Maker Atölyesi ülkemizde son dönemlerde oldukça konuşulan ve popüler olan bir atölye modeli olmuştur. Peki, bu atölyeler ne işe yarar ve neden bu kadar önemlidir? Avrupa ve Amerika’da yıllardır kurulan bu atölyeler sayesinde çocukların teknolojiye olan yatkınlığı artıyor ve günümüz teknolojisini çocuklar bu sayede daha yakından takip ediyor. Biz de İnovasyon İçin Eğitim Vakfı olarak sizlerin Maker atölyeleri hakkında merak ettiğiniz soruları cevapladık. Ayrıca, ‘iyi bir atölye içerisinde neler olmalı’ onları da sizler için yazdık.

Maker Atölyesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Maker Movement ya da Türkçe ismi ile Maker Hareketi 21. yüzyıl içerisinde ortaya çıkan bir kavramdır. Bu atölyeler çocuklara kendin yap kültürünü aşılamaktadır. Maker diye tabir edilen kişiler üreten kişilere verilen bir isimdir. Bu atölyelerde çocuklar kartondan kesme işleminden 3 boyutlu printerlar ile üretme işlemine kadar her şeyi yapabilmektedir. Yani makerlar hazır olan bir şeyi kullanmak yerine ihtiyaçlarını kendileri ortaya düşünüp tasarlayarak ortaya çıkarırlar.

Genel olarak maker nedir ya da kimler maker olabilir sorularına çocuklar diye cevap verilse de büyükler içinde bu atölyeler mevcuttur. Bu atölyeler ile hem çocuklar hem de büyükler farklı teknik imkanları kullanabiliyor ve teknolojinin doğru kullanımı hakkında kendilerini geliştiriyor. Robotik atölye ya da tasarım atölyeleri gibi pek çok atölye çeşidi bulunmaktadır. Bazı atölyeler de çocuklara ve büyüklere kodlama eğitimi vermektedir.

Bu geniş kurs alanı içerisinde de farklı ekipmanlar olmalıdır. Özellikle çocukların teknolojik imkanları kullanması için atölyeler çok farklı ekipmanları bünyesinde bulunmalıdır. Kağıt, kalem, makas ve yapıştırıcı gibi basit malzemelerin dışında çok daha önemli ve teknolojik cihaz bu atölyelerde bulunması ile çocukların ufkunun açılması daha rahat sağlanacaktır. Ayrıca çocuklar bu cihazlar ile çok daha farklı bakış açılarına ve çözümlere ulaşabileceklerdir.

Atölyelerde Neler Olmalıdır?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi atölyeler içeriklerine göre farklı ekipmanlar içermektedir. Fakat biz size kurslarda olması gereken belli başlı ekipmanları yazdık. İlk olarak kodlama kursları için bilgisayarlar ve çocuklar için kodlama programları kesinlikle gereklidir. Çocuklar için olan kodlama derslerinde kodlar yazılar ile değil çocukların anlayacağı bloklar ile gerçekleşmektedir. Bu yüzden bilgisayarlar ile birlikte bu kodlama programları da Maker Atölyesi içerisinde olmalıdır.

Maker etkinlikleri bazı zamanlarda Arduino uygulamaları ile gerçekleşmektedir. Bu yüzden çocuklara uygun Arduino setleri de atölyelerde bulunmalıdır. Robotik atölye içerisinde özellikle robot kol ya da benzer robotlar yapmak için satılan robotik setleri atölyelerin olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Lego ya da We Do gibi setler bunların arasında en çok tercih edilen setlerdir.

3 boyutlu yazıcılar bu atölyeler içerisinde olması gereken oldukça önemli malzemelerden bir tanesidir. 3 boyutlu yazıcılar sunduğu avantajlar ile çocukların sorun çözümüne ve ihtiyaç üretimine büyük katkı sağlamaktadır. Maker Atölyesi malzeme listesi içerisinde eksik olan malzemeler 3 boyutlu yazıcılar ile temin edilebilir. Maker ne demek ve maker ne yapar sorularının cevaplanması için 3 boyutlu yazıcılar atölye içerisinde oldukça önemli ve etkili bir rol oynar.

Doç. Dr. Gamze Sart’ın Youtube kanalından ‘Maker Movement’ yani ‘Maker Hareketi’ ile ilgili detaylı ve bilgilendirici videolara ulaşabilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesini ziyaret ederek Anadolu Maker Hareketi hakkında bilgiler alabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı Youtube kanalı içerisinde ise Maker Atölyesi nedir ve benzer sorularınız için uzman kişiler ile hazırlanmış videolara ulaşabilirsiniz.