Robotik bilimi her geçen dikkat çeken bir alandır. Geleceğin dünyasında robotların hayatımızda önemli bir yere sahip olacağı rahatça söylenebilir. Şu anda da robotik biliminin ve robotların günlük hayatımızdaki faydalarını görmekteyiz. İster imalat sanayisinde ki otomasyon teknolojisi ister her gün kullandığımız akıllı telefonlardaki kişisel asistanlar, bu robotik teknolojisinin günümüzdeki yansımaları. Bir diğer yansıma olarak da robotların çocukların eğitimsel, zihinsel ve duygusal gelişimlerinde kullanılmasını sayabiliriz.
Robotların çocuklar için bir eğlence kaynağı olması, programlama mantığının çocuk zihinlerinde daha kolay yerleşmesi ve zihinsel veya bedensel engelli çocukların rehabilitasyonu için faydalı olacağı düşünülmektedir. O yüzden robot teknolojisinin sınıflarda, hastanelerde ve evlerde çocukların gelişimi için git gide daha çok kullanılacağı tahmin edilmektedir. Evde çocukların sorularına hızlı yanıtlar verebilecek, sınıfta öğrencilere ders konusunda yardım edebilecek ve hasta çocuklara moral verebilecek robotları kim istemez ki?
Robotik Bilimi: Robot ve Eğitim
Singapur, robotları eğitim sistemine dahil eden ilk ülkelerden biridir. Singapur, robotların küçük çocuklar arasında iş birliğini ve sosyal etkileşimini teşvik ettiğini belirtmiştir. Kendi geliştirdiği robotların anaokullarında kullanmaya başlamıştır. Kibo adlı robot, çocuklara “Tavşan ve Kaplumbağa” hikayesinden çocuklara sorular yöneltip düşünmelerini sağlarken çocukların hayata dair sorularına da cevap vermeye çalışmaktadır. Ayrıca, oyunlar vasıtasıyla utangaç çocukların diğer akranlarıyla sosyalleşmesini de sağlayabilmektedir.
Robot Terapi
Her 59 çocuktan birinde görülen ve tedavisi olmayan otizm rahatsızlığı için robot destekli terapiler uygulanmakta ve başarılı sonuçlar verdiği görülmektedir. Çocukların dikkatini çekip onların sosyal yetileriniz geliştirebilecek çok çeşitli robotlar şu anda kullanılmaktadır. O robotlardan biri de insansı robot Milo’dur. Milo, insan gibi yürüyebilmekte, konuşabilmekte ve hatta insansı yüz ifadeleri sergileyebilmektedir. Çocukların ihtiyaç duydukları sosyal ve akademik olarak başarılı olmaları için onlara bir arkadaş ve öğretmek olarak yaklaşmaktadır. Bu sayede gerçek insanlarla etkileşime giren çocuklar benzer durumlarla önceden karşılaşmış özgüvenli kişiler olmaktadır.
Robotik Bilimi: Kodlama Eğitimi
Robotik bilimi konusundan bahsetmişken kodlamadan da bahsetmek gerekir çünkü kodlama bilmek, kodlama eğitimi almak ve kod yazmak, robotik öğrenmek için gereklidir. Aileler, çocuklarının şimdiden kodlama bilmelerini, büyüdüklerinde de yapay zekâ geliştirmelerini ve yeni robotlar geliştirmelerini arzu etmektedir. Bu yüzden kodlama dersleri, artık günümüz çocuklarının eğitimlerinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Robotik, çocukların problem çözme ve iş birliği geliştirme yetilerini geliştirdiği de kanıtlanmıştır. Aslında, kodlama çocuklara mantık geliştirmeyi ve düşünme tarzlarını geliştirmeyi öğretmektedir. Deneme yanılma ile yapılan yanlışlardan ders çıkaran çocuklar için kod yazmak, robot geliştirmek çok önemli bir tecrübedir.
Öğretmenlerin Yerine Robotlar Mı?
Son olarak da acaba robotlar sınıflarda öğretmenlerin yerini mi alacak sorusuna bakalım. Çoğu çalışma robotların çocukların eğitiminde sadece varlığıyla bile çok fayda sağladığı kanıtlanmıştır. Şu anki teknolojinin sadece robot destekli eğitime imkân vereceğini söylemek zor. Yakın gelecekte teknolojinin nereye evrileceğini söylemek zor. Fakat çocuklarımızın zekalarını soğuk, duygusuz ve hatta insanlara rakip olabilecek makinalara emanet etmek ne kadar doğrudur?