Dünyada yazılım sektörü 2020 yılı itibari ile büyük bir yükseliş göstermeye başladı. Yazılım alanı 2000’li yıllardan beri zaten büyümeye devam ediyordu. Her geçen gün yazılımın etki ve ilgi alanı artmaya devam etti. 2000’li yıllara geldiğimizde ise dünyada yazılım bir ihtiyaç değil aslında bir zorunluluk olduğu kesinleşti. Çünkü yapılan tüm çalışmalar artık yazılım temelli çalışmalardı. Hem şirketler hem de gençler için yazılım artık bir sektörden fazlası oldu.

Yazılım nedir sorusu aslında dünyada onlarca yıldır soruluyordu. 80’li yıllarda ilk olarak piyasaya çıkan yazılım zaman içerisinde büyük bir değişim yaşadı. Bilgisayarlar yazılım ilk etkilediği ve kullanıldığı alanlar oldu. Dünyayı kasıp kavuran bilgisayar teknolojinin altında kocaman bir yazılım ağı vardı. Zaman içerisinde yazılım alanında ustalaşan kişiler aslında yazılımın bir bilgisayardan çok daha fazlası olduğunu keşfetti. Bu keşiften sonra da yazılım alanı hiç olmadığı büyümeye devam etti.

Yazılımcılar ilk olarak alternatif diller çıkararak piyasada değişimlere öncü oldu. Kodlama yazarken eksik gördükleri alanları gideren yazılımcılar bu sayede yazılım kapsadığı alanları arttırdı. 2000’li yılların başına kadar dünyada onlarca yeni kodlama dili geliştirildi. Tüm bu diller de farklı alanlardaki eksiklikleri gidermek için yazıldı. Ayrıca her dilin kendine göre bazı artı ve eksi yönleri oldu. Birtakım kodlama dilleri bilgisayar alanında verimli olurken birtakım diller ise yapay zeka gibi alanlarda verimli oldu.

Yazılım Sektörü Alanları

Çoğu kişiye göre yazılım sadece bilgisayar ve internet ile alakalı bir konudur. Bu düşünce onlarca yıl boyunca tüm dünyada devam etmiştir. Fakat yavaş yavaş bu düşünce tarzı insanlardan uzaklaşmaya başladı. İnsanlar artık yazılımın kapsadığı alanları daha kolay anlıyor. Zaten yapılan araştırmalardaki veriler de insanlara bu durumu açık açık gösteriyor. Örneğin yapay zeka çalışmaları tüm dünyanın üzerinde durduğu bir konudur. Yapay zekanın bu kadar ileri bir seviyede olmasının temel sebebi şüphesiz ki yazılımdır.

Çünkü yapay zeka, makine öğrenmesi ve data alanlarının temelini yazılım oluşturuyor. İnsanlar yazılım alanında ne kadar ileri seviyeye ulaşırsa bu alanlar da o kadar ilerler. Zaten Python gibi makine öğrenmesinin temelini oluşturan kodlama dilleri de bu yüzden çıkmıştır. Yazılım sektörü nedir sorusu daha fazla soruldukça bu alanlar o kadar önemli çalışmalara sahip olur. Buna ek olarak sağlık alanında yapılan çalışmalar da artık dolaylı yoldan yazılım ile ilgili oluyor. Çünkü araştırmalara göre gelecekte yapay zeka bilmeyen doktorlar olmayacak.

Bu alanlar aslında sektörün en kaba olarak kapsadığı alanlar. Bu alanlardan biraz daha derine indiğimiz zaman karşımıza 3d printer, Arduino ve drone gibi teknolojiler çıkıyor. Bu teknolojiler ilk başta sadece basit cihazlar gibi gelebilir. Fakat 3d yazıcılar ile artık organ, ev ya da yedek parça baskısı bile alınıyor. Mekanik bir aksama sahip olsa da 3d yazıcıların çalışmasındaki en önemli etken sahip oldukları kodlamadır. Yazılım sektörü bu cihazlar üzerinden düşünülür ise aslında her alanı kapsayan bir sektör olmaktadır.

Yazılım Alanında Nasıl Yer Bulunur?

Bugün iş ilanlarına baktığımız zaman yazılım temelli işlerin sayısının arttığını görürüz. Bir diğer yandan bu işlerin başlangıç ücretlerinin de diğer alanlardan fazla olduğu hemen görülür. Çünkü alanında uzman bir yazılımcı bulmak şirketlere her yönden olumlu sonuçlar doğuruyor. Şirketler bu çalışanları sayesinde milyonlara çıkan karlara ulaşıyor. Özellikle büyük şirketler yazılımcılar için büyük bir savaş veriyor. Tüm bunlara ek olarak yazılım sektörü içerisinde yer almak için insanların takip edebileceği birkaç farklı yol vardır.

Yazılım Sektörü İçin Üniversite Eğitimi Almak

Üniversitedeki yazılım bölümleri gün geçtikçe artıyor. Hem ülkemizde hem de dünyada onlarca yeni yazılım bölümü açılıyor. Üstelik dünyanın en iyi üniversitelerinde açılan bu bölümler şirketlerin yakın takibinde. Türkiye de bilişim sektörü de bu okullar sayesinde yükselişe geçmeye başladı. Bu bölümlerin puanları yüksek olduğu için öğrencilerden ekstra bir çalışma da istiyor. Dünya üzerinde baktığımız zaman yazılım ve türevi alanlardan mezun olan öğrencilerin iş bulma potansiyellerinin de fazla olduğu görülüyor.

Yazılım Alanında Çalışmak İçin Dışardan Eğitim Almak

Yazılım sektörü alanında uzman kişiler dünyada büyük bir ihtiyaç. Bu yüzen de yazılım için açılan bölümler her zaman yeterli olmuyor. Ya da her üniversite istenilen düzeyde eğitim vermiyor. Bu yüzden de hem online hem de yüz yüze binlerce yazılım eğitimi veren sistem var. Üstelik sertifikalı programlardan eğitim alan öğrenciler iş bulma sürecinde de zorluk yaşamıyor. Günümüzde her dilde yazılım eğitimi alınacak siteler mevcut. Ayrıca bu dersler de uzmanlar tarafından insanlara sunuluyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek yazılım ile geleceğin mesleklerinin değişimi hakkında içerikler bulabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart web sitesinden de yazılım sektörü alanları hakkında makaleler okuyabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesinden de yazılım dilleri hakkında bilgiler alabilirsiniz.