Yapay zeka gelişen teknoloji ile birlikte karşımıza bir çok yerde çıkmaya başladı. İnsanların yapabildiğinden çok daha fazlasını yapmayı amaçlayan bu bilim dalı insan hayatını kolaylaştırmayı hedeflerken diğer yandan da akılda birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor.
Yapay Zeka Nedir?
Bir çok kişinin yapay zeka denildiğinde aklına ilk gelen yapay zeka robot oluyor. Bu makine ve robotlara yüklenen sayısal akıl insan kontrolü altında birçok görevi yerine getiriyor. İnsana özgü birçok duyguyu gerçekleştirebilen yapay zeka ürünleri, genel olarak robot adı ile tanımlanıyor.
Yapay Zeka İlk Nerede Ortaya Çıktı?
Teknolojinin gelişmesi ve bilgisayarların çıkması ile beraber Mathison Turing tarafından “Makineler düşünebilir mi?” diye ilk sorular sorulmaya başlanıldı. 2. Dünya savaşı sırasında ortaya çıkan çeşitli teknolojik silahlar yapay zekanın tarihçesinde önemli bir rol oynadı.
İlk Yapay Zeka Çalışmaları
Yapay zeka ismi ilk defa 1956 yılında İngiltere New Hampshire’da bulunan Dartmouth College’da bir konfereans esnasında dillendirildi. Yapay zeka üzerinde en etkin rolü İngiliz ve Japonlar oynadı. Kısa bir süre öncesine kadar somut bir gelişme olmayan yapay zeka alanında 1987 ile 1993 yılları arasında önemli olmasa da çalışmalar yapıldı.
Yapay Zeka Örnekleri
Yapay zekanın kendini hissettirmesi ilk 1997 yılında bir satranç turnuvası esnasında gerçekleşti. IBM (International Business Machines)’in ürettiği Deep Blue adlı bilgisayar, dünyanın en ünlü satranç ustası Garry Kasparov’u yenmesiyle gerçekleşti.
Yapay Zeka Çeşitleri
Tip 1: Tamamen Reaktif (basit yapay zeka)
İlk yapay zekalardır.
Kasparov’u yenen bilgisayar
Google’ın AlphaGo adlı oyun oynayan yapay zekası
Tip 2: Sınırlı Hafıza
Mevcut birçok yapay zeka bu kategoridedir.
Kendi kendine giden arabalar
Ezberden konuşan robotlar ve dijital asistanlar
Tip 3: Zihin Teorisi
Gelecekte olması beklenen yapay zeka türüdür. İnsan davranışlarını etkileyebilir ve duyguları anlayabilir. İnsanlarla sosyalleşebilir ve tamamen bir insan gibi davranabilir.
Yapay Zekaların Her Geçen Gün Artan Alanları Nelerdir?
-
Sağlık Sektörü
Yapılan araştırmalara göre, yapay zekanın geliştirileceği ve gelecekte birçok çözümü beraberinde getireceği en güçlü kullanım alanı sağlık sektörü olarak görülüyor.
-
Sürücü iyileştirmeleri
Forbes Teknoloji Konseyi uzmanlarından Timothy Chaves’a göre , ‘’Sürücü zorunluluğunu ortadan kaldırmak, yapay zeka fonksiyonlarının daha gelişmiş düzeye gelmesi sağlıyor; çünkü sürücü zorunluluğunun ortadan kaldırılması; yapay zekanın daha akıllı, daha güvenli ve daha hızlı çalışacağı anlamına geliyor.
-
Ses Tanıma ve Aanlama
Konuşmalar mikrofon aracılığı ile tanımlanır bu frekanslardan sesler, seslerden de harfler, kelimeler algılanmaya çalışılır. Tüm bunların hepsi o esnada sıfırlar ve birler ile yapılır. Kurumsal ortamlarda ise şirket santrallerinde sesli yanıtlama sistemleri, çağrı merkezlerinde insansız sesli müşteri hizmetleri, özellikle son dönemlerde bankalarda sıkla karşılaştığımız bu durum da örnekler arasında gösterilebilir.
-
Görüntü Tanıma
Yapay zekanın burada ki en önemli işlevi kameranın her bir pikselini dijital bir koda dönüştürmesi. Bu piksellerin ne olduğunu anlamak için yapay zekâ algoritmaları kullanılmaktadır. Sürücüsüz araçlar, güvenlik kameraları, sağlık taramaları gibi alanlarda görüntü işleme önümüzdeki yıllarda hızlıca gelişmeye devam edecektir.
Kaynakça