Biyo yazıcı kavramı geçtiğimiz 5 yılda kendinden çokça söz ettiren bir teknoloji oldu. 21. Yüzyıl insanlara yepyeni teknolojiler sunmaya devam ediyor. Ortaya çıkan her teknoloji de insanları şaşırtıyor. Çünkü bu teknolojilerin neredeyse hepsi insanların büyük sorunlarını ortadan kaldırmaya yetiyor. Bir diğer yandan ortaya çıkan teknolojilerin hepsi sürekli gelişerek de insanların daha büyük ihtiyaçlarını karşılıyor. 3d yazıcılar da bu anlamda dikkat çeken teknolojilerden bir tanesi.
1980’li yıllarda ilk kez 3d yazıcı ortaya çıkarak büyük bir ilgi toplamayı başarmıştı. Zaman içerisinde bu teknolojiler hızlı bir gelişim yaşadı. İlk olarak bu printerların modelleri ve çalışma prensipleri gelişim gösterdi. Üstelik çok kısa bir sürede bu makineler gelişerek insanların ilgisini çekti. 2010 yılına geldiğimizde dünyanın pek çok ülkesinde bu makineler kullanılıyordu. Ama kullanım alanı olarak makineler oldukça kısıtlıydı.
Bu dönemde girişimciler bu makineleri geliştirmeye başladı. Her girişimci bu makineleri farklı amaçlar ile tekrar gündeme geldi. Ev yapan makineler bile bu dönemlerde ortaya çıkmaya başladı. Fakat bunları arasından biyoyazıcılar diğer çalışmalardan çok daha fazla ses getirmeyi başardı. Çünkü küresel bir sorun olan organ yetmezliğine çözüm sunuyordu. Uzun süren çalışmalar sonrasında hem yerli hem de yabancı sayılı marka bu makineleri hayata geçirmeyi başararak yepyeni bir kapı açtı.
3D Biyo Yazıcı ve Diğer 3D Yazıcılar Ne İşe Yarar?
Günümüzde 3 boyutlu printerların belli bir kullanım alanı yok. Genel olarak plastik olarak elde edilmek istenen her şey bu makineler ile elde edilebilir. Ayrıca makinelerin cinsine göre demir ya da karbon fiber olarak da baskı almak mümkündür. Biyoyazıcılar ile de canlı dokular elde etmek mümkündür. Ev, araba, elektronik devre ya da telefon kılıfı gibi her şey bu makineler ile basılmaktadır. Bu durum da bizlere 3d yazıcıların kullanım alanı olarak bir limiti olmadığını gösteriyor.
Bazı dünya devi markalar da artık bu sektöre girmeye başladı. Özellikle giyim alanında faaliyet gösteren markalar birer birer lisanslarını alıyor. 3D yazıcı nedir sorusu artık bu şirketlerin daha fazla dikkatini çekiyor. Markalar 3d yazıcılar ile alakalı lisansları rakiplerinden önce elde etmek istiyor. Örneğin Nike markası bugün 3d yazıcı ile ayakkabı yapmak için lisans almış durumda. Nike markasının bu hamlesine rakiplerinden de cevap gecikmedi. 3 boyutlu yazıcılar ile alakalı lisanslar artık hızlı bir şekilde bölünüyor.
Giyim sektöründe de bu makineler yer almaya başladı bile. Elde edilen geri dönüştürülebilir plastikler ile artık kıyafetler basılıyor. Buna ek olarak bu kıyafetler birer birer defilelerde kendilerine yer buluyor. Üstelik kısa sürede olan geri dönüşler de oldukça memnun edici. Uzmanlar yakın bir zamanda 3d yazıcı ile yapılmış ayakkabı ve kıyafetlerin daha da yayılacağını düşünüyor. Bu yüzden de bu teknolojinin bir parçası olmak son derece önemli.
3D Biyo Yazıcı Nedir ve Ne İşe Yarar?
Biyo yazıcı ve diğer yazıcıların çalışma prensibi karıştırılmamalıdır. Çünkü biyoyazıcılar insanlara canlı dokular sunar. Katmanlı baskı sayesinde makineler ortaya doku, kemik ya da organ çıkarabilir. Kök hücreler bu makinelerde baskı malzemesi olarak kullanılıyor. Anlatımı kısa ve basit görünebilir. Fakat dünyada bu teoriyi pratiğe dökebilen firma sayısı oldukça az. Ayrıca bir kısım biyoyazıcıları üretebiliyor bir kısım ise bunlardan baskı alabiliyor.
Ülkemizde İstanbul Teknopark içerisinde bu makinelerin üretimi mevcut. Üstelik yüzde yüz yerli üretim ile biyoyazıcılar yapılıyor. Yapılan makineler de Avrupa ve Amerika’ya satılıyor. Ülkemizde Sabancı Üniversitesi yaptığı çalışma ile dünya genelinde kendinden söz ettirmeyi başardı. Çünkü üniversite bu makine ile aort damarı bastı. Bu çalışmaların hızlanması ile dünyada organ yetmezliği bir sorun olarak kalmayacak.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden 3d yazıcıların geleceği hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek de biyo yazıcı ve kullanımı hakkında içerikler bulabilirsiniz.