Yazılım ve kodlamanın gelişmesi ile programlama dili bilmek ne işe yarar ya da programlama nerelerde kullanılır soruları sorulmaya başlanmıştır. 2000’li yıllarda yükselişe geçen programlama dilleri her geçen gelişimini arttırmayı başardı. Ayrıca geçen yıllarda programlama dilleri kullanım alanlarını da oldukça genişletmeyi başardı. İlk olarak internet ve bilgisayar alanları içerisinde kullanılan programlama daha sonra hayatımızın her alanına girmeyi başardı. Bizde İnovasyon İçin Eğitim Vakfı olarak sizlere programlama dili bilmenin avantalarını anlattık.

Programlama Dili Bilmek Ne İşe Yarar ve Programlama Nerelerde Kullanılır?

Programlama ya da yazılım bilmek ne işe yarar diye çok fazla soru ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle yazılım alanında çalışan kişiler bu sorular ile çokça karşılaşmaktadır. Programlama ilk olarak mühendislik alanları ile artık tamamen içli dışlı olmuştur. Gerek makine gerek ise elektrik mühendisliği gibi bölümler artık yazılım sayesinde ilerleyebiliyorlar. Çünkü gelecekte karşımıza çıkacak olan makineler kodlar tarafından geliştirilmiş makineler olacak.

Öğrenebilen ve öğrendiğini uygulayabilen robotlar gelecekte oldukça önemli ve etkili olacak. Her ne kadar bu robotların mekanik ve elektrik aksanı önemli olsa da beyin olarak faaliyet gösteren kartlar hep yazılım ile yazılacak. Bu durumda da yazılım diğer mühendisliklerin bir adım önüne geçmiş olacak. Buna ek olarak gelecekte akıllı şehirlerin olacağı da kaçınılmaz bir gerçek. Akıllı şehirlerin temelinde tamamen yapay zeka, makine öğrenmesi ve nesnelerin interneti teknolojileri bulunmaktadır.

Bu teknolojilerde yine incelendiği zaman karşımıza ilk olarak yazılım ve programlama çıkmaktadır. Yazılım önemini bu kadar arttırırken gelecekte kendisine iş olarak yer bulmak isteyen mühendislerin kendi alanları dışında programlama öğrenmeleri büyük ihtiyaç olmuştur. Programlama öğrenmek artık bu ihtiyaçtan da öteye giderek bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu yüzden başta mühendislerin hangi programlama dili ne işe yarar ya da Java bilmek ne işe yarar gibi sorulara cevap bularak kendilerine uygun programlama dilinde kendilerini geliştirmeleri gerekir.

Yapay Zeka ve Programlama Dilleri

Geleceğin en önemli teknolojik gelişmelerinden bir tanesi yapay zeka teknolojisidir. Yapay zeka gelecekte pek çok mesleğin değişmesindeki en büyük etkendir. Sadece mühendislik alanları değil aynı zamanda tıp, sosyal bilimler ve psikoloji gibi alanların gelecekte alacağı şekiller yapay zeka ile oldukça değişmiştir. Yapay zekanın geleceği, yaptıkları ve yapacakları programlama dili bilmek ne işe yarar sorusuna verilebilecek en iyi cevap olarak gösterilebilir. Python gibi C++ gibi programlama dilleri ile yapay zeka ortaya çıkarmak gelecekte insanlığın en büyük yardımcısı olacaktır.

Bu gelişmeler sonucunda da firmalarda programlama dilleri üzerine büyük bir yatırım ve yönelme olmuş durumda. Programlamanın sunduğu uçsuz bucaksız bilgi havuzu içerisinde kendisini gösterebilen ve dikkat çeken yazılımcılar artık firmaların dikkatini daha kolay çekiyor. Yazılım alanında büyük bir rekabet olduğu için firmalar bu alanlarda başarılı kişileri kaybetmemek için ellerinden gelen her şeyi yapıyor.

Programlama Öğrenmek

Programlama öğrenmek artık eskiye göre oldukça basit. İster ücretli isterseniz ise ücretsiz olarak her türlü programı öğrenmeniz mümkün. Udemy gibi internet siteleri üzerinden istediğiniz programlama dilini ücretli olarak elde edebilirsiniz. Örneğin Python dersi alırsanız derslerde Python nedir sorusundan başlayarak Python ile alakalı tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Aynı şekilde Youtube gibi platform üzerinden de ücretsiz olarak pek çok yazılım dersine ulaşmanız mümkündür.

Doç. Dr. Gamze Sart resmi Youtube kanalında ve İnovasyon İçin Eğitim Vakfı Youtube kanalı içerisinden programlama dili bilmek ne işe yarar ve benzer konular ile alakalı uzmanlarla çekilmiş videolara ulaşabilirsiniz. Ayrıca benzer makaleler için İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Aba Innolab resmi internet sitesinden de programlama dilleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.