Kariyer gelişim sürecinde özgeçmiş hazırlama konusunun ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. İyi bir özgeçmiş evrakının sahip olması gereken bazı özellikler bulunuyor. Unutmayın! Amaca yönelik olarak doğru bir şekilde hazırlanmış özgeçmiş, kariyer sürecinde tüm kapıları açabilir. Bu nedenle, öncelikle hangi amaçla CV hazırlamak istediğinizi belirlemelisiniz. Çünkü akademik amaçlı özgeçmiş ile iş başvuruları için hazırlanması gereken özgeçmişler birbirinden farklılık arz ediyor.
Bir Özgeçmişte Hangi Bilgiler Yer Alır?
Bir özgeçmişte standart birtakım bilgiler muhakkak yer almalı. Bunun dışında, başvuru yaptığınız yere göre özgeçmişte yer alması gerekenler değişiklik gösterebilir. Genel hatlarıyla standart bir özgeçmişte şu bilgiler bulunur:
- Başvuru yapanın kişisel bilgileri (İsim-soyisim, açık adres, telefon numarası, mail adresi, başvuruya uygun bir fotoğraf, doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum vb.),
- Başvuru yapanın tamamlamış olduğu eğitimlere ilişkin bilgiler (En son bitirilen okul en üstte yer almak üzere kronolojik sıralama yapılarak eğitim bilgisi verilmeli, okula giriş ve okuldan mezun olma tarihleri ile mezuniyet not ortalamaları da özgeçmişte yer almalı),
- Daha önceki iş deneyimleri ile staj bilgileri (iş ve staj bilgileri de kronolojik sıra ile yazılmalı, daha önce çalışılan yerdeki pozisyon belirtilmeli),
- Yabancı dil ve bilgisayar programı seviyeleri belirtilmeli,
- Eğitim ve sertifika bilgilerine yer verilmeli,
- Başvuru yapılan pozisyon ya da okul ile bağlantılı olabilecek kişiler referans olarak özgeçmişte yer almalı.
Özgeçmiş Hazırlama Sürecine Giriş: İyi Bir Ön yazı Hazırlamak!
Başvuru amacınıza uygun bir ön yazı ile CV’nize iyi bir giriş yapabilirsiniz. Örneğin, bir iş başvurusu sırasında başvuru yaptığınız iş için neden seçilmeniz gerektiği konusunda karşı tarafa özet bir bilgi sunabilirsiniz. Başvuru yaptığınız pozisyon için uygun olup olmadığınızı kendi bakış açınızla ön yazı kapsamında değerlendirmelisiniz.
Özgeçmiş hazırlama sürecine iyi bir başlangıç yapmak gerçekten önemli. Çünkü iş başvurularında genellikle bir pozisyon için çok sayıda başvuru dosyası değerlendirme birimine ulaşabiliyor. Haliyle her dosyanın değerlendirilmesi sürecine çok fazla zaman ayırmak mümkün olmayabilir. Ön yazınızda başvuru amacınıza uygun olarak kısa ve net bilgilerle kendinizi ve başvuru nedeninizi karşı tarafa anlatmalısınız.
Bir ön yazı aşağıda belirtilen özelliklere sahip bir biçimde hazırlanmalı:
- Başvuru yapılan pozisyona neden başvurulduğu, başvuru yapılan pozisyonla ilgili kariyer planlarının neler olduğu,
- Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin yer aldığı,
- Genellikle Giriş bölümünde başvuru yapanın kendisini tanıttığı, Gelişme bölümünde başvuruya konu olan pozisyonun neden tercih edildiği, Sonuç bölümünde de sürecin devamında iletişimin nasıl sürdürülebileceği ifade edilerek teşekkür cümleleri ile yazı tamamlanmalı.
Gereksiz Bilgi Vermekten Kaçının!
Özellikle iş başvurularında başvuru yapılan pozisyonla ilgisi olmayan yetenekleriniz ya da başarılarınız hakkında bilgi verilmemeli. Çünkü yazının bir önceki başlığı altında da bahsettiğimiz gibi bir iş başvurusu söz konusu olduğunda, o pozisyon için çok sayıda başvuru olabileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle CV’nizde gereksiz bilgilerin yer alması, bu bilgilerin değerlendirme dışında kalmasına neden olabilir.
Eğer sahip olduğunuz yeteneklerinizden değerlendirme birimine muhakkak bahsetmek istiyorsanız çok önemli bilgiler dışındakileri mülakat sürecine saklayabilirsiniz. Unutmayın, kendinizi kısa ve net bir biçimde ifade edebilmeniz de son derece önemli bir yetenek olarak değerlendirilir…
Özgeçmiş hazırlama sürecinde amacınıza yönelik bir CV hazırlanmanın önemi oldukça fazla. Akademik amaçlı bir CV, iş başvurusu sırasında hazırlanan CV’ye göre farklı özellikler göz önünde bulundurularak düzenlenmeli. Amaca uygun bir özgeçmişin nasıl hazırlanacağı konusunda profesyonel desteğe ihtiyaç duyuyorsanız İnovasyon İçin Eğitim Vakfı’ndan destek alabilirsiniz. Unutmayın, başarılı bir CV sayesinde hedeflediğiniz pozisyona ulaşmanız kaçınılmaz.