Kronik yorgunluk; özellikle son zamanlarda sürekli karşımıza çıkan geçmek bilmeyen yorgunluk halini tarif etmektedir. Çevremizden sıklıkla duyduğumuz yorgunluk şikayetlerinin uzun süre devam etmesi sonucunda bu durum ortaya çıkmaktadır. Uygulanan ara ara dinlenme seansları ile geçme ihtimali olsa bile uzun süren yorgunluklar kronikleşmiş şekilde karşımıza çıkmaktadır. Yorgunluk olarak tanımlanan durum kişinin iş yaptığı esnada duymuş olduğu fiziksel ve mental anlamda kendinde yeterli enerjiyi bulamamasıdır.

Yorgunluk durumunu üzerinden atamadığını düşünen kişilerin en belirgin özellikleri arasında erken uyumasına rağmen sabahları yataktan kalkmakta zorluk çekmesidir. Sabah kalktıktan sonra günün belli saatlerine kadar geçen sürede vücuttaki tüm enerjinin harcanması da kronik yorgunluk sebeplerindendir. Yorgunlukta kendi içerisinde belli türlere ayrılmaktadır. Bu durumlar ruhsal olabileceği gibi fizikselde olmaktadır. Sağlıklı bir beslenme de bu dönemde kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Kronik Yorgunluk Nedenleri

Kronik yorgunluk 6 ayı geçecek şekilde kişide sürekli olarak yorgunluğa ve halsizliğe sebebiyet veriyorsa bu sendrom söz konusu demektir. Özellikle mevsim geçişlerinin olduğu dönemlerde yorgunluk hissiyatı kendini daha çok gösterir. Tüm bu yorgunluk hissine ek olarak kişide uyku problemleri, kendini güçsüz hissetme ve enerji yetersizliği de bulunmaktadır. Ayrıca sporla ilgilenen bireylerin fiziksel aktivitelerini de oldukça etkilemektedir.

Yorgunluk hissi yaşayan kişilerin bu durumda fiziksel sıkıntı yaşayabileceği gibi psikolojik sorunlarda yaşayacağı düşünülmektedir. Ancak yoğun olarak atlatılan bir günün ardından gelen yorgunluk normal kabul edilmektedir. Fakat yaşanılan bu yorgunluk kısa bir dinlenmenin ardından geçmiyor ve süreklilik arz ediyor ise kronik yorgunluk etkilidir. Ayrıca kişinin bulunduğu yaş grubu da durumda değişiklik oluşturabilir. Özellikle stres, kansızlık, depresif durumlar ve tansiyon faktörleri de etkileyen unsurlar arasındadır.

Yorgunluk Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kişi uyandıktan itibaren kendini dinlenmiş hissetmiyorsa, bununla beraber hafıza ile ilgili problemler yaşıyorsa ve konsantre olmada da sıkıntılar çekiyorsa bu durum kronik yorgunluk belirtisidir. Ancak bu yorgunluğu tetikleyici bazı hastalıklarda kişide mevcut olabilir. Bunlardan bazıları; eklem ağrıları, baş ağrısı, konsantre olamama gibi durumlardır. Yorgunluğun en belirgin belirtileri arasında unutkanlık, enerji kaybı, huzursuzluk, depresyon, kas ağrısı, uykudan yorgun kalkma, ayağa kalkarken baş dönmesi gelmektedir.

Yorgunlukta tedavi yöntemlerine geçmeden önce hastanın günlük öyküsü son derece önemlidir. Kişinin çalıştığı işten tutunda ilgilendiği aktivitelere kadar yorgunluğu tetikleyen pek çok etken bulunmaktadır. Yorgunluğun altında yatan nedenler fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklı değilse çözüme psikiyatristler ve psikologlar ile gidilmektedir. Son olarak yorgunluğun tedavi yöntemleri arasında 6-8 saatlik düzenli uyku programları ve basitçe yapılabilecek günlük egzersizler bulunmaktadır.