Veri bilimi yani Data Science teknolojisi ile alakalı uzun yıllardır çalışmalar yapılıyor. Şirketler ve girişimciler veri bilimi kavramına ilk başlarda yeterli önemi ve desteği vermiyordu. Uzmanlar bu teknolojinin kısa vadeli olduğunu tahmin ediyordu. Ayrıca gelecekte veri biliminin sadece belli bir alanı kapsayacak bir teknoloji olduğu her zaman dile getiriliyordu. 2000’li yıllarda bu teknoloji ilk olarak ortaya çıktığında zaten dünyada kullanılan bir alternatifi vardı.
Bu tarz sorunlar veri biliminin ilk başlarda çok yavaş ilerlemesine ve fazla ilgi duymamasına neden oldu. Fakat gün geçtikçe veri biliminin potansiyeli ile alakalı yeni fikirler ortaya atıldı. Hatta kullanım alanlarının da aslında tahmin edildiğinden çok daha fazla olduğuna dair fikirler günden güne yayıldı. Özellikle ortaya çıkan yeni teknolojiler ve gelişen teknolojiler veri biliminin potansiyelini açık bir şekilde ortaya çıkarmaya yetti. Aynı dönemde çıkan pek çok yeni teknoloji günümüzde ve gelecekte veri biliminin çok daha güçlü olmasına neden oldu.
Data Science Teknolojisini Geliştiren Çalışmalar
Veri bilimi tamamen kodlama temelli bir teknolojidir. Yazılan yeni kodlamalar bu teknolojinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. 2000’li yıllara baktığımız zaman kodlamanın oldukça sınırlı bir kullanım alanı olduğu görüyoruz. Kodlamanın sınırlı olması beraberinde veri biliminin de sınırlı bir kullanım sunmasına neden oldu. Ama kodlama üzerindeki hızlı gelişmeler oldukça veri bilimi çalışmaları da büyük bir ivme kazandı. Bugün dünyada onlarca farklı kodlama dili var.
Bu dilleri bir kısmı da tamamen veri bilimi teknolojisi ile alakalı dillerdir. Veri bilimini geliştirmek ve bir sonraki seviyeye taşımak için yeni kodlama dilleri ortaya çıkmıştır. Fakat bu teknolojiyi geliştiren tek etken kodlama dilleri değildir. Aynı dönemlerde meydana gelen yapay zeka çalışmaları da süreci hızlandırdı. Çünkü bu iki teknoloji birleştiği zaman ortaya çok önemli çalışmalar çıkıyor. Uzmanlar bir süre sonra bu iki teknolojiyi ayrı ayrı değil birlikte kullanmaya başladı. Ayrıca veri biliminin bilgisayarlara entegre edilmesi de o dönem oldukça ses getirdi.
Data Science ve Bilgisayarların Buluşması
Bilgisayar insanların dünyasında köklü değişimlere yol açtı. İnsana bağlı olan ve olmayan tüm her şey bilgisayarlar sayesinde bir üst seviyeye geçti. Çünkü bilgisayarlar insanların yapamadığı ya da çok geç yaptığı işleri saniyeler içerisinde gerçekleştirebiliyordu. Ayrıca hafızaları sayesinde tüm bilgiler insanlara istedikleri zaman ulaştırılıyor. Bu durum uzmanların aklına bilgisayar ve veri bilimini birleştirme fikrini getirdi. Çünkü veri bilimi de temel olarak eldeki bilgileri işleyecek ve inceleyecekti.
Bu iki teknoloji birleştiği zaman veri bilimi hiç olmadığı kadar yükselişe geçti. Özellikle büyük şirketler için geçmiş bilgilerin günümüz için sentezlenmesi fikri kısa sürede ilgi çekti. Şirketler Data Science sayesinde ellerindeki tüm bilgileri kısa bir sürede süzgeçten geçirebiliyordu. Veri biliminin bu basit kullanımı bile o dönemlerde adeta deprem etkisi yarattı. Zaman içerisinde iki teknolojinin de gelişmesiyle birlikte veri bilimi onlarca farklı şekilde kullanılabilir bir hale geldi.
Gelecekte Veri Bilimi Uygulamaları
Veri bilimi yeni bir teknoloji değil. Bilgisayar, kodlama ve yapay zeka ile buluşması yeni olsa da geçmişte bu teknolojinin insan temelli uygulamaları vardı. Bu durum aslında veri biliminin gelecekte neler getirebileceği hakkında insanlara pek çok fikir vermişti. Çünkü insan temelli çalışmalar sırasında şirketler pek çok istediği veriye ulaşamıyordu. Artık şirketlerin ve kişilerin hedeflerini kurduğu bu teknolojilere ulaşmak oldukça kolay bir hal aldı.
İlk olarak şirketler Data Science müşterilerin isteklerini çok daha kolay belirlemeye başladı. Artık insanların istek ve beklentileri kısa bir sürede belirleniyor. Bu durum da şirketlerin pazarda çok daha başarılı olmasının önünü açıyor. Bu durum aslında veri biliminin en basit örneklerinden bir tanesi. Şirketler veri bilimi sayesinde müşteri odaklı onlarca çalışmaya imza atabiliyor. Eldeki veriler bu teknoloji ile süzgeçten geçerek şirketlere tamamen verilere dayalı çözümleri şirketlere sunuyor. Üstelik bu veriler onlarca yıl öncesine kadar gidebiliyor.
Bu tarz kullanım aslında veri biliminin en bilinen çalışma alanlarından bir tanesi. Fakat yakın bir gelecekte otonom araçlar da bu teknoloji ile ortaya çıkacak. Otonom araçlarda veri bilimi yapay zeka ile ortak olarak kullanılacak. Dünyada otonom çalışması yıllardır yapılıyor. Bu çalışmalar meyvesini de yavaş yavaş vermeye başladı. Hatta otonom dünyada ayrı bir meslek alanı olarak ortaya çıktı. Farklı bir pazar olması aynı zamanda büyük şirketlerin de bu alana yönelmesinde önemli bir etken oldu.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden geleceğin önemli teknolojileri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı İnternet sitesini ziyaret ederek de Data Science ile alakalı detaylı bilgiler bulabilirsiniz.