Günümüzde eğitim amaçlı oluşturulan atölyelerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Son zamanlarda çok sık duymamıza rağmen workshop nedir sorusunun cevabını merak edenlerimiz olabilir. Bugün hemen her alanda bulunan workshoplar yeni bir üretime ya da bilgi aktarımına ortam sağlayan eğitsel ve sanatsal alanlar olarak ifade edilebilir. Workshop ne demek türkçesi merak edenler için kelimenin anlamı irdelendiğinde; atölye, oda, garaj, seminer, çalışma alanı gibi kavramlar karşımıza çıkmaktadır.

Eğitim amaçlı olarak her gruptan insanın bir araya geldiği alanların tamamı workshop ismi ile anılmaktadır. Bu gruplarda yaş farkı tamamen ortadan kalkmaktadır. Yazılım workshoplarından yemek workshoplarına kadar hemen her alanda eğitim atölyeleri kurulmaktadır. Workshopların amaçları aynı olsa da kendi içerisinde farklılaştıkları da görülmektedir.

Workshop Nedir? Workshop Çeşitleri Nelerdir?

Workshop nedir sorusuna workshop çeşitleri ile devam edelim. Workshoplar içerisinde eğitim amaçlı workshopların yanı sıra sanatsal ağırlıklı workshoplar da bulunmaktadır. Çocuk faaliyetlerine yönelik olarak özel workshoplar da ilgi gören atölyeler arasındadır. Çocukları geliştirmeye yönelik olan workshoplarda çocuklardaki üretme yetisi ve sorgulama kabiliyetleri ön plandadır. Sanatsal workshoplar, eğitimin yanı sıra eğlencenin de yer aldığı atölyelerdir.

Öğrenirken eğlenmek isteyenler sanatsal workshopları tercih edebilir. Eğitim ağırlıklı olan workshoplar genellikle daha kısa süreli olan eğitim çalışmalarıdır. Burada amaç, katılımcıları sıkmadan hedeflenen bilgiyi onlara verebilmektedir. Teknolojiye yönelik kurulan workshoplar ise günümüzde önemi artan atölyeler arasında yer almaktadır. Kodlama ve robotik alanlarında bir araya gelen katılımcılar, yeni üretimler ortaya koymaktadır.

Workshop Çalışmaları Nasıl Yapılmalı?

Workshop Etkinlikleri ya da Workshop çalışmaları uzman bir kişi tarafından yapılabileceği gibi, kalabalık katılımcıların eğitimi için birden fazla eğitmen tarafından da gerçekleştirilebilir. Bir workshop için öncelikle amaç belirlenmelidir. Verilmesi planlanan eğitimin sonunda elde edilmek istenenler somut bir şekilde ortaya koyulmalıdır. Amaç belirlendikten sonra workshop için belirlenen hedef kitle saptanmalıdır. Hedef kitle belirlendikten sonra eğitim süresi belirlenmelidir.

‘Workshop ne kadar sürede tamamlanacak’ sorusu bu aşamada cevaplanmalıdır. Workshop eğitiminin tipi de belirlenmelidir. Yani eğitimde ‘teorik mi yoksa uygulamalı bir eğitim yönteminin mi tercih edileceği’ sorusu somutlaştırılmalıdır. Bir de, eğitimin içeriği oluşturularak katılımcılara ön bilgilendirme yapılmalıdır. Eğitim için yeterli alanın ve donanımın da bulunması önemlidir. Aslında workshop nedir sorusu workshop nasıl hazırlanır sorusu ile ilişkilidir.

Konu hakkında detaylı bilgi almak için İnovasyon İçin Eğitim Vakfı ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz.