Endüstri 4.0 çağını yakalamak için robotik alanda ortaya çıkan gelişmelerin takip edilmesi ve yeniliklere ayak uydurulması gerekmektedir. Bu aşamada VEX, Innovation First şirketinin bir yan kuruluşu olarak robotik alanda eğitimler ve yarışmalar düzenlemektedir. Firma tarafından düzenlenen yarışmalar arasında yer alan IQ Challenge da dünya genelinde ilgi görmektedir. IQ Challenge ilkokul ve ortaokul öğrencileri için düzenlenen bir yarışmadır. Yarışmanın evrensel amacı, çocuklara genç yaşta matematik, teknoloji, bilim ve mühendislik alanlarını sevdirerek ömür boyu öğrenme sürecini desteklemektir. Yarışma sonucuna göre öğrencilere genç yaşta olağanüstü fırsatlar sunulmaktadır. Innovation First firması tarafından düzenlenen Robotics Yarışması ise dünya genelinde katılımcılarıyla ilgi görmektedir. Yarışmaya dünya çapında 40’tan fazla ülke katılmaktadır. Bu ülkelerden çıkan 18 bin takım kıyasıya mücadele etmektedir. Yarışmada ortaokul ve lise öğrencileri yarışmaktadır.

VEX Robotics Yarışması Nasıl Yapılır?

VEX Robotics yarışması uygulamalı eğitimlerin ardından ortaya somut bir proje çıkarmaya fırsat tanımaktadır. Yarışma dünya genelinde en büyük robot etkinliği olarak özel bir saygınlığa sahiptir. Süreçte her insanın mevcut bir problemi çözmek için fikir yürüterek geleceği şekillendirme yaşadığı görülmektedir. Bu yarışma sayesinde öğrenciler, mühendislik deneyimini çok genç yaşta elde etmektedir. Her yıl düzenlenen dünya şampiyonları sonucunda lise öğrencileri farklı platformları deneyimlemektedir. Yarışma dünyanın en önemli şirketlerinin sponsorluğu ile yürütülmektedir. Hatta Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazı yerel medya kanalları da yarışma sürecini yakından takip etmektedir.

Süreç Öğrencilere Neler Kazandırmaktadır?

Süreç boyunca öğrencilerin bilimsel gelişimleri hız kazanmaktadır. Öğrencileri birer problem çözücü rolünü üstlenerek mühendislik alanlarında deneyim elde etmektedir. Tasarım süreci, basit makinelerin nasıl üretilmesi gerektiğini de öğrencilere öğretmektedir. Müfredat sayesinde öğrenciler; DC motorları, basit sarkaçları, kaldıraçları ve makine sistemlerin algılamaktadır. Robot ve makine oluşturma süreçleri, öğrencilerin ekip halinde çalışmalarını gerekli kılmaktadır. Ekip halinde çalışan öğrenciler, problem çözümünde yardımlaşmanın da önemini anlamaktadır. Çalışmada mühendislik faaliyetleri boyunca ihtiyaç duyulan hesaplamalar da pratik olarak deneyimlenmektedir. Öğrencilerin geleceğe hazırlanması aşamasında VEX eğitimleri ve yarışmaları son derece önemlidir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi elde etmek ve destek almak için İnovasyon İçin Eğitim Vakfı ile iletişime geçebilirsiniz. Bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz. İnovasyon ve Robotik Kodlama konuları hakkında farklı makalelere ulaşmak için Aba Innolab blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.