Robotlar işimizi elimizden alacak mı sorusu robotların hızlı bir şekilde gelişim gösterdiği günümüzde oldukça merak edilen bir konu olmaktadır. İnsanların yaşamını kolaylaştıran robotların yapımı ve gelişimi hız kazanmıştır. Aynı eylemin sürekli olarak tekrar edilmesi gereken işlerde robotların yardımına uzun zamandan beri başvurulmaktadır. Seri üretim yapan fabrikalarda, aynı işi yapan robotların bulunması, işlerin daha verimli ve düşük maliyetle yapılmasına olanak sunmaktadır. Peki robotların bu kadar gelişmesi, robotlar ve işsizlik sorununu gündeme getirir mi? Yani robotların bu denli gelişmesi ve insanların yaptıkları işleri yapar hale gelmelerinin sonuçları ne olacak?

Robotlar İşimizi Elimizden Alacak Mı? Gelecekte Nasıl Olacak?

Günümüzde insanların yaptığı tüm işlerin ileride robotlar eliyle yapılabilecek durumu gelmesi, iş gücünde insanın azaltılması gibi bir sonucu ortaya çıkarabilir. Bugün, insanların yaptığı işleri robotlar yapmaya başladığı zaman, bu işleri artık robotların yapar hale geleceği öngörülebilir. Bu durumda insana dayalı iş gücünün istihdam düzeyinin azalacağı söylenebilir. Bu durumda, şöyle bir sav ortaya atılabilir: Eğer kişi kendi işini robot gibi yapmıyorsa, bu kişinin işini robotların almasına imkan bulunmayacaktır.

Kendi işine değer katabilen, farklılaşmayı ve farklılaştırmayı başarabilen insan gücünün işi her zaman güvende olacaktır. Robotların yapamayacağı işleri ve meslekleri yapan insanların istihdamlarının daha güvende olduğu da söylenebilir. İnsana ve insan duygularına hitap eden mesleklerin bu anlamda daha uzun süreli insan gücüne dayalı yapılarının devam edeceği öngörülmektedir.

Robotlar Şu An İşimizi Elimizden Almış Durumda Mı?

Robotlar işimizi elimizden alacak mı sorusuna aslında şimdiki zamanı göz önüne alarak cevap vermek daha doğru olacaktır. Bazı sektörlerde robotların bazı işleri insan gücünden devraldıkları görülmektedir. Hatta İngiltere’deki bir firmada çalışanların, robotlar nedeniyle işlerinden olduklarına dair bazı haberler geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti.

Bazı sektörlerde, özellikle üretime dayalı alanlarda, robotların pek çok işi yaptıkları uzun yıllardan beri bilinmektedir. Örneğin, bir vidayı sıkmak, hamburger ekmeğinin üzerine köfte koymak ve buna benzer bazı işler eskiden beri robotlar tarafından yapılmaktadır. Robotlaşma ve işsizlik konusunun aslında geçmişe dayalı bir geçerliliği zaten bulunmaktadır. Üretimde robotların yer alması insanlarda işsizlik oranını artırır mi sorusuna en güzel ve en net cevabı ise robotların gelişim hızı ve günlük hayatta kullanım sıklıkları yaygınlaştıktan sonraki bir zaman diliminde verebilmek mümkün olacaktır.