İnsanlar kariyer planlamaları yaparken pek çok önemli noktayı atlar. Genellikle planlar kısa vadeli ve ucu açık bir şekilde yapılır. Kısa derken planların çoğunun 2 – 3 yılı aşmadığını görürüz. Liseden üniversiteye kadar hatta üniversiteden de iş hayatına kadar yapılan planlarda hep bu durum vardır. Bu durum sadece ülkemiz için geçerli değil. Tüm dünyada bu durum yaşanılan bir sıkıntı. Sıkıntı dememizin bir sebebi var.
Çünkü planlar parça parça olarak yapılır. Kısadan uzun vadeye doğru kariyer planları bölünmüştür. Planların en önemli aşamaları ise uzun vadeli planlardır. Bir diğer yandan planın başarılı olabilmesi ve tam olarak kariyer planı denebilmesi için de uzun süreçleri planlar önemlidir. Ayrıca kariyer planı yaparken en zor olanı da uzun vadeli plan yapmaktır. Çünkü uzun vadeli planlarda birden çok etken devreye girer. Bu etkenlerin tüm etkileri de insanlar tarafından detaylıca düşünülmeli ve araştırılmalıdır.
Kariyer planlama tablosu yapılırken insanlar en çok bu etkenler üzerinde düşünür. Başarılı insanların hayatlarına baktığımız zaman da bunu görürüz. Uzun vadeli planlamaların en etkili süreçleri ortaya çıkardığını kendileri de her zaman dile getirmiştir. Bu durum aslında eski bir süreç değil. İnsanların bu yüzden uzun vadeli planlara yabancı olmasını anlamak gerekir. Fakat yine de bu duruma özellikle gençler ne kadar erken adapte olursa sonuç o kadar iyi olacaktır.
Kariyer Planlamaları Kaç Yıllık Olmalı?
Bir insanın kariyer planı yaparken en çok karşılaştığı yanlış planlama sürelerinin kişiye göre değişmesidir. Genellikle internet üzerinde insanlara bu tarz bilgiler veriliyor. Akademik kariyer düşünen bir insan ile iş hayatında başarı isteyen insanın planlarının farklı zamanlara bölmesi gerektiği yazar. Fakat bu tamamen yanlış bir bilgidir. Bugün kariyer planı yapmak bir bilim gibi araştırılır. Uzmanlar en doğru sonuçlar için her zaman bir arayış ve sorgulama içerisindedir. Yapılan araştırmalar ise kariyer planlarının şu zamanlara bölünmesini önerir:
- 3 Aylık Kariyer Planları
- 6 Aylık Kariyer Planları
- 12 Aylık Kariyer Planları
- 24 Aylık Kariyer Planları
- 6 Yıllık Kariyer Planları
Kariyer Planlamaları ve Yılların Önemi
Günümüzde kariyer planlaması nedir diye sorarsak onlarca farklı cevap alırız. Herkes hatta her uzman bu soruyu farklı cevaplar. Fakat bilinen gerçek şu ki önemli olan nokta kariyer planı yaparken planın yıllara bölünmesidir. Kariyer planındaki süreler arasında bazı oynamalar olabilir. Örneğin 6 yerine 5 yıllık bir plan yapılabilir. Bu yılların önemi ise insanların hedeflerine ulaşmasını sağlar. 5 yıllık kariyer planı örnek olarak alınabilir.
Tıp kazanan bir öğrencinin 1 yılda doktor olması mümkün mü? Verilen eğitim ne olursa olsun öğrenci eğitimleri adım adım ilerletmelidir. Verilen eğitimin sonunda öğrenci 5 – 6 yıl içerisinde doktorluk eğitimini tamamlar ve doktor olur. Kariyer planı da aynı bu şekilde ilerlemelidir. Kariyer planlamaları yapan kişiler hedeflerine adım adım ve doğru kararlar ile gitmelidir. Bir anda hedefe ulaşmak kimse için mümkün değildir.
Kariyer Planı Değişir Mi?
Planlar aslında değiştirmek için yapılır. Bugün yapılan detaylı bir plan yarın hayata geçmeyebilir. Bu yüzden yarın yeni bir plan yapmak gerekir. Kariyer planı yaparken de ilerleyen süreçlerde planları değiştirmek gerekebilir. Bu sanılanın aksine kötü bir durum değildir. Önemli olan yeni planın eskiden daha güçlü ve uzun süreli olmasıdır. 5 – 6 yıllık bir plan yaparken insanlar dünyanın değişimlerini ön görmelidir. Beklenilenin dışında olan her olayda ise planlar güncellenerek devam etmelidir. Bu dünyada oldukça yaygın olarak kullanılan ve tercih edilen bir yöntemdir.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden kariyer planlamaları ile alakalı içerikler bulabilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek de üniversitede kariyer planlama hakkında içerikler okuyabilirsiniz.