Bir Start up projesi yapmak son zamanlarda en trend konulardan bir tanesi oldu. 2010 ve sonrasına damgasını vursa da start up aslında çok eskilere dayanan bir girişim modeli. Start up çalışmaları son dönemlerde hedeflediği büyüme ulaştığı için bu kadar popüler oldu. Facebook gibi ya da Twitter gibi onlarca Start up çalışması oldukça eskilere dayanıyor. Bu projelerin başarılı olması insanların start up çalışmalarına yönelmesine neden oldu.
Maddi olarak insanlara sundukları da iyi olunca start up çalışması yapmanın önünde bir engel oluşmadı. Bir diğer yandan start up konusu dünyanın da aslında ihtiyacı olan bir konu. Çünkü dünya köklü bir değişime girmeye başladı. Bu değişim de hayatın her alanına yayılarak farklı bir dönemi doğurdu. İş yapma modelleri de değişim içerisinde şekillenerek insanların hayatına girdi. Klasik çalışma ve geliştirme yöntemleri de bunun örnekleri arasında yer aldı.
Artık 8 – 5 çalışma sistemleri dünyanın ihtiyaçlarını gidermiyor. Dünya farklı bir çalışma sistemine ihtiyaç duyuyor. Çünkü yeni şeyler üretmek ve olmayan ürünleri ortaya çıkarmak artık bir ihtiyaç. Dünyanın yanı sıra bu durum insanların da ihtiyaç duyduğu bir konu. Bu ihtiyaçları da en iyi karşılayan çalışma modeli Start up çalışmaları oluyor. Fakat bir start up çalışmasının başarılı olması için dikkat edilecek bazı noktalar var.
Start Up Projesi İçin Fikir Bulmak
Fikir üretmek ya da yeni bir fikir bulmak kolay bir iş gibi gelir. Her insanın aklında başarıya ulaşacak en az bir iki tane fikir vardır. Fakat bu durum Start up çalışması için sanıldığı kadar kolay ilerlemez. Çünkü fikrin başarılı olabilmesi için her detayı düşünülmelidir. Fikrin farklı ya da yeni olmasının yanı sıra pazarda da başarılı olması gerekir. Pazar başarısı olmadığı takdirde start up çalışmasının ve fikrinin bir anlamı kalmaz. Pazardan farklı olarak yatırımcılar için de fikir son derece önemlidir.
Bir yatırımcı start up projelerini incelerken ilk olarak fikirleri inceler. Fikrin başarılı olup olamayacağını değerlendiren yatırımcılar maddi desteklerini ona göre verir. Yatırımcılar zaten start up projesi konusunda tecrübelidir. Bu yüzden de basit bir sunumdan sonra fikir ile alakalı pek çok detayı anlar. Start up fikirlerini detaylandırmak ve fikre karar vermek uzun bir zaman ister. Hatta projenin hayata geçmesinden de çok süre alır. Çünkü fikrin dayanakları güçlü ise projede pek çok sorun önceden ortadan kalkar.
Start Up Projesi İçin Nasıl Doğru Fikir Bulunur?
Doğru fikre karar vermeden önce bazı şeyleri bilmek gerekir. Bu sayede girişimciler sağlıklı bir fikre karar verir. Bunların başında da inovasyon konusu yer alır. Çünkü start up çalışmaları bir inovasyonu içeriyor ise zaten başarılıdır. İnovasyon start up ile doğrudan bağlantılı bir kavramdır. Yatırımcılardan hedef kitleye kadar herkes inovasyon odaklı bir çalışmayı elde etmek ister. Bu yüzden de dünyanın en iyi Startup’ları incelendiğinde bir inovasyona dayandığı görülür.
Start Up Sahiplerinin Önceden Pazar Araştırması Yapması
Pazar başarısı Start up için her şeyden önemli konulardan biridir. Pazar başarısı demek maddi kaynakların gelmesi demek. Aynı zamanda yatırımcı ve proje sahibinin de kazanması anlamına geliyor. Özellikle yatırımcılar en çok Pazar başarısına dikkat eder. Çünkü yatırımcılar yatırımlarının karşılığını almak anlamına geliyor. Pazarda başarılı olmak için de doğru bir Pazar çalışması yapmak gerekir. Aksi takdirde ürünü pazarda başarıya ulaştırmak mümkün değildir.
Doğru bir Pazar araştırması da start up projesi yapmadan önce gerçekleştirilmelidir. Genel olarak fikre en yakın Pazar ürünleri üzerinden çalışmalar ilerletilir. Bu ürün ya da fikrin pazarda yakaladığı başarı önceden öğrenilmelidir. Buna ek olarak daha önce adımları atılmış ama başarısız olmuş start up çalışmaları da incelenmelidir. Fikirlerin neden pazarda başırısız olduğunu da önceden incelemek ve anlamak gerekir. Tüm bu çalışmalar Start up sahiplerini pazarda başarılı hale getirecektir.
Start up projesi ve gelişimi hakkında detaylı içerikler için Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Start up konusu hakkında çok daha detaylı bilgiler için ise İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesindeki yazılara bakabilirsiniz.