Bir programlama dili olan Python, Guido Van Rossum isimli bir Hollandalı tarafından geliştirilmiştir. 90’ların başında yazılan bu programın adının geliştiricisinin takipçisi olduğu MonthyPython adlı komedi grubundan geldiği söylenmektedir. Oldukça yaygın kullanılan ve Google ve Yahoo gibi dev isimlerin de tercih ettiği python özellikleri ile programcılara ve öğrencilere birçok kolaylık sağlıyor.
Python Nedir?
Python programlama dili, nesne yönelimi yapabilen, modülerliği olan ve okunabilen bir script dilidir. Python dili, makine mantığına uzak ancak insan mantığına oldukça yakın olduğundan yüksek seviye olarak kabul edilmektedir. Üst düzey söz dizilimi yanında interaktif ve nesneye odaklı bir dil olması sayesinde modül ve yüksek veriler ile birlikte çalışabilmektedir. Sade ve anlaşılır şekilde tasarlanış python programlama dilinin özellikleri arasında ayrıca kolay öğrenilebilir olması da sayılabilir.
Python’un Özellikleri
Masa üstü uygulamalarına ek olarak veri analizli ve web tabanlı uygulamaları da python ile yazmak mümkündür. Okunması oldukça kolay olan pythonun kaynak kodunun bakımı da kolaydır. Kütüphanesi, tüm platformlarda aynı ara birime sahip oluşu ve çapraz platform ile uyumluluğu dikkat çekmektedir. Ölçeklenebilir oluşu ile büyük programlara destek ve yapı sağlama konusunda diğer programlama dillerine göre daha iyidir. Ticari veri tabanları ile de bağlantı kurabilen python, çöpleri otomatik toplayabilme özelliği ile de desteklenmiştir.
Python’u Farklı Kılan Noktalar
Birçok ara yüze sahip olan python C, C++ ve JAVA gibi ortamında geliştirilebilmektedir. Mac, Windows, MS-DOS gibi birçok işletim sistemine sahip bilgisayarlarda çalışabilen python ayrıca birden fazla sistem çağrısı ve kütüphaneye de uygun bir dildir. Dil çalışmaya başladığı zaman yorumlanabilir olduğundan önceden bir derleme yapmanıza gerek yoktur. Python basit oluşu ve oyundan www tarayıcılara kadar geniş uygulamaların geliştirilmesi noktasında özellikle yeni başlayan programcılara yöneliktir.
Python Sürümleri Nelerdir?
Yaklaşık olarak 30 yıldır geliştirilen ptyhon 1.0 versiyonun 1994 yılının ocak ayında yayınlanmasının ardından 2. seri de çıkarıldı. Ayrıca python serilerinde alt sürümler de bulunmakta olup seriler “2.x, 3.x” şeklinde gösterilmektedir. Yaygın olmaya başlayan python 3 serisinde bir öncekine kıyasla daha güçlü bir dile sahip olup hataları daha azdır. Ayrıca 2. ve 3. seriler arasında büyük farklar olduğundan Python 2’de yazılan bir program 3.’ün bulunduğu, 3’de yazılan bir program da 2.’nin bulunduğu bir bilgisayarda çalışmayacaktır.
Python Ne İşe Yarar?
Basitliği sayesinde algoritma ve problemlerin anlaşılmasını kolaylaştıracağı gibi öğrencilerin kodları kolaylıkla okuyabilmesini, kodları kavrayabilmesini ve hesaplamaların tek tek sonuçlarını görmesini olanaklı kılmaktadır. Python programlama dili ile neler yapılabilir sorusuna ikinci yanıt ise taşınabilir olduğundan üzerinde çalışılan programın kişiler asında kolayca taşınması ve paylaşılmasını mümkün kılması denilebilir. Ayrıca yeni bir programın yazılması sırasında deneme yapılmasını ve farklı kütüphanelerin öğrenilmesi noktasına keşif yapabilmeyi de sağlar.
Kaynaklar