Kodlama dili hayatımıza girdiğinden beri her geçen gün hayatımızın daha fazla noktasına etki etmeye devam ediyor. Yazılım kodları ilk olarak hayatımıza 1970’li yıllarda girdi. Fakat özellikle 2000’li yıllarda yaşadığı yükseliş ile elimizi her attığımız ürün içerisinde kodlama bulur hale geldik. Sonraki yıllarda yükselişi devam eden kodlama terimi gelecekte ise hayatımızın bir parçası olmaktan daha fazla olacak gibi duruyor.
Özellikle geçen zamanla birlikte iş alanlarının kodlamaya yani programlamaya daha da bağlanması buna bir sebep. Günümüzde tüm mühendislik dallarına etki eder duruma gelen kodlama ilerleyen yıllarda sadece mühendislik ile kalmayacak. Sosyal bilimler ya da tıp gibi pek çok alan artık kodlama yani yazılım bilimi ile birlikte anılacak bir duruma gelecek.
Kodlama Dili Gelecekte Neden Önemli?
İnsanoğlunun eskiden hayal ettiği her şey yazılım biliminin gelişmesi ile hayalden gerçeğe dönmeye başladı. Televizyonlar, akıllı telefonlar, akıllı arabalar ve akıllı evler gibi pek çok teknoloji harikasının temelinde yazılım bilimi yatmaktadır. Gelecekte ise belki şuan da tahmin bile edemeyeceğimiz teknolojilerin temelini de yazılım ile atacağız.
Programlama dili ile ilerleyen yıllarda artık insan gücü de eskisi gibi etkili olmayacak. Gelişen teknoloji insanlar yerine çalışabilen robotlar geliştirmiş durumda. Bu da artık robotların ilerleyen yıllarda insanların yerini daha fazla alacağını göstermekte. Bu durum şirketleri büyük masraflardan kurtarırken insanlar için de alternatif bir yol açmaya sebep oluyor.
En Çok Kullanılan Programlama Dilleri
Dünyada programlama dilleri her geçen gün sayısını arttırmaya devam ediyor diyebiliriz. Ama belli başlı bazı diller var ki ilk çıktığı günden bu yana her geçen gün daha fazla kullanıcı kazanmakta. Bizde İnovasyon İçin Eğitim Vakfı olarak sizler için dünyada en çok kullanılan programlama dilleri arasından ilk 3 tanesini sizler için araştırdık.
1 – Java Programlama Dili
Listenin ilk sırasında Java programlama dili bulunmakta. 1990’lı yılların başında hayatımıza giren Java Oracle yazılım şirketi tarafından alındıktan sonra iyice büyümüş ve dünyanın en popüler yazılım dili olmayı başarmıştır. Hem kullanışlı olması hem de yapacaklarının sınırının olmaması Java dilini bu kadar popüler olmasında oldukça etkili olmuştur.
2 – C Kodlama Dili
Dünyada en yaygın olarak kullanılan 2. yazılım dili ise C dilidir. C dili çıkış tarihi olarak 1970’li yıllara dayanmaktadır. Bu da C dilini en eski programlama dili yapmaktadır. Geçen yıllara rağmen hiç eskimeyen aksine kendisine daha çok katan C dili bu sayede Java dili gibi yeni dillerin ortaya çıkmasına da vesile olan bir yazılım dilidir.
3 – Python Programlama Dili
Python dili ülkemizde son yıllarda oldukça popüler ola bir dildir. Fakat çıkış tarihine baktığımızda bu dilin 1990’lı yıllarda çıktığını görüyoruz. Yani eski bir dil olmasına rağmen Python, günümüzde kendinden söz ettirmeyi başarmıştır. Daha az kod satırı ile daha çok iş yapma fırsatı sunan Python dili ilerleyen yıllarda daha da yukarılara çıkacak gibi duruyor.
Programlama Dili Öğrenme
Programlama dili öğrenme ilk başlarda herkesi korkutmaktadır. Fakat programlama dilleri tahmin edildiği kadar zor öğrenilen bir şey değildir. En zor kodlama dili ya da en basit programlama dili diye bir ayrım bu diller arasında yoktur. Udemy gibi platformlarda ücretli olarak ya da farklı platformlardan ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz. Ama kurslardan öğrendiğiniz bilgiden ziyade üzerine ne koyduğunuz ve hayal gücünüz sizin bu dillerde ilerlemenizi sağlayacaktır.
Kodlama dili ya da benzer konularda daha detaylı bilgi almak için İnovasyon için Eğitim Vakfı resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi Youtube kanalından da bu ya da benze konular ile alakalı videolara ücretsiz ulaşabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart resmi internet sitesinden yazılım bilimi ya da diğer mesleklerin gelecekleri hakkında makalelere ulaşabilirsiniz. Gamze Sart resmi Youtube kanalından da bu konular ile alakalı uzman kişiler tarafından çekilmiş videolara ulaşabilirsiniz.