Son zamanlarda ve özellikle gençlerin ortak hareketi olan girişimcilik(start-up) projelerinin neden sayısı çok fazla iken tutunabilen projeler sayılı miktardadır hiç düşündüğünüz mü? Girişimci olmak için sadece ihtiyaçları karşılayabilen bir proje ve bunu gerçekleştirmek için gereken maliyet değil aynı zamanda bazı karakteristik özelliklere de sahip olmanız gerekmektedir.

Yazdığınız projenin, yazdığınız kodların, oluşturduğunuz şirketin sahibi olmanın vereceği sorumluluğu iyi planlamak gerekmektedir. Peki bu sorumlulukların altından kalkabilmek için hangi özelliklere sahip olmamız gerektiğinden biraz bahsedelim.

1.Öğrenme İsteği

Özellikle profesyonel hayatta bilmediğimiz başlıkları tespit etmek bunu öğrenmek için hevesli olmak gerekmektedir. Çünkü kendinizi geliştirmek size her zaman artı bir kazanç olarak geri dönecektir. Sadece kendiniz için değil iş hayatınız için de bu bilgileri kullanmanız gerekmektedir. Sadece özellik değil bir alışkanlık olmalıdır. Yeniliklere açık olmak hem herhangi bir problem karşısındaki çözüm perspektifinizi genişletecek hem de pratik düşünmenize katkı sağlayacaktır. Kurduğunuz şirketin ya da yazdığını projenin her dalına ait bilgi sahibi olmak olası krizlerden sizi kurtaracaktır.

2.Bardağa Dolu Tarafından Bakabilmek

Sadece kendi iş alanınızda değil her alanda olduğu gibi takılıp düşeceğiniz zamanlarınız olacak. Bunu doğal karşılamak ve daha önceden yaptığınız risk analinize dahil olan olumsuzluklar karşısında sağlıklı düşünmeniz gerekmektedir. Hatalarınız veya gözünüzden kaçan noktalardan ders çıkarmayı görev bilmelisiniz. Hatanın nereden kaynaklı olduğunu çözmek ise bir daha bu hatayı yapmamanızı sağlayacağından, hata yapma lüksünüzün olduğu yerde hata yapmayı göze alın ve sonuçların ders çıkararak kendinize yeni bir yol haritası çizin.

3.Üretmek, Üretmek, Üretmek

Bir proje oluşturdunuz, maddi destek aldınız her şey yolunda işe koyuldunuz peki ya sonra? Olduğunuz yerde saymanızı bekleyen çok rakip varken buna izin vermeyin. Üretken olun, trendleri takip edin, sadece ülkenizde değil dünyada sizi ilgilendirecek olan sektörlerin haberlerini takip edin uluslar arası yatırım alan projeler ile kendi projelerinizi karşılaştırın. Eksiklerinizi fark edin ve kendi şirketiniz için yeni fikirler üretin. Daha yeni, daha trend, daha pratik, dahası hiç bitmeyecek olan başlıklar belirleyin. Tek kelime ile üretin!

4.Stresle Başa Çıkmak

Bir alt başlık olarak otokontrol diyebilirsiniz. İşlerinizin yolunda gitmediği zaman dilimlerine hakim olmanız gereken ilk şey kendiniz sonra stresiniz. Her şeyin elbet çözümü vardır fakat hangisi sizin için doğru ve pratik? Sorunla başa çıkarken soruna değil neyden kaynaklı olduğunu araştırın. Strese girmek yerine soruna çözüm odaklı yaklaşın. Kriz durumlarını en az riskle nasıl başa çıkabileceğinizi düşünün. Kendinize iş dışında bir hayat tanıyın. Bu süreçlerde kaliteli zamanlar geçirin, egzersiz yapın, hobilerinizle ilgilenin stresle başa çıkmanın ilk şartı sağlıklı bir psikolojiye sahip olmaktır. Kendinizi yaptığınız iş kadar önemseyin.

5.Hedef Odaklı Olmak

Bir girişim projesi içerisindeyseniz yolun en başında koyduğunuz hedeflere ulaşmaktan asla ama asla vazgeçmeyin. Vazgeçtiğiniz an bu zamana kadar verilen emeklerin hepsinin boşa gideceğini unutmayın. Hiçbir fikir ve hiçbir yatırım vazgeçilmek için yapılmaz. Hedeflerinize doğru yolda ilerlediğinizden emin olun ve doğru zamanda ulaşmak için planlama yapın. Geç ulaşılan hedefler başarıyı getirmez. Hedeflerin zamanının önemli olduğu kadar kat ettiğiniz yolun size neler kattığı da önemlidir. Hedeflerinize giderken etrafınızdaki bilgi ve tecrübeleri cebinize atmayı unutmayın. Çünkü hedefinize ulaştığınız zaman size bu bilgi ve tecrübeler zirvede gerekli olacaktır.

Projelerin tabanını oluşturun, geliştirin, doğru metodlar ile ilerleyin, yatırım alın, şirketini kurun. Tabi ki bitmedi en önemlisi asıl şimdi başlıyor; kendinizi geliştirin, yeniliklere açık olun, üretin, ürettiklerinizi tüketin ve tekrar üretin. Başarılı bir yol sizi bekliyor.