Son zamanlarda dünyada yeni girişimciler başarılı olmak için farklı adımlar atmaya başladı. Girişimcilik yapmak artık gençler arasında yeni trendlerden bir tanesi. Girişimcilik çalışmaları ilk başlarda bu alana yabancı olan kişiler için kolay bir süreç gibi görünür. Bu durum son zamanlarda hem ülkemizde hem de dünyada girişimcilik alanına adım atan kişilerin artmasına neden olmuştur. Fakat girişimcilik alanı özellikle bu alana yabancı kişiler için zorlu süreçleri beraberinde getirebilir.

Çünkü girişim yapmak kolay iken girişimde başarılı olmak son derece zorludur. Girişimin en zor aşaması ise girişimin kuruluş sürecidir. Bu dönemlerde atılacak her adım girişimin gidişatını belirler. Ayrıca bu dönemlerdeki hataların ilerleyen zamanlarda geri dönüşü de olmayabilir. Bu aşamalar bir binanın temeli gibi işlem görür. Binanın temeli ne kadar sağlam olursa ilerleyen süreçlerde yapılacak işlemler de o temel üzerinde çok daha sağlam durur.

Girişimin ilk aşamalarına pek çok farklı önemli nokta vardır. Örneğin fikrin belirlenmesi tüm girişimin en önemli aşamalarından bir tanesidir. Girişimcilik fikirleri her zaman özenle düşünülmesi gereken bir konudur. Tasarım odaklı düşünme modeli ile girişimciler fikirlerini değerlendirmeye alır ve karar verir. Yeni bir girişim kurmak isteyen kişiler için bir diğer önemli adım ise ekip kurmaktır. Doğru ekip ihtimal bile verilmeyen projeleri başarıya götürecek kadar önemli bir etkendir.

Yeni Girişimciler ve Proje Ekipleri

İlginç girişimcilik fikirleri her zaman insanların dikkatini çekmiştir. Fakat bu fikirlerin ilgi çekmesindeki en önemli etkenlerden bir tanesi ekibin girişimi yönlendirmesidir. Bunun yanı sıra dünyanın en iyi girişimcilik fikri bile olsa bunun hayata geçmesi tamamen ekibin elindedir. Ekip sadece projelerin başarı süreçlerinde etkili değildir. Aynı zamanda yatırım sürecinde de ekip elemanları dikkat çeker. Çünkü hem melek yatırımcılar hem büyük yatırımcılar yatırım yapacakları projelerdeki kişileri tanımak ister.

Silikon Vadisi içerisinde bulunan yatırımcılar genellikle yatırım yapacakları projeler ile alakalı bir mülakat yapar. Proje sahiplerine bu mülakatta proje adımlarının yanı sıra ekip çalışanları hakkında da bilgiler sorulur. Ekibin güven verdiği projelerde her zaman rakiplerinden bir adım öne geçer. Sıradan olarak gözüken bir proje başarılı bir ekip ile çok ileri seviyelere gelebilmektedir. Aynı zamanda çok başarılı gözüken ve büyümesi kesin gözüyle bakılan projeler de kötü ekip ile proje sahiplerini hayal kırıklığına uğratabilmektedir. Özellikle yeni girişimciler fikirlerinden sonra ekip üyelerine özel bir zaman ayırmalıdır.

Ekip Üyeleri Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

İlk olarak bir girişimin hayata geçme süreci her zaman kolay ve hızlı olmaz. Girişimciler pek çok zorlukla bu süreçte savaşmalıdır. Bu yüzden de girişim sahiplerinin belli bir konuda yetenekli ve tecrübeli olması her zaman yeterli olmaz. Bu zorluklar ile baş çıkmanın en doğru ve kesin yolu ise ekip üyelerini doğru oluşturmaktır. Özellikle yeni girişimciler sadece belli bir konuda uzman kişileri ekibe dahil eder. Fakat bu son derece yanlış bir karardır.

Uzmanlık ve tecrübe gereken bir kriter olsa da tek başına hiçbir şey ifade etmez. Çünkü ekip üyelerinin birbirine bağlı, savaşçı ve moral bozmayan kişiler olması da gerekir. Ekip üyeleri de bu kişiler ile uyum sağlayan ve ekibin motivasyonunu yükselten kişi olması gerekir. Girişimciler bir yatırımcının kapısını çaldığı zaman yatırımcılar ekibin birbiri ile iletişimine dikkat eder. Ekip bir projenin en temel parçası olduğu için tek başına girişim yapmak oldukça zorludur. Bu durum yatırımcıların da dikkat ettiği bir konudur. Bu yüzden tek başına bir girişime başlayan kişiler çok daha zor onay alır.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve web sitesini ziyaret ederek yenilikçi girişimci kimdir gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Aynı zamanda İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek de yeni girişimciler için önemli tüyolar alabilirsiniz.