Akıllı tarım uygulamaları 4. Sanayi devriminin ardından dünya çağında adını duyurmaya başlamış teknolojik yöntemlerdendir. Günümüzde giderek önemini arttıran her geçen gün daha da ileri seviyeye ulaşan teknoloji hemen hemen her alanda olduğu gibi tarım alanında da kendisine yer bulmayı başardı. Tarım makineleşme her ne kadar insanların iş olanaklarını kısıtladığı gerekçesi ile eleştirilse de artık günümüzde ve gelecekte bilgisayarların olmadığı bir dünya düşünmek imkânsız hale geldi. Akıllı tarımın en temel amacı toprak analizinin doğru bir şekilde yapılması ve bu sayede daha seri üretimler ile ürün yetiştirebilmektir.
Akıllı tarım yöntemleri ile yapılan toprak analizleri, nem oranları gibi veriler tespit edilerek toprağın verimliliğinin en üst seviyeye ulaşması sağlanıyor. Bu sayede çok daha seri üretim ile daha çok ürün elde edilebildiği gibi insan sağlığı açısından da çok daha sağlıklı ürünler elde edilmiş oluyor. Dünya’nın şu anda ve gelecekte de başlıca sorunlarından sayılan küresel ısınma hayatımızın pek çok noktasını etkilediği gibi tarım alanlarını da olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Değişen iklim koşulları, Dünya’nın sıcaklığının giderek yükselmesi, mevsim değişiklikleri gibi faktörler toprağın verimliliğini oldukça düşürüyor bu nedenle akıllı tarım üreticilerin sıklıkla kullanacağı bir yöntem olacak.
Son yıllarda kullanımının oldukça arttığı akıllı tarım uygulamaları nedir? Bu teknolojik yöntemler toprağın kalitesini arttırılması, ürünün üretim sürecinin kontrol edilmesi, tarımsal faaliyetlerin teknolojik olarak takip edilmesini temel alan yöntemlerdir. Aynı zamanda bu üretim sürecinde kullanılan kaynakların daha ekonomik kullanılması çevreye verilen zararın en aza indirilmesi gibi avantajlarının olması nedeniyle akıllı tarım çokça tercih ediliyor. İnsan nüfusunun giderek artış göstermesi yiyecek sıkıntısını da beraberinde getirmiş oluyor. Daha sağlıklı ve daha çok ürün elde edilebilmesi adına akıllı tarım bu yönden de dikkat çeken tarımsal yöntemlerin başında geliyor.
Akıllı Tarım Uygulamaları Neden Önemli?
2050 yılından sonra gerçekleşeceği düşünülen büyük insan göçü pek çok sıkıntıyı da beraberinde getirmiş olacak. Bu sorunların en başında ise yiyecek sıkıntı gelmekte. Bunun yanı sıra giderek dünyayı etkisi altına alan salgın hastalıklar nedeni ile sağlıklı yiyecekler tüketmek büyük bir önem arz etmeye başladı. Bu nedenler sayesinde daha çok insan akıllı tarıma yönelmiş oldu. Akıllı tarım yöntemleri toprağın analizinin yanı sıra üretim sürecinde de ürünlerin ne zaman ilaçlanacağı, hangi ilaç kullanılacağı, toprakta hangi minerallerin ne kadar eksik olduğu gibi konularda da bilgi sağlamaktadır.
Tarım 4.0 adı ile de bilinen akıllı tarım, pek çok ülkede aktif ve yaygın olarak kullanılmakta. Sunduğu kolaylıklar sayesinde de her geçen gün daha da popüler hale geliyor. Damlama yöntemi, akıllı sulama sistemleri, tarım robotları, toprak sensörleri gibi son yıllarda adını sıklıkla duyuran bu tarımsal yöntemlerin hepsi akıllı tarım uygulamalarına dâhildir. Bu sistemlerin hepsinde bilgisayar temelli kodlama ve sensör gibi teknoloji odaklı çalışma prensipleri benimsenmiştir. Yakın gelecekte her alanın çok büyük bir kısmı yapay zekâ ve bilgisayar odaklı olacağı bu sayede tekrar kanıtlanmıştır.
Türkiye’de akıllı tarım uygulamaları daha çok sürdürülebilir tarım ismi ile bilinmektedir. Türkiye’de de gerek büyük çaplı seri ürün üreten üreticilerin gerek ise daha küçük çaplı ürün üreticilerinin bu alana yöneldiklerini söylemek mümkün. Bunun yanı sıra sayısı son yıllarda çokça artan akıllı tarım firmaları da bu uygulamaların artmasında ve yaygınlaşmasında büyük rol oynamaktadır.
Akıllı Tarım Örnekleri Nelerdir?
Akıllı tarımda asıl amaç toprak verimliliğini arttırmak olsa da ilerleyen teknoloji sayesinde bu yöntemler ile çok daha farklı şeyleri gerçekleştirmek mümkün hale gelmiştir. Hidroponik tarım son zamanların popüler akıllı tarım yöntemleri arasında bulunmaktadır. Bu akıllı tarım sisteminde topraksız ortamda bitki yetiştirilmektedir. Toprakta bulunan bitkinin yetişmesi için gerekli olan mineraller suya verilerek suda bitkinin yetiştirilmesi sağlanmaktadır.
Bu ve bunun gibi teknolojinin kullanıldığı diğer akıllı tarım uygulamalarında ürünün daha kolay ve hızlı bir biçimde üretilmesi de sağlanmaktadır. Yapay zeka, sensörler ve en önemlisi bilgisayarlar olmadan bir gelecek düşünmek artık imkansız. Her alanda olduğu gibi tarım alanında da akıllı tarım uygulamaları başta olmak üzere bu teknolojik gelişmelere hâkim olmak son derece önem taşıyor. Ayrıca akıllı tarım ile alakalı üst düzey çalışmalar da gün geçtikçe artmaya devam ediyor.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden akıllı tarım uygulamaları hakkında detaylı içeriklere ulaşabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek de akıllı tarımın kullanım alanları hakkında detaylı içerikler bulabilirsiniz.