Propolis nasıl kullanılır? Faydaları nelerdir? Propolis ile hastalıkların önüne geçilebilir mi? Özellikle pandemi ile birlikte daha popüler hale gelen propolis hakkında merak edilen pek çok nokta var. Öncelikle; “Propolis nedir?” sorusunu kısaca yanıtlayarak başlayalım…

Propolis Nedir?

Propolisin aslında arıların kullandığı bir ürün olduğu artık herkes tarafından biliniyor. Arıların, kovan içerisinde bulunan petekleri dışarıdan gelebilecek maddelere ve bakterilere karşı korumak amacıyla kullandığı bu ürün; arıcılar arasında preboli ya da arı zamkı adlarıyla da anılıyor. Arılar, iğne yapraklı ağaçlar ve bitkilerin gövde, yaprak ve tomurcuklarından elde ettikleri maddeleri, kendi salgılarıyla birleştirerek propolisi elde ediyorlar. Yapısı reçineye benzeyen bu madde antiviral, antibakteriyel ve antienflamatuar özellikler taşıyor.

Propolis Nasıl Kullanılır?

Propolis nedir?” sorusunun ardından en çok merak edilen soru ise; “Propolis nasıl kullanılır?”. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki propolisi ham haliyle tüketmek pek de mümkün değil… Çünkü propolisin yaklaşık %30’unu balmumu benzeri bir madde oluşturuyor. Buna ek olarak; atık maddeler ve parazitler de barındırabiliyor. Ayrıca ham haliyle tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açacağı da düşünülüyor.

Propolis, suda çözünebilen damla, tablet, kapsül, şurup, toz, sprey ya da krem formlarında bulunabiliyor ve kullanılabiliyor. Damla propolisi ağız ve boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde gıdalara ekleyerek kullanmanız mümkün… Sprey propolis de ayın amaçla yani boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılabiliyor. Tablet ve kapsül propolis ise daha çok bağışık sistemini güçlendirmek ve korumak amacıyla kullanılıyor. Yanık ve yaraların tedavisi için ise krem propolisin kullanımı öneriliyor.

Propolisin Faydaları Nelerdir?

Propolisin faydaları saymakla bitmiyor. Propolis, dünyanın en ünlü ve en doğal içeriğe sahip antibiyotiği olarak adlandırılıyor. Tıpkı arı kovanını dış etkenlerden koruduğu gibi insan vücudunu da bakteri ve virüslere karşı koruyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uyu problemlerinin önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Düzenli kullanım ile kanser riskini azaltıyor ve kanser hücrelerinin oluşumuna engel oluyor.

Cilt sağlığının korunmasına yardımcı oluyor aynı zamanda ciltte bulunan yaraların daha hızlı iyileşmesine olanak sağlıyor. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde propolisten yararlanılabiliyor. Kalp ve beyin sağlığının korunması için en önemli unsurun antioksidanlar olduğu biliniyor. Güçlü bir antioksidan kaynağı olarak propolisin bu anlamda kalp ve beyin sağlığına katkı sağlaması söz konusu… Aynı zamanda diyabet için kullanımı da öneriliyor.

Kısacası; propolisin hem birçok hastalığın tedavisinde hem de vücudun hastalıklara karşı korunması anlamında oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz. Propolis nasıl kullanılır? Hangi hastalıklara iyi gelir? Propolisin faydaları ve bağışıklık üzerinde etkileri nelerdir? gibi pek çok sorunun yanıtı ve daha detaylı bilgi için İnovasyon İçin Eğitim Vakfı web sitesini ziyaret edebilir, YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.