Artık her 10 gençten 7 tanesi Startup çalışmaları ile para kazanmak istiyor. Bu istatistik Amerika sınırları içerisinde yapılan bir araştırmanın sonucu. Fakat Startup dünyada yayıldıkça bu istatistiğin geçerli olduğu ülke sayısı artacak. Ayrıca istatistiğin oranı da bu süre içerisinde artmaya devam edecek. Startup projelerine olan ilgi bunları göz önüne seriyor. Dünyada her geçen gün Startup projelerine olan ilgi ve alaka ir üst seviyeye çıkarıyor.

Fakat Startup alanında çalışan herkes başarıya ulaşmıyor. Hatta çok küçük bir kısmı sadece başarıya ulaşıyor. Başarılı olan Startup projeleri zaten kısa sürede dünyaya adını duyuruyor. Facebook, Apple ve benzeri onlarca marka bir Startup ürünü olarak ortaya çıktı. Başarılı Startup örnekleri için onlarca örnek verebiliriz. Peki, aynı durum başarısız olan Startup projeleri için de geçerli mi? Bugün kaç kişi başarısız olan Startup projelerini sayabilir? Oysaki başarısız olan Startup sayısı başarılı olanlardan kat ve kat fazla.

Bir diğer yandan Startup sahiplerinin izlediği yollar neredeyse aynı oluyor. Çok uç noktalarda Startup projeleri birbirinden ayrılıyor. Startup maaşları ya da konumları gibi noktalar başarıyı hiçbir şekilde etkilemiyor. Pek çok kişinin önemsiz gördüğü noktalar aslında Startup projelerinin geleceğini belirliyor. Çoğu insanın gereksiz gördüğü noktalar aslında Startup’ın en önemli noktaları oluyor. Startup projelerini başarılı ve başarısız olarak ayıran kısımlar da tam olarak bunlar oluyor.

Startup Çalışmaları Nasıl “Başarılı” Olur?

Bir Startup projesinin başarısı kişiden kişiye değişen bir kavram değildir. Startup’ın başarılı olabilmesi aslında tek bir sonuca bağlıdır. O sonuç ise şüphesiz ki Pazar başarısıdır. Eğer bir Startup pazara çıktığında başarılı olduysa o Startup hedefine ulaşmıştır. Bazı girişimciler Startup projelerini maddi kazanımlar için geliştirmez. Ama yatırımcılar sonuca böyle bakmaz. Ayrıca ekibin geri kalanı da maddiyat dışındaki diğer etkenlere dikkat etmez. Bir Startup projesinin hayata geçmesi sırasında onlarca farklı yere para harcanır.

Dünyanın en iyi starup’ları en farklı fikirler olmuyor. Pazarda en çok kazanımı sağlayan fikirler başarılı projeler oluyor. Bu yüzden Pazar başarısı dışında hiçbir etken başarıyı tam anlamı ile ifade etmez. Fikirler ne kadar uç noktalara ulaşırsa ulaşsın pazarda başarılı olamadığı sürece insanların dikkatini çekmez. Yani başarısız her proje bitmeyen proje değildir. Zaten Startup projeleri arasında başarısız olan çalışmaların çoğu bitmiş projelerdir. Startup geliştiricilerin projeye bu bilinç ile başlaması gerekir. Başarıyı tetikleyen de çok basit önemli adımları vardır.

Startup Çalışmaları İçin Hedef Kitleyi Belirlemek

Hedef kitle her zaman pazarda Startup projesinin ulaşacağı kitleyi belirler. Peki, bu kitleyi belirlemek çok mu zor? Startup nedir sorusu kadar bu kitleyi belirlemek aslında kolaydır. Hedef kitleyi belirlemek çok uzaklara gitmeye gerek yok. İnsanlar kendi sorunlarından yola çıkarak bile kitleyi belirleyebilir. Bu yöntem aslında en çok tercih edilen adımdır. Anket yapmak ya da internet üzerinden ön araştırma yapmak da hedef kitleyi belirlemede yardımcı olacaktır. Örneğin kitle belirlenirken toplumun çoğunluğunun olduğu kısma yönelmek gerekir.

Yani çevre temizliği dünyanın her yerini ilgilendiren bir konudur. Bunun üzerine çalışmalar yapmak hedef kitlenin sayısını arttıracaktır. Fakat sürat tekneleri ile alakalı bir alana yönelmek küçük bir kesimi hedef alacaktır. Küçük alanları hedef almak pazarda çok dikkat ister. Rakip az olsa da ilgi insan sayısı da oldukça az olur. Startup çalışmaları yapılırken kesinlikle bu durum dikkate alınmalıdır. Çok uç noktalara gitmeden de küresel ses getirecek Startup çalışması yapmak mümkündür.

Startup Projesinde Çalışacak Ekibi Kurmak

Bir Startup projesinin genellikle tek bir fikir sahibi olur. Fakat proje hayata geçmeye başlayacak ise tek kişi etkili olamaz. Bunun için de ekibe ihtiyaç duyulur. Ekip olmadan Startup çalışmaları karşı taraftan bir etkileşim alamaz. Bu etkileşim maddi olduğu gibi ciddiyet gibi de olabilir. Yani tek başına yola çıkan kişileri pek çok kişi ciddiye almaz. Çünkü Startup projeleri baştan sonra zorluk içerir. Ekip kurarken de illa alanın en iyilerini seçmek zorunluluğu yoktur. Önemli olan nokta ekibin birbirine uyum sağlamasıdır. Ekibin uyumlu olması pek çok sorunu ortaya çıkarmadan çözecektir. Ayrıca ekip kurmak sürecin en titizlikle ilerletilmesi gereken noktalarındandır.

Pazar Araştırması ve Deneyimi Yaşamak

Startup çalışmaları için Pazar bu kadar önemli iken Pazar araştırması yapmak da önemlidir. Pazar araştırması yapılırken detaylara inmek gerekir. Sizden önce benzer projelerle yola çıkan ve başarısız olan kişilere bile ulaşmak önerilir. Buna ek olarak halihazırda sizin projenize en yakın çalışmalara bakmanız gerekir. Tüm bunlar Startup sahiplerine sonraki adımları ile alakalı bilgi verir. Hatta mümkünse proje sahipleri Pazar deneyimi yaşamalıdır. Yani Startup bebek bezi ile alakalı ise fikrin sahibini o alanda bir Pazar tecrübesi kazanmalıdır. Bu tecrübe ilerideki sorunları ön görmeye yarayacaktır.

Doğru Melek Yatırımcıyı Bulmak

Start-up girişimcilik alanının geldiği son noktadır. Bu yüzden yatırımcılar kimdir sorusu Startup projesi nedir kadar önemli bir sordur. Yatırımcılar sadece maddi kaynak olarak görülür. Fakat melek yatırımcılar aslında projelerin gizli kahramanıdır. Çünkü bu kişiler projelere tecrübeleri ile destek olur. Bu destekler yol göstermek kadar proje için network ağını kullanmak gibi de olur. Projenin sıkıştığı noktalarda yatırımcılar yol gösterici olarak devreye girer. Melek yatırımcılar arasından tecrübeli olanını seçmek tamamen Startup sahiplerine bağlı bir konudur.

Startup çalışmaları hakkında detaylı bilgiler almak için Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesini ve Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Startup projelerinde melek yatırımcının önemi için İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesindeki yazıları okuyabilirsiniz.