Son yıllarda oldukça popüler olan maker atölyelerine paralel olarak maker alanlarının sayısı da artıyor. Peki hangi atölyeler maker alanları olarak tanımlanabilir? Maker alanları yaratıcılık yönünü geliştirir mi? Maker çocuk dendiğine göre maker sadece çocuklara göre mi? Bu yazımızda maker alanlarını tanımlayarak bu sorulara cevap vereceğiz.

Maker Alanlarının Çeşitli Araç ve Gereç Kullanımları

Maker alanlarını çeşitli araç ve gereçler kullanılarak prototip yaratılan mekanlar olarak tanımlayabiliriz. Ancak her maker atölyesi büyük çaplı bir ürünün prototipini üretmek zorunda değil. Kompleks ürünler yerine daha sade ürünler ortaya çıkaran 1-10 kişi arasında değişen üye sayısına sahip atölyeler de bulunuyor. Buradan hareketle, maker atölyeyi tanımlarken kullanılan araçlardan ziyade çıkan ürünün meydana geliş biçimi incelenmeli. Kişisel ilgi ve yeteneklere alan açan, katılımcıların yaratmak, icat etmek, keşfetmek ve bulmak amaçlarıyla bir araya geldiği mekanlara maker alanı diyebiliriz.

Çeşitli araçları tanımak, farklı yöntemleri buluşturmak ve tüm bunlardan faydalanarak yeni bir şey üretmek üzerine kurulu olan bu alanların yaratıcılık üzerinde olumlu etkisi olduğu açık. Maker atölyeleri özellikle, öğrenmeye ve üretmeye en açık yaş gruplarına dahil olan gençler ve çocuklar için gereken keşfetme hevesinin ve motivasyonun kaynağı. Katılımcıların akıllarındaki fikirleri kolayca somutlaştırmasına yarayan 3D yazıcı gibi araçlar Maker alanlarında herkesin kullanımına açık. Bu araç ve gereçlere kolay erişim imkanı katılanlara üretmemek için herhangi bir sebep bırakmıyor. Hatta bu araçların yaş gruplarına özel tasarlanmış olanlarını da bulmak mümkün. Örneğin bazı maker atölyeleri çocuklar için 3d yazıcı bulunduruyor. 

Maker Alanları ve Maker Atölyeleri

Neredeyse hiç sınırlama olmaması maker alanlarının yaratıcılığı artırmasının bir diğer sebebi. Standart eğitimdeki gibi pastel ya da sulu boya gibi tek bir araçla sınırlandırılmayan, istenilen sayıda araç ve gerecin farklı kombinasyonları kullanılarak sürdürülen üretim aşaması katılımcının zihnini açar ve onu bilindik sınırların ötesinde düşünmeye zorlar. Bir maker atölyesi çoğu kişinin kulağına çocuk atölyesi gelse de maker atölye bundan çok daha fazlası. Basit el işi araç gereçleriyle yapılan atölyelerin yanı sıra kodlama nedir” sorusunu soran ve cevaplayan, yazılım projelerine yer veren atölyeler de mevcut. Çocuklara kodlama eğitimi vermek ve çocuklar için arduino kursları bulmak da mümkün. Maker atölyeleri sahip olduğu bu imkanlarla geleceğin teknoloji liderlerinin de düşünme biçimini şekillendiriyor.