Dünyada girişimcilik fikirleri artık hiç olmadığı kadar ilgi görüyor. Girişim yapmak bir dönem üzerinde çok durulmayan ve geçici bir heves olarak ifade ediliyordu. Uzunca bir süre de bu fikir aynı şekilde devam etti. Fakat girişimlerin yavaş yavaş meyve vermeye başlaması insanlardaki bu ön yargıyı yıkmayı başardı. Yavaş yavaş insanlar girişimciliğin ne olduğunu ve neler sunduğunu bu süreçte anlamaya başladı. Bu durum girişimler geliştikçe ve büyüdükçe tamamen ortadan kayboldu.

Çünkü ortaya çıkan ürünler ve girişim sahiplerinin kazandığı paralar oldukça başarılıydı. Süreç sonrasında bir anda dünyada girişimcilik akımı başladı. Dünyadaki tüm ülkelerde gençler bir anda girişim yapmaya başlayarak çalışmalarını sürdürdü. Bu durum ülkeler tarafından da fazlası ile desteklendi. Gerek maddi gerek ise manevi destekler gün geçtikçe artmaya başladı. Bu destek kervanına zaman içerisinde şirketler ve büyük firmalar da girdi.

Şirketler sürece iki farklı şekilde dahil oldu. Bazı şirketler maddi destek sağlayarak direkt olarak projeleri destekledi. Bu tarz destekçi şirketlerin fazla maddi geri beklentisi olmadı. Fakat bazı şirketler için süreç çok daha farklıydı. Bu şirketler genellikle girişimciliği şirketlerinin bir parçası haline getirdi. Patlayacak is fikirleri olarak ifade edilen çalışmalar bir anda şirketlerin içerisindeki çalışmalara döndü. Bu durumdan da hem şirketler hem de girişimciler fazlası ile kazanım sağladı. Fakat bunun için ilk önce girişim başarıya ulaşması gerekir.

Girişimcilik Fikirleri ve Fikirlerin Başarılı Olmaları

Dünyada her gün binlerce girişimin adımı atılıyor. Peki, bunların ne kadarlık bir kısmı başarıya ulaşıyor? Maalesef oldukça küçük bir kısmı başarılı oluyor. Bu durumun nedenleri de aslında oldukça basit. Doğanın kanunu gereği sadece güçlü olan ve başarıyı isteyen girişimler süreçten başarılı bir şekilde ayrılıyor. Kimsenin aklına gelmeyen is fikirleri her zaman başarılı olur diye bir kural yok. Önemli olan nokta basit bir fikri bile kitabına uygun olarak ilerleterek başarılı olmak. Çünkü başarılı olmadıktan sonra hiçbir fikrin değeri yoktur.

Girişimcilik Fikirleri İçin Büyük Düşünmek

Dünyada başarıya ulaşan girişimlerin pek çok ortak noktası var. Bunların başında da fikrin büyüklüğü geliyor. Başarıya ulaşan her girişim her zaman en tepeyi hedefler. Bunun da sonucunu alırlar. Çünkü zirveye çıkmak için normal bir çalışma süreci gerekmez. Fikir ne kadar büyük ise çalışmalar da o kadar büyük olur. En ufak ayrıntı atlanmaz ve süreç ilerletilir. Tabi bunun için sadece hayal kurmak yetemez. Buna ek olarak girişim sahipleri plan ve projelerini de ona göre şekillendirir.

Doğru Planlama Süreci

Ezbere ilerleyen hiçbir çalışma başarıya ulaşmaz. Bu durum sadece girişim için geçerli değil. Aynı zamanda girişim dışında da pek çok konu için bu durum geçerlidir. Ama girişimcilik ve planlama süreci son derece iç içe bir konudur. Planlama sürecinin başarılı olabilmesi için planlamaya çok fazla vakit ayırmak gerekir. Çünkü bu sayede girişimcilik fikirleri enine ve boyuna düşünülür. Karşılaşılabilecek en ufak sorunlar bile planlama sürecinde dile getirilir. Her türlü sorunun A, B ve C planları hazırlanarak hem süreç hızlanır hem de başarı gelir.

Tecrübeli Kişilerden Mentorluk Almak

İlk olarak Antik Yunan döneminde ortaya çıkan mentorluk günümüzün de son derece önemli konularından bir tanesi. Özellikle girişim yapacak gençlerin kendilerine bir mentor bulması gerekir. Mentorlar bu kişileri maddi ve manevi olarak destekler. Buna ek olarak projenin ilerleyişi hakkında da onlarla tecrübelerini ve bilgilerini aktarır. Girişim sürecinde girişimcilerin en çok ihtiyaç duyacağı konu bir uzman tarafından yönlendirilmektir. Bu konuda da devreye mentorlar girer.

Girişimler İçin Maddi Destek Bulmak

Yaratıcı girişimcilik fikirleri tek başına insanlara başarıyı getirmez. Aynı zamanda girişimlerin bir maddi desteğe de ihtiyacı vardır. Girişimde maddi kaynak belli başlı sorunları çözer. En basitinden projedeki kişilerin maddi sorun yaşamaması bile çoğu sorunu ortadan kaldırır. Çalışan kimsenin aklında maddi olarak bir sıkıntı olmamalıdır. Bu yüzden de girişim sahiplerinin maddi sorunları da çözmesi gerekir. Maddi problemi ortadan kaldırmak direkt olarak proje sahibini ilgileneceği bir konudur. Ayrıca projenin büyümesi de tamamen maddi destekler ile sağlanabilecek bir konudur.

Girişimcilik Fikirleri hakkında detaylı bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca girişimcilik ve eğitim konusunda bilgi almak için de Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesindeki makalelere bakabilirsiniz. Girişimcilik günümüzün en derin konularından bir tanesi. Bu konuda detaylı içerikler için de İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.