Propolis Nedir? Propolis sözcüğü son zamanlarda sıkça karşımıza çıkıyor. Özellikle Covid-19 sürecinde propolis içeren takviye edici gıdalar sıkça tavsiye edilir hale geldi. Çünkü propolis, bağışıklık güçlendirici özelliğinin yanı sıra; antiviral, antibakteriyel ve antienflamatuar etkiye sahip. Propolis, bitkilerin ürettiği; onları mikroorganizma saldırısına ve olumsuz hava koşullarına karşı koruyan reçineli bileşiğin arılar tarafından toplanarak transforme edilmesi sonucu ortaya çıkan bir madde. Arılar kovanlarını korumak ve sterilize etmek için bir çeşit sıva maddesi olarak propolisi kullanıyor. Propolis güçlü ve yapışkan bir özelliğe sahip, su geçirmez, ısı yalıtımına yardımcı olan ve antimikrobiyal özellikler taşıyor.

Antik Mısır’dan Günümüze Propolis

Propolis nedir?” sorusunu yanıtladık? Peki; propolis ne zamandan beri kullanılıyor? Propolisin tarihi Antik Mısır’a kadar dayanıyor. Mısırlılar, pek çok hastalığın tedavisinin yanı sıra ölülerini mumyalarken propolisi kullanıyorlardı. Antik Yunan ve Roma’da ise doktorlar antiseptik ve yara iyileştirici olarak propolisten faydalanıyorlardı. 17. Yüzyıla gelindiğinde ise İngiltere’de resmi ilaç olarak listelendi. Günümüze kadar kozmetik ve sağlık sektöründe propolis içeren pek çok ürün üretildi ve bugün oldukça yaygın olarak kullanılıyor.

Propolis Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Propolisin kanser türleri üzerinde etkili olduğu ve içeriğinde antikanserojen etki gösteren maddelerin bulunduğu yapılan araştırmalarca kanıtlanmış durumda. Kanser dışında pek çok hastalık için de etkisi var elbette. Dejeneratif hastalıklar için de propolis kullanımı öneriliyor. Buna ek olarak; yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi bağışıklık sisteminin korunması ve güçlendirilmesi noktasında propolis içeren takviyelerin kullanılması gerektiğini sıklıkla duyuyoruz.

Enfeksiyon tedavisinde de propolisten yararlanmak mümkün. Antimikrobiyal özelliğe sahip olduğu için viral enfeksiyonlar, tırnak mantarı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi problemler için de oldukça etkili olduğunu söylenebilir. Propolis, antibakteriyel özellikleri sayesinde yaralar üzerinde de olumlu etki sağlıyor. Enfeksiyon riskini düşürüyor. Tüm bunlara ek olarak; harici kullanımı diş ve diş eti bakımında hijyen sağlanmasına yardımcı oluyor. Ağızdaki cerrahi yaraların iyileşmesinde etkili oluyor.

Kalp hastalığı gibi vücuttaki birçok hastalığın temel problemi antioksidan mekanizmasının düzgün çalışamaması ve yetersiz kalması… Beyin sağlığı için de aynı şekilde en önemli şey omega-3 ve antioksidanlar… Propolis tüm bu hastalıklar ya da hastalıkların önlenmesinde etkili oluyor. Bu hastalıklara diyabeti de ekleyebiliriz. Ballı bir karışım söz konusu olduğu için diyabet problemi yaşayanlar kullanmaktan çekinse de diyabete karşı propolisin etkinliği olduğu biliniyor. Parkinson, Alzheimer, ALS gibi nöro-dejeneratif hastalıklar söz konusu olduğunda da propolis kullanımı öneriliyor.

Propolis nedir? Ne Değildir? Hangi Hastalıklara iyi gelir? Sizler için yanıtlamaya çalıştık. Daha fazla bilgi için E4I ile iletişime geçebilir, propolis içeren NovaNutrica ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.