Son dönemlerde Start-up projeleri pek çok alanda merak edilen bir konu olmayı başardı. 21. Yüzyılın en önemli ajandalarından bir tanesi olan Start-up kavramı geleceğin de temellerini oluşturuyor. Dünya üzerinde pek çok girişimci artık start-up çalışmalarına ağırlık veriyor. Yeni bir girişim modeli olan Start-up sayesinde büyük bir rekabet ortamı da doğmaya başladı. Ülkemizde de son 4 -5 yılda gelişim gösteren Start-up çalışmalarına olan ilgi her geçen gün artıyor.

Dünyanın en iyi Startup’ları olarak görülen bazı firmalar bu yeni girişim modelinin öncüsü oldu. Bu firmalar arasında Facebook, Twitter, Uber ve benzer pek çok uluslararası firma Start-up konusunda lider. Ülkemizde de son dönemlerde çıkmış pek çok başarılı firma mevcut. Onedio, Getir, Armut ve Insider kısa zamanda büyük başarılar elde etmeyi başardı. Her geçen gün büyüyen bir alan olan Start-up kültürü Amerika’da oldukça güçlendi.

Silikon Vadisi adı verilen bölgenin en önemli konusu Startup nedir ve nasıl yapılır oldu. Günümüzde faaliyet gösteren ve küresel anlamda başarılı olan tüm Start-up çalışmaları Silikon Vadisi’nde bulunuyor. Üstelik sadece Amerikan firmaları bölgede yer almıyor. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanından Start-up’lar da buraya taşınıyor. Start-up kültürü sadece kişilere fırsat sunmuyor. Aynı zamanda şirketler için de büyük imkanların kapısını açıyor. Artık pek çok şirket Start-up çalışmalarına yönelmiş durumda.

Start-up Kavramı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Startup nedir, nasıl yapılır gibi soruların cevapları bilinmeden çalışmaların şirkete sunacakları anlaşılamaz. Özellikle başta şirketler olmak üzere bu alana ilgi duyan herkesin bu soruları bilmesi gerekir. En genel tabiri ile Start-up bir girişimin modelidir. Pazar ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi olarak ürün, hizmet ya da servis sunmayı hedefler. Start-up projeleri hem yeni kurulmuş hem de hızlı büyümeye odaklanmış projelerdir

Şirketler İçin Start-up Projeleri

Şirketlerin büyümesi ve kendine yeni bir yol haritası çizmesi için artık pek çok fırsat var. Bu fırsatlardan bir tanesi de Start-up çalışmalarıdır. Start-up çalışmaları genel olarak ekip olarak sürdürülen bir süreçtir. Şirketler her zaman Pazar ihtiyaçların tam olarak anlayamaz. Yapılan Ar – Ge çalışmaları günümüzde yeterli olmayabilir. Bu yüzden de Start-up firması ya da firmaları şirketlere en iyi hizmeti sunar. Start-up’lar şirketlerin eksik kaldığı her noktada onları tamamlayıcı bir görev üstlenir.

Rekabet ortamında başarılı olmak isteyen şirketler satılık startup çalışmalarını satın alarak sürece dahil olur. Pek çok Start-up girişimcisi projelerini belli bir seviyeye getirdikten sonra satmaya çalışır. Kimi projelerin değerleri 1 milyar dolara kadar çıkar. Bu yüzden hem şirketler büyük bir yatırım yapar hem de girişimciler büyük kazanç sağlar. Bir diğer yandan Start-up çalışmaları şirketlerin eleman alım sürecini de etkiler. Günümüzde şirketler genel olarak çalışma alanları ile alakalı uzman ve tecrübeli kişileri ister.

Bu yüzden de işe alım süreçleri zaman zaman sorun çıkartır. Başvuran kişilerin özgeçmişleri dolu olsa da alandaki bilgi birikimi hakkında kesin sonuçlar vermez. Bu yüzden şirketler Start-up projeleri arasında kendi alanları ile alakalı olanları direk satın alır. Bu satın alma içerisinde sadece projeler değil aynı zamanda proje içerisinde çalışan kişiler de olabilmektedir. Şirketler aldıkları bu karar ile hem eleman hem de pazara yönelik bir ürün ya da hizmet almış olur.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden Startup yatırım süreci hakkında bilgiler alabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı İnternet sitesinden ise Start-up projeleri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.