Günümüzde meydana gelen değişimlerde önderlik yapabilmek için sosyal inovasyon kavramı önemli bir yere sahip. Her gün dünyada olumsuz olarak farklı süreçler ve olaylar meydana geliyor. Bu olumsuzluklara karşı da sosyal ya da toplumsal inovasyon son derece etkili çözümler ortaya çıkarmıştır. İş, sosyal ve öğrenme alanlarında meydana gelecek inovasyon çalışmalarına bireyler el atmalıdır. Sosyal dayanışma sadece gönüllü olarak bir kesime yardımcı olmak değildir.

En tepeden en aşağıya bakmak bu dayanışmayı hem tanımlamaz hem de yardımcı olmaz. Bunun yerine insanlar bizzat yardımlaştığı kesimin bir parçası olarak işlerini sürdürmelidir. Komşu ortamından başlayarak iş ortamına kadar tüm bu parçayı oluşturmak gerekir. Bireyler kendilerine hangi konuda tam olarak odaklayabiliyor ise o konuda dayanışmanın bir parçası olmalıdır. Bireysel anlamda iyi olmanın sürece fazla etkisi olmaz. Bunun ortam içerisinde bulunan kişilerin ortak olarak çaba ve çalışmaları sürdürmeleri gerekir.

İnsanlar sosyal alanda yapılan inovasyonlara fazla önem verse de gözden kaçan bir durum dikkat çekiyor. Bu da estetik inovasyondur. Bu durum aslında pek çok inovasyon çalışmasında ikinci plana atılıyor. Fakat günümüzde estetik inovasyon çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konu. Estetik görünme kaygısı günümüzde insanları en çok yoran konulardan bir tanesidir. Toplumsal inovasyon örnekleri içerisinde e bu durum dikkate alınmalı ve üzerine çalışmalar yapılmalıdır.

Sosyal İnovasyon ve Sosyal Girişimcilik Kavramları

Sosyal alanda meydana gelen inovasyonları karşımıza bazı yeni kavramları da çıkarıyor. Sosyal girişimcilik kavramı da bunlardan birisi. Toplumsal dayanışmalarda başrollerde sosyal girişimciler yer alır. Bu girişimcilerin önceliği kazançları ya da karları değildir. Bunun yerine toplumsal faydayı maksimum seviyeye çıkarmak onların birinci önceliğidir. Değişimde önderlik yapan bu kişiler Sivil Toplum Kuruluşları tarafından destek alarak da süreçleri ilerletebilir.

Sosyal Girişimcilik Faaliyetleri ve Farklılıkları

Günümüzdeki her girişimcilik modeli için farklı bir yöntem ve garklı bir faaliyet alanı vardır. Sosyal girişimcilik için de bu durum geçerlidir. Bir diğer yandan toplumsal dayanışmada başrol oynayan bu kişilere girişimci demenin de bir nedeni var. Çünkü bu kişiler toplumsal sorunlara bir girişimci kafası ile yaklaşmalıdır. Özel ya da kamuda sosyal inovasyon çalışmaları olsun bu kişilerin ilk önceliği girişimci gibi olayı tamamen çözmektir. Ticari kurumlar bu tarz destek süreçlerini belli bir kar için sürdürür.

Girişimciler ise bu çalışmaları yaparken karlarını belli bir seviyede tutarak devam ettirir. Sürecin devamlı olması için bu girişimciler belli bir kar almak zorundadır. Sosyal girişimciler kar almadan zararına süreç içerisinde bulunur ise ilerleyen zamanlarda yardım yapacak bir girişimci olmaz. Bu yüzden de Sivil Toplum Kuruluşları ya da devletler bu girişimcilere destek olarak onların devamlı olmasını ve daha büyük çalışmalara imza atmasını sağlamalıdır.

Dünyada Sosyal Girişimlerin Önemi

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplumsal inovasyon çalışmaları büyük önem arz ediyor. Türkiye’de sosyal inovasyon örnekleri her geçen gün artmaya devam ediyor. Fakat maalesef belli somut sonuçlar hala elde edemiyoruz. Dünyada ise pek çok farklı ve önemli çalışma ortaya çıkıyor. Özellikle İngiltere 70 bin toplumsal inovasyon sayesinde 1 milyona yakın bir istihdama imza attı. Benzer rakamalar pek çok ülkede de mevcut. Aslında bu durum da bizlere inovasyon çalışmalarının ne kadar büyük olabileceğini gösteriyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden Sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyon nedir gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesinden de inovasyon türleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.