[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.17.6″][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.17.6″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.17.6″]

Ceylan Hazinedar/ İnovasyon İçin Eğitim Vakfı Koordinatörü /

İlkini okuduğunuz bu yazı dizisinde, içinde bulunduğum İnovasyon İçin Eğitim hareketi ve Vakfı’nın sizlerle olan yolculuğunda, hayallerin hayata geçmesini istediğim alanlarda üretmek için ve ilhama ihtiyacım olduğunda okuduğum, araştırdığım, izlediğim dinlediğim “yardımcılar”ı paylaşmak öncelikli amacım.

İlham Videoları

İlham videoları kolleksiyonumda YouTube’da tercih ettiğim isimlerden biri de Hamdi Ulukaya. Şimdilerde “Ulukaya Girişimi” ile üniversite öğrencilerimize girişimcilik kültürünün en önemli bileşeni “GiveBack”i yerine getiren bir isim Ulukaya. Bu yıl 3. Döneminin başvurularını kapattığı “Ulukaya Girişimi”ne 30.500 den fazla girişimci adayı ve 3500 den fazla StartUp başvurdu. Hamdi Ulukaya bu yazıyı da kaleme aldıran hayallerini hayata geçirme serüvenini bir YouTube videosunda anlatırken soruyordu: “Küçükken, çok çalışırsak ve inanırsak, futbolculuk gibi hayallerimizi süsleyen işleri yapabileceğimize inanıyorduk. Sonra ne oldu?”

Bu soruyu hepimiz kendi özelimizde cevaplamaya çalışırken, bundan yaklaşık iki yıl önce İntel Türkiyenin “Hayal Haritası” nı çıkardı. 20 şehirde, 15–55 yaş arası 1222 kişiyle yapılan mülakatlar sonucu ortaya çıkan araştırma sadece yazı ve tartışma programlarında üzerinde durulması farkındalık yaratılması gereken en önemli başlıkları içeren bir konu olması bir yana, üzerinde hepimizin söz sahibi olabileceği bir eylem planına dönüşmesi de elzem olan sonuçları içeriyor. Araştırma soruları ile tüm dünyada uygulanması gereken bir araştırma olması bir yana, Türkiyenin Girişimcilik DNA’sını da gözler önüne süren ve herkesin erişimine açık olan “Türkiye’nin Hayal Haritası”nda hepimiz gördük ki:

  1. Türkiye hayal kurmuyor. Çoğunluğumuz sadece çocukken hayal kurmuş.(%49), 25 yaş sonrası ise %14’ümüz hayal kurmuş.
  2. Hayallerimiz meslek odaklı. 25 yaş sonrası her iki kişiden birinin hayali meslek sahibi olmak. (%48)
  3. En çok olmak istenen öğretmenlik-doktorluk (%16)
  4. “Hayal gibi Hayallerimiz” az. Maneviyat/Gelecek odaklı hayallerimiz (%24)
  5. Hayal kurmak bağımsızlıktan geçerken, nüfusun yarısından fazlası hayalleri toplum ve aile belirler diyor. (%78)
  6. Hayal kurmak parasızken, nüfusumuzun yarısı hayalleri gerçekleştirmek için para lazım diyor. ( %49)
  7. Hayatın her alanında hayallerin hayata geçmesinin karşılığı olan Girişimciliği aklımızdan bile geçirmiyoruz. (%78)

Nüfusumuzun % 60’ının inandığı “Türkiye’den milyon dolarlık girişim çıkmaz”ın karşılığı olan hepinizin tüm sonuçlarını ayrıntılarıyla inceleyebileceğiniz bu araştırma elde ettiği sonuçlarla ve dünya örnekleriyle de karşılaştırıldığında ortaya serdi ki,

-Hayalleri büyük olan insanlar Dünyayı değiştirebilir. Çocukluktan sonra hayal kurmayı bırakmayan bir nesil için, hayalgücü ve hayattaki önemi sadece ilkokulda değil, lise ve üniversite de etkin bir araç olarak kullanılmalı.

Hayal kurmak öğrenilebilir ve teşvik edilmeli. Bunun için eğitim, pozitif motivasyon ve sanat üçlüsünün söz sahibi olduğu birlikte öğrenme programları kurgulanmalı.

Bugünün hayalleri teknoloji bazlı girişimleri süslüyor.

Girişimcilik denilince ülkemizde ve dünyada akla ilk gelen teknoloji bazlı girişimler. Bu girişimleri ortaya çıkarabilecek altyapı ise kodlama maker temelinde şekillenmiş programlar, atölyeler, workshoplar ve hatta okullar kurmaktan geçiyor.

Üniversite öğrencileirnin % 70 i girişimcilik fikrine sıcak bakıyor. Üniversitede bilişim dünyasının etkisiyle ortaya çıkan bu tabloyu daha da iyi hale getirebilmek için önce liseden, bir sonraki aşamada ise ortaokuldan itibaren girişimcilik ve inovasyon ruhunu besleyecek, ortaya çıkaracak komünite oluşturma girişimlerinde bulunmak gerekiyor. Bu yolla yine temeli sadece hayal etmek olan, Türkiye’den milyon dolarlık girişimler çıkarmak için üniversite öğrencilerinde olan mevcuttaki inancı, daha üst seviyelere çıkarmış oluruz. (%78)

Hamdi Ulukaya’dan aldığım ilhamla şimdilik noktalayayım; Küçükken futbolcu, astronot, bilim insanı, gazeteci, sanatçı olacağınıza inanıyordunuz. Peki ya hayaller? O hayalleri ve yapacağınıza olan inancınızı sakladığınız yerden çıkarın ve sadece yapın!

Kaynak: Intel Hayal Haritası ve Girişimcilik DNA’sı

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]