Son zamanlarda 3D printer nedir sorusu fazlası ile sorulmaya başlandı. Özellikle girişimciler için 3D yazıcılar artık hiç olmadığı kadar önemli bir konu olma yolunda. Bu durum aynı zamanda insanların bu makineler hakkında daha fazla şey merak etmesine neden oldu. Çünkü 3D yazıcılar geçtiğimiz son 20 yıl içerisinde ismini duyurmaya başladı. Son 7 – 8 yıl içerisinde ise yazıcılar global anlamda büyük bir kitleye ulaştı.
Yani bu makineler son derece yeni ve insanların yavaş yavaş alıştığı teknolojilerden bir tanesi. 3D yazıcı ürünleri de bu süreç içerisinde ilk kez değerlendirmeye girdi. Çünkü insanlar bu makineler ile paylaşılan ürünlere yavaştan ulaşmaya başladı. Bugün baktığımız zaman dünyanın dört bir yanında 3 boyutlu yazıcıları ile alakalı haberler gündeme geliyor. Her geçen gün printerlar teknolojinin ya da üretimin farklı bir basamağında kendine yer buluyor. 3D yazıcılar son yıllara damgasını vursa da tarihsel olarak çok daha eskilere ilerliyor.
1980’li yılların sonlarında dünyada ilk kez bir 3d yazıcı modeli ortaya çıktı. Tamamen CNC makinelerinden ilham alan bir girişimci kendi makinesini tasarlamayı başardı. Ayrıca ilk yıllarında bu 3d yazıcıların fiyatları oldukça yüksekti. 3D yazıcı fiyat olarak yüksek olduğu için ilk on yılında geniş kitlelere ulaşamadı. Fakat zaman içerisinde alternatif teknolojiler ile güçlenen printerlar gün geçtikçe ucuzlamaya başladı.
3D Printer Nedir ve Nasıl Baskı Alır?
En genel tabiri ile sanal ortamda tasarlanan bir ürün 3D yazıcılar ile somut hale getirilir. 3 boyutlu çizim programları bu anlamda kullanıcıların tercih ettiği en büyük programlardır. ZBrush, Solid ya da benzeri tüm programlarda artık 3D yazıcılardan baskı almak için uzantılı çizimler yapılıyor. Printerler modeline göre çizilen ürünleri gerçeğe dönüştürür. Ayrıca printer modeline göre yapılan baskı demir, plastik ya da karbon fiber halinde olabilir. Bugün dünyada tercih edilen 3 farklı 3d printer modeli bulunmaktadır.
SLS 3D Printer Nedir ve Nasıl Baskı Alır?
Dünyada SLS model printerların sayısı oldukça düşük. Fakat en ileri düzeydeki printerlardan bir tanesi de yine bu model printerlar. Çünkü SLS lazer yardımı ile demirden baskı almaya yarar. Mikron boyutundaki demir parçaları toprak ile birlikte bir havuzda yer alır. Lazer ile ısıtılan demir de sanal ortamda çizilen şekli katman katman alır. Son derece pahalı olan bu modeller aynı zamanda yedek parça üretimleri için de en çok tercih edilen modellerden bir tanesidir. Fakat yine de hala bu teknolojinin alması gereken çok fazla yol var.
3D yazıcı çeşitleri arasında az bilinmesinin nedeni de oldukça pahalı olmasıdır. Bir diğer yandan bu makineler devasa baskılar alamaz. 3D printer nedir diye merak eden pek çok kişi bu printerla karşılaşır. İlk başlarda üretimi için çok umutlu olsa da insanlar zamanla bu modelden soğumaya başlar. Günümüzde bu model printerların alabildiği en büyük baskı 10 x 10 cm boyutlarındadır. Bu yüzden büyük düşünen girişimci ve meraklıların fazla ilgisini çekmez.
SLA 3D Printer Nedir ve Nasıl Baskı Alır?
SLS modellere göre SLA model printerlar çok daha fazla tercih edilmektedir. Nedeni ise geniş baskı imkanı ve baskılardaki pürüzsüzlüktür. 3D yazıcı konusuna meraklı kişilerin hemen ilgisini çeken bu modelde genellikle plastik ve türevleri basılır. Katı bir plastik yerine reçine adı verilen akışkan plastikler bu modelde kullanılır. Yine lazer ışınları sayesinde sanal ortamdaki ürünler SLA tarafından somut nesnelere dönüşür.
Ortalamanın üzerinde bir fiyata sahip olan bu makineler son zamanlarda en çok tercih edilen modellerden bir tanesidir. Özellikle hediyelik ve süs eşyaları konusunda en iyi baskıyı sunan makineler SLA modellerdir. Diğer printer modellerinin aksine SLA ayarı yapıldıktan sonra bir daha ayarlarında sorun çıkarmaz. Kolay bu kullanıma sahip olan SLA printerların ayrıca baskı hızları da oldukça yüksektir. Fakat bu model printerların da reçineleri normalin biraz üzerinde fiyatlanmıştır.
FDM 3D Printer Nedir ve Nasıl Baskı Alır?
FDM model printerlar dünyada en çok kullanılan printer modelleridir. FDM 3D yazıcılar ile neler yapılabilir sorusunun bir cevabı yok. Çünkü baskı alması en kolay olan ve en çok gelişim sağlayan model bunlardır. Ayrıca 3D yazıcı ile neler yapılıp satılabilir diye düşünen kişiler için de bu makineler çok fazla tercih edilir. Baskı hızı yavaş olsa da bu makinelerin maliyeti oldukça düşüktür. Fakat baskı kaliteleri makineden makine göre değişir. Pek çok FDM model printer SLA kalitesinde baskı alabiliyor.
Günümüzde 3D printer nedir sorusu en çok bu modeller için sorulmaktadır. Çünkü ülkemizde de dünyada da en çok kullanılan model FDM’dir. Bir diğer yandan yedek parça bulma kolaylığı olan printerlar da yine FDM modeldir. Bu makinelerde PLA, PETG, SLA ve karbon fiber gibi pek çok malzeme plastik ile karıştırılarak baskılanabilir. Basımı ise 1.75 cm çapındaki filament adı verilen plastiğin ısıtıcı kısımdan geçerek erimesi ile başlar. Makine sanal ortamdaki ürünü basmak için katman katman baskısını devam ettirir.
Bonus: Biyo Yazıcılar Nedir ve Nasıl Çalışır?
Biyo yazıcı kavramı son dönemlerde piyasaya çıkan ve insanların tekrardan 3D printer nedir sorusu sormasına neden olan bir teknoloji. Çünkü diğer printer modellerine göre bu printerlar oldukça farklı. Diğer tüm model printerlar sadece plastik, demir ya da benzer bir malzemeden baskı alıyor. Biyo yazıcılar ise kök hücrelerden canlı organlar basıyor. Bu dünyada adeta devrim yaratacak bir teknoloji. Biyo yazıcıların hala bazı eksiklikleri var. Fakat yine de aktif olarak hem ülkemizde hem de dünyada bu baskıları alan firmalar mevcut.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden 3D printer nedir ve nerelerde kullanılır sorularınıza cevaplı detaylar bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet adresinden ise 3D yazıcılar nasıl çalışır gibi konularda makaleler okuyabilirsiniz.