Programlama Dili bilgisayara bir algoritmayı ifade etmek için verilen komutlara denir. Kısaca bilgisayar ile iletişime geçmek anlamına gelmektedir.  Günümüzde artık hemen hemen her şeyin dijitalleşmesinin ardından büyük bir önem taşımaya başlayan programlama, yazılımcının bilgisayara hangi zamanda ne yapacağını, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını kodlama yönünden işleri oldukça kolaylaştırmaktadır. Şu anda 250’nin üzerinde programlama dilleri bulunmaktadır. Bilgisayara istediğiniz işlemleri uygulatabilmek için bazı kurallara uymanız gerekir böylece devreye programlama dilleri girmiş olur.

Peki, Programlama Dilleri Nelerdir? En karmaşık işlemleri bile en basit yolla yapabilmeyi sağlayan programlama dilleri bilgisayarların doğru bir şekilde çalışmasında rol oynar.  Bu dillerden bazıları C, C++, Java, Pascal, Ada, Python, Delphi, Swift’tir. Tüm programlama dilleri İngilizcedir. Java programlama dili ve C programlama dilleri en çok bilinen ve sıklıkla kullanılan kodlama dilleri arasında yer almaktadır. Ayrıca bu programlamalar geleceğin önemli bir parçası olarak görüldüğü için artık pek çok üniversitede bu programlama dillerinin kullanımına dair dersler verilmektedir. Bu yazılım dillerinin ilk örnekleri 19. Yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır ve günümüzdeki sürekli gelişen teknolojiler ile birlikte önemli bir role sahip olmayı başarmıştır.

Programlama Dili İle Neler Yapılabilir?

Bir bilgisayara belirli komutlar vererek bu işlemleri tanımlamak gibi bir amaç ile kurulan bu diller gelişen teknoloji ve dijital dünya ile çok farklı alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda oldukça popüler bir yere sahip olan dijital mesleklerin başında gelen yazılım uzmanlığı gibi alanlarda kendinizi geliştirmek ve birbirinden farklı alanlarda çalışabilmek mümkün. İnternet temelli programlamalar ile internet sitesi kurabilir, web tasarımı yapabilir ve hatta bilgisayar, telefon için oyunlar yazabilir ve geliştirebilirsiniz. Siber güvenlikte çeşitli yazılımlar yaparak ve geleceğin önemli alanlarından biri olacak olan yapay zekâ alanında robotik kodlama gibi işlemler yapabilirsiniz.

Teknoloji artık hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Günlük hayatta bu kadar fazla kullanılan teknolojileri, programlama dili ile çok daha basit düzeye indirebilir ve yazılımlar ile bu alanı daha da genişletebilirsiniz. Ayrıca alt, orta ve üst seviye olarak sınıflandırılan programlama dilleri her meslek dalına uygunluk sağlıyor. Alt seviyedeki programlama dilleri başlangıç seviyesi olarak düşünülebilir. Bu seviyedeki yazılımlar genellikle makine diline yakınlık gösterir. Yazılım ve kodlamaya yeni başlayanların bu seviyeden başlamaları diğer seviyedeki programlamalarına daha kolay adapte olmalarını sağlar.

Orta seviye programlama dilleri makine dilinin yanı sıra kod bilgisi gerektiren çeşitli yazılımlar yazılır. Üst seviye ise daha çok yazılım mühendislerinin ve bilgisayar programcıların uğraştığı bir alandır. Profesyonel bir kodlama bilgisi gerekmektedir. Programlama dillerini bilmek ve bu alana hâkim olmak özellikle mühendislik gibi meslek dallarında kişiyi son derece öne çıkarmaktadır. Geleceği göz önünde bulunduran ve dijital mesleklerin artık hayatımızın bir parçası olarak benimseyen işverenlerin üzerinde durdukları ve dikkat ettikleri faktör kodlama ve yazılım dilleridir.

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri

Java yazılım dili en çok kullanılan programlama dillerinin arasında yer almaktadır. Bu programlama dili açık kodlu, fonksiyonel ve öğrenimi kolay bir dildir. Özellikle Andorid işletim sistemlerinde kullanılan Java ile oluşturulan yazılımlar tüm sistemler tarafından desteklenir. PHP adı ile bilinen “ Personel Home Page” programlaması internet temelli yazılımlarda kullanılmaktadır. Google gibi arama motorlarında, Facebook, Twitter gibi sosyal medya uygulamalarının yazılımlarında kullanılmaktadır. Ayrıca internet sitesi kurmada, web tasarımlarında da sıklıkla bu yazılım dilinden yararlanılmaktadır. Go ismiyle de bilinen Go Yazılım dili ise günümüzde hala Google tarafından geliştirilmektedir.

Açık kaynaklı bir programlama olan Go, C yazılım dili ile benzerlik göstermektedir. BBC, Apple, Amazon, Adobe gibi büyük şirketler tarafından kullanılan Go, Türkiye’de PeakGames gibi oyun şirketleri tarafından kullanılmaktadır. Yazılım dillerinin kullanımının artması için pek çok ülkede bu yazılım kursları açılmıştır. Bunun dışında yazılım öğreten kitaplar ve videolar piyasada özellikle son yıllarda artış göstermiştir. Bu sayede yazılım öğrenmek ve programlama dillerine hâkim olmak zor olmamaktadır. Artık pek çok üniversite bölümünde de yazılım ve kodlama derslerinin verilmesi ile gençler bu alana teşvik edilmiştir. Programlama dili bilmek günümüzde önem taşısa da bu önem önümüzdeki yıllarda gelişen teknolojik aletler ile daha da artış gösterecektir.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından programlamanın geleceği hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart web sitesinden kodlama ve yapay zeka hakkında içerikler okuyabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesinden de Programlama dili hakkında detaylı içeriklere ulaşabilirsiniz.