Son zamanlarda yazılım dili öğrenmek tüm gençlere önerilen bir konu olmaya başladı. Yazılım dilleri ilk başlarda bilgisayar alanında çalışmak isteyen kişiler için önerilen bir konuydu. Hatta bu dönemlerde yazılım bilgisayar ve internet dışında hiçbir alanda kullanılamayacağı tahmin ediliyordu. Fakat ilerleyen süreçlerde yazılımın aslın hayatın her alanına kolayca etki edebileceği keşfedildi. Bu durum da hem gençlerin hem de şirketlerin fazlası ile ilgisini çekmeyi başardı.

Çünkü bu durum şirketler için yeni bir pazar ve yeni bir hedef kitle anlamına geliyordu. Gençler için ise bu durum yepyeni ve büyük paralar kazanılacak bir iş hayatı anlamını taşıyordu. Bu süreç içerisinde de yazılım dili öğrenme amacı ile pek çok genç çalışmalarına hız verdi. Şirketler de yazılım eğitimi alan bu öğrencileri ya da gençleri birer birer bünyesine katmaya başladı. Üstelik verilen ücretler de diğer alanlara göre oldukça fazlaydı.  Bu konudaki açıklık aslında hem şirketlerin hem de gençlerin en büyük avantajıydı.

Yazılım Dili Öğrenmek Nasıl Avantajlar Sağlar?

Kodlama yani yazılım demek aslında geleceğin teknolojileri demek. Çünkü günümüzde yapılan teknolojik çalışmaların büyük bir kısmı değil neredeyse hepsi yazılım temelli çalışmalar. Drone, 3d printer ya da telefonlar gibi tüm teknolojiler yazılım ile yapılıyor. Aynı zamanda iş sektörleri de yazılım ile değişim içerisine girdi. Yazılım artık sayısalcıların ya da mühendislerin bilmesi gereken bir alan değil. Yeni dünya döneminde yazılım herkesin bilmesi ya da en azından anlaması gereken bir konu.

Yazılım öğrenmek ilk olarak gençlere farklı iş kapıları açar. Sağlık, inşaat, mühendislik ya da bankacılık gibi her alan artık yazılımcıya ihtiyaç duyuyor. Aynı zamanda bu alanlarda tecrübeli yazılımcı konusunda da büyük eksiklikler bulunuyor. Bir diğer yandan günümüzde istenilen alan ile alakalı yazılım çalışması yapmak mümkün. Yazılım programları bu anlamda büyük bir gelişim ve artış gösterdi. Gençler istedikleri her alan için kullanacakları bir yazılım programı bulabilir. Yazılım gençlere iş bulmanın yanı sıra gelecekte kendilerini daha rahat etmesini sağlayacak bir özelliğe de sahiptir. Günümüzde İngilizce nasıl bir zorunluluksa gelecekte de aynısı yazılım alanı için olacak.

Yazılıma Hangi Dille Başlanmalı?

Genellikle gençlerin ilk merak ettiği soru yazılıma hangi dille başlanmalı sorusudur. Gençler bu soruyu sordukları herkesten farklı cevaplar alır. Yazılım dili öğrenmek isteyen gençler C, Python, Java ya da C# gibi pek çok dil önerilmektedir. Fakat gençler bu soruyu bir uzmana sorduğunda farklı bir cevap alır. Uzmanlar ilk olarak gençlerin yazılım ile hangi alanda çalışma yapmak istediğini sorar. Çünkü her yazılım dili belli alanlarda avantajlı iken belli alanlarda dezavantajlıdır. Bu yüzden de ilk olarak gençler çalışmak istedikleri alanı belirlemeli daha sonra ona en uygun yazılım dilini öğrenmeye başlamalıdır.

Yazılım Alanında Çalışmak İçin Diploma Şart Mı?

Gençler yazılım dili öğrenmek ya da bu sektörde yer almak için ayrıca lisans eğitimi alıp almamayı da merak ediyor. Yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümler ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında veriliyor. Fakat şirketlerin yazılım departmanlarında yer almak için lisans zorunluluğu bulunmuyor. Gençler kendilerini geliştirerek ve yazılım dili öğrenerek bu departmanlarda kolayca yer bulabilmektedir. İnternet ortamında ya da yüz yüze alınan kurslarda verilen sertifikalar gençler için yeterli. Ama gençlerin kendilerini bu dillerde iyice geliştirmesi gerekiyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek yazılım dili öğrenmek için çalışılacak siteler ile alakalı videolar izleyebilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesini ziyaret ederek de yazılım dillerinin kullanıldığı teknolojiler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. C yazılım dili gibi diller hakkında bilgi almak için de İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesindeki yazılara göz atabilirsiniz.