Akıllı Tarım Nedir son yıllarda tarımda yaşanan verimliliğin artması ile gündeme gelen bir sorudur. Akıllı tarım toprağın verimliliğinin artırılmasını, kaynakların daha ekonomik kullanılmasını ve üretim sırasında çevreye verilen zararın en aza indirilmesinde rol oynayan teknolojik bir üretim tekniğidir. Makinelerin, bilgisayarların ve artık günümüzde adını sıklıkla duyduğumuz kodlamanın insan gücünün yerini almasıyla ortaya çıkan 4. Sanayi Devrimi ile akıllı tarım dünya çapında adını duyurmaya ve kullanılmaya başlanmıştır. Bu tarım tekniği sayesinde üretimi gerçekleştiren çiftçilerin daha doğru tarım yapması ve daha sağlıklı ürünlerin ortaya çıkması sağlanmaktadır.
Akıllı tarım teknolojisinin çalışma prensibinde kodlama ve çeşitli sensör çalışmaları yer almaktadır. Bu teknolojiler sayesinde toprağın cinsi, tarıma elverişli olup olmadığı gibi pek çok bilgiye ulaşılabilir. Ulaşılan bu bilgiler sayesinde üretimi yapılacak ürünün ne zaman ilaçlanacağı, hangi minerallere ihtiyacı olacağı gibi soruların cevaplarına ulaşılabilir. Bu sayede ortaya insan sağlığı için çok daha sağlıklı ürünler üretilmiş oluyor. Bunun yanı sıra tarımda sıklıkla yaşanan yanlış tarım tekniklerinin ortadan kaldırılmasını sağlayarak ürünlerin hepsi piyasaya sunulmuş olur.
İnsan nüfusunun giderek arttığı bu dönemde insan ırkının en büyük sorunlarından biri her zaman yiyecek sıkıntısı olmuştur. Bu nedenle tarım her zaman kritik önem taşımaktadır. Ancak günümüzde teknolojinin artması ve yaygınlaşması ile insanlar çok daha bilinçli hale gelmiş bu sayede de tamamen organik yiyeceklerin tüketilmesi gündeme gelmiştir. 2050 yılından sonra gerçekleşeceği uzmanlar tarafından söylenen büyük insan göçü Dünya’nın ortak sorunlarından biri olacak gibi görünüyor. Bu sayede gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler akıllı tarım nedir sorusu ile karşılaşıyor. Bu nedenle tarımda kodlamanın ve bilgisayarların kullanılması insan ırkının geleceği açısından büyük bir önem taşıyor.
Akıllı Tarım Nedir?
Toprağın nem oranı, mineral miktarı, hangi ürünün tarımının yapılabileceği gibi ölçümlerin yapılabilmesini sağlayan akıllı tarım sistemleri bu yönleri ile üreticilere büyük kolaylık sağlıyor. Türkiye’de de büyük bir ilgi ile takip edilen bu uygulama sistemleri geliştirilmek ve daha iyi imkânlar sunmak amacıyla inceleniyor. Türkiye’de akıllı tarım uygulamaları giderek yaygınlaşıyor ve özellikle son yıllarda artış göstermeye devam ediyor. Pek çok ülkede aktif ve yaygın olarak kullanılan bu teknolojik teknikler insanların iş imkânlarını kısıtlaması gerekçesi ile eleştirilse de daha sağlıklı ürünler üretilmesinde büyük bir rol oynadığı için tercih edilmeye devam edilecek gibi görünüyor.
Tarım 4.0 ismi ile de bilinen akıllı tarım yalnızca sağlıklı ürünlerin üretilmesinde değil günümüzdeki küresel sorunların başında yer alan küresel ısınma gibi felaketlerin doğurabileceği sonuçları da en aza indirmiş oluyor. Küresel ısınma gibi iklim dengesini bozan ve Dünya’nın sıcaklığını arttıran felaketler toprağın verimliliğinin düşmesinde de büyük rol oynuyor. Sürekli ısınan havalar nedeni ile soğuk mevsimlerde üretilen pek çok ürün üretilememiş ya da sağlığa zararlı yöntemlerle üretilmiş oluyor. Bu sayede üreticiler ve ülkeler tarım 4.0 nedir sorusunu daha çok sormaya başlıyor.
Akıllı sulama sistemleri, tarım robotları, tarım sensörleri gibi son yıllarda adını sıklıkla duyuran bu teknolojik yöntemlerin hepsi akıllı tarım örnekleri arasında yer almaktadır. Bu yöntemlerin hepsinde çevreye verilen zarar en az seviyeye indirilmiş olup aynı zamanda son derece ekonomiktir. Aynı zamanda bu uygulamaların hepsinde toprak analizi, toprağın ne zaman hangi ilaçlarla ilaçlanacağı, ürün koşullarını izleyip değerlendirme gibi süreçlere önem verilmektedir.
Akıllı Tarım Uygulamaları Neden Önem Taşır?
Akıllı tarım veri toplama, toprak analizi gibi üreticilerin sorun yaşadığı çeşitli konularda kolaylık sağlamaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ve artık her alanda teknolojiye ihtiyaç duyulması çağımızın getirdiği özellikler arasında yer almaktadır. Günümüzde ve yakın gelecekte teknoloji olmadan bir şey üretmek imkansız hale gelecek gibi duruyor. Toprağın işlenmesi ve tarım alanlarında yapılan ilk teknolojik gelişmeler daha çok alana tarım yapabilmek ya da belirli alanlara daha çok ekim yapabilmek gibi kısıtlı konularda işe yarıyordu. Ancak günümüzde ürünün ekilmeden öncesinden ürünün satışının yapılana kadar olan sürenin hepsinde teknolojik yöntemlerden faydalanıyor. Sunduğu kolaylıklar ve kazandırdığı imkânlar ile Akıllı Tarım nedir sorusu her geçen gün daha da gündeme geliyor.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından akıllı tarımın kullanım alanlarıyla alakalı merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı web sitesinden akıllı tarım nedir sorusuna çok daha detaylı cevaplar alabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart web sitesini ziyaret ederek de akıllı tarımın yakın zamandaki etkileri ile alakalı merak ettiğiniz konulardaki yazılara ulaşabilirsiniz.