Maker space yaratırken, bu kültürü yansıtan ve motive edici bir yer olmasını sağlamak için hatırı sayılır bir emek gerekir. Çünkü bir “maker space”in sahip olması gereken en önemli özellik, maker kültürünün aktarıldığı ve yaşatıldığı mekan olarak tasarlanmasıdır. Hepsi bu kadar değil elbette. Gelin bu mekanlarda bulunması gereken özelliklere birlikte bakalım.

İletişimi teşvik etmek

Maker space’lerin en önemli işlevi paylaşıma alan yaratmasıdır. Bu paylaşım ortamını yaratmak için iletişimi teşvik etmesi gerekir. Pratik anlamda bunu sağlamanın en kolay yollarından biri yerleşik olmayan oturma düzenleri kurgulamaktan geçer. Böylece mekana gelen insanlar, vücutlarını aktif olarak kullanmanın yanı sıra beden dili aracılığıyla iletişim fırsatları bulur. Bu nedenle maker alanlarının bedenlerin hareketine izin verecek şekilde tasarlanması büyük önem taşır.

Alanları davranışları destekleyen bölgeler olarak düşünmek, altta yatan ihtiyaçları çoğunlukla yeni ve ilgili yeniliklere yol açan geleneksel çözümlerden ayırmaya yardımcı olur.* Bu aşamada su soruları sormak doğru mekan tasarımı için yardımcı olabilir:

  • Nesneleri veya insanları birbirine bağlamak için nasıl konumlandırılmalıdır?
  • Grubun bir nesneye odaklanmasını mı yoksa birbiriyle etkileşime geçmesini mi istiyorsunuz?
  • Mekana gelen kişilerin davranış ve ruh hallerinde nasıl bir dönüşüm yaratmak istiyorsunuz?

Hedefe yönlendirmek

Belirli davranışları kışkırtmak ve desteklemek üzere bir ortam hazırlamak, tam olarak alan tasarımının amacıdır. Başladığınız veya başlamak üzere olduğunuz etkinliği basitçe tanımlamak, bu amaca uygun bir alan tasarlamanıza yardımcı olabilir.* Bilgiyi göstermek ve aktarmak, duygu ve düşünceleri ifade etmek; maker space’lerin en önemli özellikleri arasında yer almakla beraber hedefe ulaşmanın da en etkin yollarından biridir.

Bunun için düşünceye verilen önemi gösteren detaylar önem taşır. Yapışkan notlar ve yazılabilir yüzeyler gibi araçlar, basit yollarla etkili sonuçlar verir. Her ne kadar çeşitlilik ve yenilikçi düşünce büyük önem taşısa da bir maker space, odaklanmaya da teşvik etmelidir. Ancak bu şekilde düşünce ile bilgi harmanlanarak istenen sonuca gitmek mümkün olur. Ne zaman yeni fikirler, ne zaman cevap aradığınızı iyi belirleyin. Fikir üretimi, fikirlerin değerlendirilmesi ve iş planına dönüştürülmesi birbirini takip eden, kontrollü süreçler olarak işlenmelidir.

Maker space tasarlarken çok sayıda farklı malzeme, farklı konsept ya da farklı hedef seçilebilir. Ancak her maker space için ortak olan gerekli özellikler, iletişim ve hedef odaklı olmaktan geçer. Bu iki özelliğin farkında olarak tasarlanan maker alanları, gerçek anlamda başarılı olabilir.

* ile işaretli kısımlar Mekan Yaratmak kitabından alınmıştır.