Bitkisel takviyeler halk arasında her yaş grubuna tavsiye edilen ve sağlığa yararlı olduğu düşünülerek alınan takviyelerdir. Gerçekten de sağlık açısından büyük bir önem taşısa da bu takviyeler kullanılırken dikkatli olunmalı ve bir uzman doktora illa ki danışılmalıdır. Çoğu takviye bitkisel etiketi adı altına satılıp altına insan sağlığına özellikle de karaciğere büyük hasarlar veriyor. Bu nedenle tercih edilen takviyenin tamamen doğal ve bitkisel kaynaklı olması büyük önem taşımaktadır.

Bitkisel Takviyeler Nelerdir?

Çeşitli vitaminler, balık yağları, minareler, çeşitli bitkiler ve bitki çayları, ilaç olarak takviyeler olmak üzere pek çok çeşit gıda takviyesi bulunmaktadır. Sağlıklı yaşam adına kullanılan bu gıdaların aslında çoğu kişinin farkında olmasa da fazlası insan vücuduna zararlıdır. Ayrıca her takviyenin kendisine özgü etki ettiği faktörler vardır. Her ürünü her tedavide veya her kişi kullanmamalıdır. Doktor önerisi doğrultusunda kişi kendi sıkıntısına göre aktarlarda, pek çok eczaneden dilediği takviyeye ulaşabilir.

Bitkisel Takviyeler Kullanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer bitkisel takviyeler almak, günlük hayatta bu gıdalardan yararlanılmak isteniliyorsa yapılması gereken en önemli şey bir doktora danışmak ve öneriler almaktır. Doktor, kişinin sıkıntısına uygun bir ilaç ve gerek duyuluyorsa ek bir takviye kişiye önerecektir. Bu takviyeler alınırken de markaya hâkim olmak, ürünün içeriğine hâkim olmak gerekmektedir. Üreticiye bağlı olarak ürünlerin içeriği değiştirilebilir. Bu nedenle bilir bir kişiden yardım almak ve iyice araştırmak önemlidir.

Gıda takviyesi markaları içerisinde çokça bilinen Solgar gibi bağışıklık güçlendirici ve enerji verici ürünler en çok tercih edilen takviyelerdendir. Genellikle bu türdeki takviyeler yoğun ve stresli iş hayatı olan kişiler, yoğun çalışma yapan öğrenciler için önerilmektedir. Bu tarzdaki takviyelerin zararları ve yan etkileri fazla olacağından mutlaka bir eczaneden alınması ve içeriği hakkında bilgi alınması gerekir.

Bitkisel kaynaklı bir vitamin takviyesi için de mutlaka bir hekime danışılması şarttır. Her bitkisel takviyeler ve vitaminin etki ettiği hastalık ve eksikliğinde gözlemlenen sıkıntılar farklıdır. Ayrıca vitaminlerin fazlası insan vücudunda bir süre sonra depolanmamaya ve zehir etkisi yaratmaya başlamaktadır. Bu nedenle de vitamin takviyesi uzun süreli olmayıp kısa bir dönemde kullanılmalıdır. Daha sonrasında yine uzman bir hekim gözetmeninde ihtiyaç duyulduğu takdirde takviye alınmaya devam edilebilir.

Kimler Takviye Kullanabilir?

Eğer kişi günlük alması gereken meyve ve sebzelerden gerekli enerji ve verimi alamıyorsa bitkisel takviyelere başvurabilir. Ancak her ek gıda tüketiminde olduğu gibi bu takviyelerin de yan etkileri sıklıkla görülmektedir. Bitkisel takviyeler, kronik hastalığı olanlara, gebelere, karaciğer ve sindirim sorunu yaşayan kişilere kesinlikle önerilmemektedir. Ancak yine de bu hastalıklara sahip olup sağlıkları için ek takviye kullanmak isteyenler olacaktır. Böyle bir durumda eğer düzenli bir ilaç kullanılıyorsa önce onun dozu ayarlanmalı ve doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Gıda takviyesi firmaları da kendi takviye ürünlerinin içeriğinde kimlerin kullanımına uygun olduğunu belirtmekte ve gereken uyarıları yapmaktadırlar. Bu takviyeler insan vücudundaki sağlıklı işleyişin devamlılığını sağlamak amacıyla üretilen ve tüketilen gıdalardır. Bu takviyeler sayesinde vücutta eksik olan minarelerin, vitaminlerin ve diğer düzenleyicilerin tamamlanması ve bağışıklığın güçlendirilmesi sağlanıyor. İşte bu yüzden hipertansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol hastalarına takviyeler önerilmektedir.

Gıda Takviyelerinin Nasıl Kullanılması Gerekir?

Bitkisel tavsiyeler kullanmak artık günümüzde oldukça yaygın bir alışkanlık haline gelmiştir. Yapılan araştırmaların sonucunda da görülebileceği gibi Avrupa’daki insanların yaklaşık %73’ü kadarı günlük takviye ilaçları kullanmaktadırlar. En yaygın kullanılan takviyelere örnek olarak omega 3, multivitaminler, D vitamini örnek verilebilir. Genellikle günde bir kere kullanılması önerilen bu ilaçların kullanımı kişiden kişiye yaş, cinsiyet gibi faktörlerin etkisiyle değişebilmektedir.

Omega 3 insan vücudunda üretilmeyen ve mutlaka dışarıdan ek takviye olarak alınması gereken bir yağ asidi çeşididir. Balıklardan ve belli başlı bitkilerde bulunan bu takviye ürünü balık tüketmeyen kişiler için kesinlikle ek ilaç olarak kullanılması gerekir. Özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin çöktüğü ve zayıfladığı dönemlerde ise multivitamin kullanılması tavsiye edilmektedir. Özellikle çocuklara önerilen bu ilaçlar kapsül olarak günde 1 defa olmak şartıyla tüketilebilir.

Bitkisel takviyeler tüketilirken belli başlı kurallara uyulması gerekilir. Günde beşten fazla çeşitte ek takviye alınmaması aksi takdirde vücutta ölüme kadar ciddi sorunlar açabileceği ön görülmektedir. Tüm bu olasılıklar göze alındığında mutlaka bir takviye kullanmadan öncesinde uzman bir doktora danışılmalıdır.

İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesini ziyaret ederek bitkisel takviyeler hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart resmi internet sitesinden ve Youtube kanalından da bu ve benzeri konular ile alakalı bilgilere ulaşabilirsiniz.