SolidWorks Corporation, Jon Hirschtick tarafından, 1993 yılında kuruldu. Massachusetts Institute of Technology mezunu olan Hirschtick, MIT Blackjack Ekibinin üyesi olduğu dönemde kazandığı 1 milyon doları şirketi kurmak için kullandı.

SolidWorks Nedir?

SolidWorks, 2D ve 3D katı modelleme oluşturmak amacıyla kullanılan bir bilgisayar destekli grafik tasarım yani kısaca “CAD” ve bilgisayar destekli mühendislik yani kısaca “CAE” yazılımıdır. Windows işletim sistemleri üzerinde çalışan ilk 3D modelleme yazılımı olması ile bilinir. 1995’ten günümüze kadar sürekli yapılandırılmış, geliştirilmiş ve büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı başarmıştır. Diğer CAD programları arasında oldukça kullanışlı bir arayüze sahiptir. Yazılım, katı modellemeye ek olarak, simülasyon, araç kutusu ve araç analisti, montaj, hareket, Photoview 360, ScanTo3D, DWG editör, e-drawings gibi modülleri de içermektedir.

SolidWorks’ün ilk ürünü olan “SolidWorks95” 1995 yılının Kasım ayında piyasaya sürüldü. İlk olarak kullanımı kolay, uygun fiyatlı ve Windows masaüstüne uyumlu 3B CAD yazılımı oluşturmayı hedefleyen Hirschtick bir mühendis ekibiyle çalışmalarına başladı. İlk ürünün piyasaya sürülmesinden 2 yıl sonra CATIA CAD yazılımının üreticisi Dassault, SolidWorks’ü 310 milyon dolar karşılığında satın aldı.

SolidWorks’ün Yükselişi

Massachusetts Institute of Technology tarafından 2006 yılında yapılan bir araştırmanın sonucu; SolidWorks’ün, bilgisayar destekli grafik tasarım yazılımları içinde %95’lik bir oranla en yüksek verimliliğe sahip yazılım olduğunu göstermişti. Bu durum; SolidWorks’ün önlemez yükselişinin habercisi niteliğindeydi. 2013 yılına gelindiğinde 165.000 bin şirket ve bu şirketlerde çalışan 2 milyonun üzerinde tasarımcı ve mühendisin SolidWorks’ü kullandığı biliniyordu.

SolidWorks Ne İşe Yarar?

SolidWorks neredeyse her nesnenin katı modellemesini yapmanıza olanak veren bir yazılımdır. Üretim sürecinde, tasarım, geliştirme, yapılandırma ve iyileştirme gibi aşamaların gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Tüm bu süreçlerin bilgisayar ortamında gerçekleşebiliyor oluşu şirketler için büyük bir avantaj ve tasarruf kaynağıdır. SolidWorks’ün basit bir arayüzü vardır ancak ileri düzeyde modellemelere imkan verir. Tasarımı yapılan modele yönelik olarak analiz, animasyon ya da simülasyon yapılması mümkündür. Tasarımlar üzerinde renklendirme yapılabilir.

Taslak aşamasında profil çizimleri ve profiller üzerinde işlem yapmak mümkündür. Parça tasarımı söz konusu olduğunda, yüzey oluşturma işlemleri, kalıplama, görüntü ayarlamaları, koordinat değiştirme gibi işlemler uygulanabilir. Parçaların montajlanması, mekanizmalarda hareket ve hareket engelleyiciler, hızlı parça ekleme, kısıtlama oluşturma yapılabilir. Hazırlık aşaması için gerekli teknik resimlerin ve görüntülerin oluşturulması, ölçümlendirme gibi adımlar gerçekleştirilebilir.

SolidWorks Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

SolidWorks’ün kullanıldığı alanların oldukça geniş olduğunu söylemek mümkün. Otomotiv, inşaat, elektronik, sağlık, enerji, havacılık ve uzay gibi pek çok sektörde bu yazılımdan yararlanılıyor. Makine parçaları, ağır ekipmanlar, kalıp ve aletler, medikal ürünler, ulaşım araçları, havalandırma ürünleri gibi pek çok ürünün tasarım ve üretim aşamasında SolidWorks’ten yardım alınıyor.

SolidWorks hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak, diğer CAE ve CAD programları hakkında bilgi sahibi olmak için E4I web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Teknoloji, inovasyon ve eğitime dair sorularınız, projeleriniz ve girişimcilik fikirleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza göz atabilir, abone olabilirsiniz.