Video oyunu oynamanın ölçülü olmak kaydı ile çocuklarına karar alma mekanizmasına yönelik olarak faydalı tarafları bulunmaktadır. Dijital ortamda elde edilen karar alma mekanizmasına yönelik olan beceriler, gençler tarafından gerçek hayatta da kullanılabilmektedir. Ancak oyun oynamayı abartan gençlerin oyun oynama davranışını ölçülü seviyeye çekmesi gerekmektedir. Video oyunları oynandığı sırada vücutta dopamin salgılanması, gençlerin bu oyunlara bağımlı hale gelmesine neden olmaktadır.
Dopamin sayesinde mutluluk seviyesi artmakta ve yapılan eylemden daha çok keyif alınmaktadır. Ancak bazı oyunlar, çocuklar tarafından uzun süre boyunca oynandığında, çocuklar çeşitli psikolojik rahatsızlıklarla yüzleşebilmektedir. Oyunların bazılarında yer alan subliminal mesajlar, ölümü kolaylaştırmak gibi pek çok olumsuz düşüncelerin oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
Video Oyunu ve Bazı Dizilerin Bilinçaltı Mesajları
Video oyunu ve bunun yanı sıra bazı filmlerde yer alan mesajların bilinçaltını hedeflediği görülmektedir. Gençlerin başında durularak, oynadığı oyunlar ve izlediği filmler deneyimlenerek bu yapımların neyi anlatmak istedikleri hakkında gençlerle istişare yapılabilir. Gençlerin olumsuz olan her türlü uyarıcıdan uzak tutulması önemlidir.
Kontrollü ve yeterli seviyede oyun oynamanın çocuklarda ve gençlerde benlik oluşumuna katkı sağladığı bilinmektedir. Video oyunları da bu anlamda benlik oluşumunda pozitif katkılar sunmaktadır. Agresif konulu oyunlar oynayan çocukların agresif eylemlere daha yatkın olmaya başladıkları görülmektedir. Eğitici oyunlarla stratejiye dayalı oyunların ise; problem çözme, herhangi bir durumla başa çıkma ve yeni bir şeyler üretme konusunda beynin daha aktif çalışmasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
Oyunların Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Bazı oyunlar şiddet içeren sahnelere sahip olabilmektedir. Çocukların bir kısmı dış dünyada gördüğü ya da tanık olduğu eylemleri dışarıya yansıtabilmektedir. Bu tarz çocuklar, bilgisayar oyunlarında karşılaştıkları oyun sahnelerini arkadaşları üzerinde uygulayabilmektedir. Bazı çocuklar ise tanık oldukları sahneleri dış dünyaya yansıtmaya meyilli değildir. Şiddet içerikli olan oyunlar, bu yapıdaki çocuklara bu anlamda etki etmemektedir.
Oyunların, çocukların deşarj olmalarına yardımcı olduğu, bazı çocuklara terapi şeklinde etkide bulunduğu görülmektedir. Oyun bağımlılığının ilgisizlik ve vurdumduymazlık gibi özellikleri ise çocuklarda artırdığına yönelik düşünceler mevcuttur. Ücretsiz oyunlar sunan internet sitelerinde, siteye yüklenen içeriklere dikkat edilmelidir. Dünyada ilk video oyunu olduğu söylenen “Tennis for Two” oyunundan sonra geçen 59 yılda, çok farklı türde oyunlar üretilmiştir. Doğru oyunlar seçilerek, ölçülü sürelerde bu oyunların oynanması doğru olacaktır.