Dünyada programlama dilleri her geçen gün kitlesini arttırıyor. 90’lı yıllarda ilk olarak ismini duyurmaya başlayan programlama ya da yazılım dilleri artık her alanda kullanılıyor. İlk başlarda çok sayıda yazılım dili kullanıcılara sunulmuştu. Hatta çoğu kişiye göre bu diller geleceği olmayan sadece belli bir alan için kullanılacak bir teknolojiydi. İnsanlar ilk başlarda bu dillerin nerelerde kullanılacağını bile tam anlamı ile bilmiyordu. Bilgisayar sektöründe çokça kullanılan bu diller aslında pek çok teknolojinin geleceğini oluşturacaktı.

İnsanlar bunun farkında olmadan programlama dili nedir diye yavaş yavaş merak etmeye başladı. Bu sektör içerisinde yer alan kişilerin birer birer başarılı projeleri ortaya çıkarmasıyla da ilgi gün geçtikçe arttı. Çünkü geleceğin en önemli teknolojisi olan internet, telefon ve bilgisayar gibi teknolojiler aslında kodlama ile gelişiyordu. İlk olarak gençlerin ilgisini çeken bu akım zamanla diğer alanlara da sıçradı. Özellikle şirketler gelecekte kendilerini korumak için artık kodlamayı şirketlerinin bir parçası haline getirdi.

2000’li yıllara geldiğimizde ise yazılım dünyanın peşinden koştuğu bir alan olmuştu. Özellikle Amerika ve Asya’da yazılım pek çok yeniliklere imza atmıştı. İnsanlar ve şirketler kodlamayı yakından tanıdıkça aslında bu sektörün her şeye kapı açtığını da fark etti. Çünkü yazılım tek başına insanların hayallerinin ötesine gidiyordu. Buna bir de elektronik ve mekanik eklenince bilim kurgu filmlerindeki pek çok ürün gerçeğe dönüşüyordu. Bu durum sadece insanlar için ilgi çekici değildi. Aynı zamanda şirketlerin gelirlerinde de önemli bir etkendi.

Programlama Dilleri ve Etkilediği Alanlar

Günümüzde kullanılan 10’larca farklı kodlama dili bulunuyor. Ve bu dillerin her biri de farklı alanlarda insanlara avantajlar sunuyor. Ayrıca bazı diller uygulama, web sitesi ya da yapay zeka gibi pek çok alanda kullanma imkanı tanıyor. Hem dillerin artması hem de diğer teknolojilerin gelişmesi de kodlamanın kullanım alanlarını fazlası ile etkiliyor. Kodlama pek çok kişiye göre sadece mühendislik alanlarının bir parçası. Fakat günümüzde ve özellikle gelecekte kodlamanın etkilemediği ve değiştirmediği bir alan olmayacak. Bu yüzden kodlama her alanda insanların karşısına çıkan bir alandır.

Fabrikalarda Kodlamanın Kullanımı

Fabrikalar aslında programlama dilleri için çok önemli bir alandır. Çünkü kodlama birlikte gelen robotikleşme ilk olarak fabrikalarda ortaya çıktı. Üstelik bu ortaklaşmanın ilk ürünleri tahmin edildiği gibi yakın zamanda çıkmadı. 90’lı yıllarda dünyanın önde gelen şirketleri fabrikalarına robot kolları yerleştirmişti. Günümüzde ise fabrikalardaki insan gücü yerine artık bu robotlar yer alıyor. Bu durum gelecekte daha da artarak devam edecek bir sektör. İnsanların işsiz kalmasına neden olsa da şirketler için 24 saat tam performans çalışma ve ucuz maliyet ifade ediyor.

Sağlık Sektöründe Kodlama

Her teknoloji sağlık sektörünü bir şekilde etkiler. Bugün baktığımız zaman en çok kullanılan programlama dilleri de sağlık ile iç içe yer alıyor. Sağlık sektörü içerisinde yer alacak olan robotlar buna sadece bir örnek. Ameliyatların çok daha sağlıklı olması için robotlar artık devreye girdi. Bu robotların bir kısmı ameliyata yardım ediyor. Bir kısmı ise ameliyat sırasında doktora 3 boyutlu görüş sağlayarak ameliyattaki riskleri kaldırıyor. Buna ek olarak mikro çipler sayesinde kritik hastalar binlerce kilometre öteden kontrol ediliyor. Bu hastalarda olabilecek tüm sorunlar için önlemler erkenden alınıyor.

Eğitimde Yazılım Dilleri

Yazılımın dünyada popüler olması üniversitelerde de kendine yer bulmasına olanak sağladı. Hatta zamanla yazılım eğitimleri liseye oradan da ilkokul seviyesine kadar gerileyen bir alan oldu. Fakat bunlardan farklı olarak eğitim içerisinde de yazılım artık kullanılıyor. Akıllı sınıflarda öğrenciler yazılım ile güçlendirilmiş makineler sayesinde verimli eğitimler alıyor. Yine kodlama ile güçlendirilmiş yapay zekalar öğrencilerin ders performansını yukarı çekiyor. Programlama dilleri sayesinde öğrencilerin eksik ve iyi olduğu yanlar kolayca tespit ediliyor.

İş Hayatına Kodlamanın Etkisi

Belki de yazılımı en çok etkilediği alanların başında iş hayatı geliyor. Çünkü yazılım pek çok yeni iş kapısı açtığı gibi pek çok işin yerini aldı. Özellikle yapay zeka ve makine öğrenmesi artık insanların yerini alıyor. En basitinden müşteri hizmetlerinde yapay zeka insanların işlemlerini bir yere kadar insansız olarak ilerletiyor. Gelecek yıllarda da bu etki alanı artarak devam edecek. Bununla birlikte büyük şirketler de artık yapay zeka ve yapay zeka destekli robotları insanlar yerine işe almaya başladı.

Sosyal Alanda Programlama Dilleri

Sosyallik algısı yazılım dile fazlası ile değişti. Bu durumun da en iyi örneği aslında telefonlar ve sosyal medya. İnsanlar artık telefondan ya da bilgisayar üzerinden aktivite yapıyor. Bu durum aslında diğer alanları da etkiliyor. Çünkü online dersler ya da online iş toplantıları gibi durumların da temelinde kodlama yatıyor. Gelecek dönemlerde de insanların telefonlarına daha da önem vereceği tahmin ediliyor. Çünkü gelecek yıllarda insanlar hem sosyal hem de mesleki tüm işlerini artık telefonlarından saniyeler içerisinde yapacak.

İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek Java programlama dili ya da Android programlama dili hakkında detaylı içerikler bulabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve Web sitesini ziyaret ederek de programlama dilleri ve gelecekteki önemi hakkında bilgiler bulabilirsiniz.