Eğitim teknolojileri konusu dünyada insanların fazlası ile yabancı olduğu bir konu. Pek çok insan eğitimdeki teknolojileri fazla bilmiyor. Ama insanlar farkında olmadan aslında bu teknolojileri kullanıyor. 2020 yılından sonra dünyada eğitim teknolojisi konusu fazlası ile kullanılmaya başlandı. Okullarda bu teknoloji artık yaygın olarak kullanılıyor. İnsanlar bu teknolojilerin sadece belli bir kısmına hakim. Çünkü bu teknolojiler yavaş yavaş okullara entegre ediliyor.
Gün geçtikçe insanlar bu teknoloji hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor. Özellikle yeni nesil eğitimde teknoloji konusunu çok daha iyi öğreniyor. Teknolojinin direkt olarak içinde doğan yeni nesil için bu durum farklı bir şey değil. Ama biraz daha eski nesiller için eğitim içerisinde yer alan teknolojiler oldukça farklı gözüküyor. Uzmanlar bu durumun geleceğini önceden tahmin ediyordu. Bu yüzden de dünyanın farklı noktalarında sürekli olarak konferanslar verildi.
Bu konferansların ise belli bir kısmı hedefe ulaşmayı başardı. Çünkü bir kesim eğitim içerisinde teknolojinin bu kadar aktif olacağını düşünmüyordu. Üstelik bu konferanslar dünyanın önde gelen eğitim kurumları tarafından yapılmıştı. Çalışmalar ne olursa olsun bugün eğitim ve teknoloji ayrılmaz iki parça oldu. Ayrıca teknoloji eğitim içerisinde daha fazla yer buldukça geri dönüşler de bir o kadar iyi ve başarılı oldu. Teknoloji eğitim ikili yeni bir ortaklık olsa da kısa sürede büyük başarılar ortaya çıkardı.
Eğitim Teknolojileri Nedir ve Neden Önemlidir?
İnsanın varoluşundan bu yana eğitim olmazsa olmaz etkenlerden biri olmuştur. Sürekli olarak insanların eğitilmesi ve güne ayak uydurması gerekmektedir. Günümüzde teknolojinin bu kadar ileri seviyede olmasının temelinde de başarılı eğitimler yatar. Fakat insanlar yüzlerce yıldır eğitim anlayışında köklü değişimlere gitmemiştir. Bu durum beraberinde eğitimde kitlenmelere yol açmıştır. Belli bir süre boyunca da insanlar eğitime yenilikçi bakış açıları katamamıştır.
Fakat 4. Sanayi Devrimi ile eğitim içerisine teknoloji girmeye başladı. Bu süreç ilk başlarda oldukça yavaş ilerledi. Çünkü bu durum bir devrimin haberciydi. Bir anda yapılması beraberinde büyük sorunları getirecekti. Bu yüzden de uzmanlar adım adım ilerleyerek süreci devreye soktu. Bugüne geldiğimiz de ise sürecin hala küçük bir kısmının aktif olduğunu görürüz. Fakat bu küçük kısımda kullanılan teknolojiler bile ses getirmeyi başardı.
Teknoloji eğitimi ile uzmanlar sürecin ilk adımları attı. Eğitimde teknolojinin yer almasının da arkasında aslında önemli nedenler yer alıyor. Eğitimin amacı insanların doğruyu en kolay ve hızlı şekilde öğrenmesidir. Klasik yöntemler ise teknolojinin bu kadar ilerlediği dönemde yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden de eğitim teknolojileri ortaya çıkmıştır. Amaç insanın teknolojiden yararlanarak en doğru şekilde eğitimlerini tamamlamasıdır. Ayrıca eğitim süreçleri de bu sayede hızlanmaktadır.
Eğitim Teknolojileri Arasında VR/AR Teknolojileri
Bilinen adı ile arttırılmış gerçeklik oyunların en yeni teknolojilerindendir. Bilgisayar oyunları bu teknoloji ile ayrı bir boyut kazandır. Arttırılmış gerçeklik zaman içerisinde sinema sektörüne de sıçramayı başardı. Günümüzde ise bu teknoloji eğitimde kendine yer buluyor. Öğrenciler arttırılmış gerçeklik sayesinde anlatılanları 3 boyutlu olarak izliyor. Tarihi savaşlardan coğrafyaya kadar bu durum kullanılıyor. Buna ek olarak tıp öğrencileri de artık ameliyat ortamlarına ilk olarak bu gözlükler ile giriyor. İlk ameliyatlar da arttırılmış gerçeklik ile yapılıyor.
Yapay Zeka Destekli Sınıflar
Dünyada yapay zeka inanılmaz bir hızla büyüyor. Girişimciler de yapay zekayı farklı alanlara entegre etmeyi hedefliyor. Eğitim teknolojileri arasından da yapılan çalışmalar sonrası yapay zeka yer aldı. Üstelik yapay zeka eğitimde sadece öğretme amaçlı kullanılmıyor. Aynı zamanda sınıf içi performans değerlendirme ve öğrencinin anlamını geliştirme açısından da kullanılıyor. Yani sınıflarda öğrencilerin hangi hocayı dinlediği, hangi konulara meraklı olduğu ve hangi anlatımdan anladığı yapay zeka sayesinde ortaya çıkıyor. Üstelik yapay zeka verilerini her öğrenci için ayrı ayrı çıkarıyor.
Okullarda Sanal Laboratuvarlar
Öğrenciler ve okullar her zaman maddi uçurumlar hakkında sorun yaşar. Her okulun maddi imkanları yeterli değildir. Bu yüzden de öğrenciler adaletsiz bir ortamda eğitim görür. Fakat sanal ortamlar sayesinde bu sorunlar ortadan kalkıyor. Öğrenciler yapacakları tüm deneyleri yapay bir ortamda gerçekleştiriyor. Bu durum hem adaletli bir ortam sağlıyor hem de eğitim kalitesini yukarılara taşıyor. Tek seferlik bir ödeme öğrenci ve öğretmenlere sonsuz bir deney ortamı sunacaktır.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden eğitim teknolojileri ve etkileri hakkında içerikler bulabilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet adresinden de eğitimde kullanılan teknolojiler hakkında detaylı içerikler bulabilirsiniz.