Son yıllarda dünyada Startup nedir sorusu fazlası ile merak edilmeye başlandı. Startup konusu 21. Yüzyılın üzerinde en çok durulan konusu oldu. Her geçen gün Startup konusuna ağırlık veren kişilerin sayısı artıyor. Ülkemizde de son zamanlarda Startup alanında çalışan kişiler dikkat çekmeye başladı. Özellikle gençler için Startup çok önemli bir ajanda olarak dikkat çekiyor. Çünkü gençler artık 8 – 5 çalışmak yerine Startup projesinde yer almak istiyor.
Amerika ve Avrupa’da yapılan araştırmalar bu durumu gözler önüne seriyor. Bir diğer yandan gençlerin halihazırda bu alana yöneliyor olması da süreci zaten destekliyor. Start-up girişimcilik konusunun günümüzdeki en son halidir. Yeni bir kavram gibi olsa da aslında 2000 yılından bu yana yapılan pek çok Startup çalışması vardır. Fakat 2015 yılından sonra dünyada Startup adı daha fazla duyulmaya başlandı. Çünkü bu yıllarda Startup çalışmaları birer birer başarıya ulaştı.
Gençler de bu süre içerisinde Startup konusuna daha fazla yönelmeye başladı. Startup ile kazanılan paralar herkesi bir anda içerisine aldı. Bir diğer yandan Startup için belli başlı alan kriteri bulunmuyor. Yani sağlıktan eğitime ya da teknolojiye kadar her alanda Startup çalışması yapmak mümkün. Tüm bunlara ek olarak zorunlu olarak bilinmesi gereken bir ilmi ya da bilimi de bulunmuyor. Yazılım bilmeden bile Startup çalışması yapmak artık mümkün.
Startup Nedir ve Startup Ne İşe Yarar?
İlk olarak Startup ve girişimcilik aynı şeyler değildir. Startup bir girişim modelidir. Bir Pazar ihtiyacını gidermek için yapılan yenilikçi tüm çalışmalara Startup denir. Girişim ve Start-up projesi nedir ya da farkı nedir sorusunun en keskin cevabı Startup çalışmalarının büyüme hızıdır. Çünkü Startup çalışmaları yeni kurulan ve hızlı büyümeyi hedefleyen çalışmalardır. Bir girişim hızlı büyümeyi hedeflemiyor ise Startup olarak isimlendirilemez. Çünkü hızlı büyüme Startup projelerinin en önemli noktalarından biridir.
Start-up fikirleri ayrıca tek bir kişiye bağlı olmak zorunda değildir. Tek kişi olabileceği gibi ortaklık ya da organizasyon ile de ortaya çıkabilir. Genellikle tek kişilik Startup çalışmaları dikkat çeker. Fakat Startup çalışmalarında fazla kişi olması her zaman avantaj olacaktır. Eğer tek kişinin fikri sonucu bir çalışma yapılacak ise grup etkeni ortaya çıkar. Çünkü Startup projelerinde ekibin önceden hazır olması gerekir. Startup projesini maddi olarak destekleyecek kişiler mülakat aşamasında ekibe fazlası ile dikkat çeker.
Startup Nedir sorusu kadar Startup nasıl büyür sorusu da son derece önemlidir. Startup çalışmalarına başlarken para her zaman girişimcilerde olmaz. Maddi kaynak olmadan da insanların Startup projelerini büyütmesi mümkün değildir. Startup kültürü geliştikçe buna bağlı olarak Startup çalışmasının büyümesini sağlayacak etkenler de büyüyor. Maddi destek alınacak kollar da süreç içerisinde insanların daha kolay ulaşacağı bir gelişim gösteriyor.
Yatırımcılar İçin Startup Nedir ve Neden Tercih Edilir?
Günümüzde yatırımcıların Startup çalışmaları etrafında fazlası ile toplandığını görürüz. Çünkü girişimciler kadar Startup yatırımcılar için de bir gelir kaynağı oluyor. Bugün dünyanın dört bir yanında Startup projelerini destekleyen yatırımcılar bulunuyor. Ülkemizde bu sürece dahil olmuş durumda. Melek yatırımcı adı verilen bu yatırımcılar Startup projelerinin belli bir aşamaya gelmesinde önemli bir rol oynuyor. Buna ek olarak dünyada start-up kültürü için de melek yatırımcılar önemli bir etken oluyor.
Çünkü Startup çalışmaları başarıya ulaştıkça daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Yenilikçi teknolojiler de dünyanın çok daha yaşanılabilir bir yer olmasında önemli bir etken oluyor. Melek yatırımcılar bu yüzden Startup çalışmalarının olmazsa olmaz parçalarından bir tanesi. Genel olarak her melek yatırımcının belli bir yatırım alanı oluyor. Örneğin kimi melek yatırımcılar sağlık alanındaki çalışmalara destek oluyor. Bazıları ise sadece teknolojik çalışmaların ilerlemesinde maddi destek sağlıyor. Maddi destekten farklı olarak melek yatırımcıları Startup projelerinin gelişmesinde de mentor olarak rol alıyor. Yani yatırımcılar aslında projenin yön veren ortaklarından birisi oluyor.
Startup nedir ve neden Startup yapılır gibi sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek de Startup çalışmalarının gelişim süreci hakkında içerikler bulabilirsiniz.