Dünyada her geçen gün kodlama dilleri nelerdir sorusu çok daha fazla soruluyor. Kodlama yani yazılım ilk çıktığı günden bu yana çok büyük gelişmeler yaşadı. İlk olarak kodlama 80’li yıllarda günümüzde en yakın hali ile ortaya çıktı. İlk bilgisayarlarda kullanılan kodlama zaman içerisinde internet alanına da sıçradı. Uzun bir süre kodlama sadece bu iki alan içerisinde hizmet verdi. Fakat zaman geçtikçe insanlar kodlamanın aslında çok daha büyük bir teknoloji olduğunu fark etti.

Kodlamanın Zaman İçerisindeki Evrimi

Yeni çıkan teknolojiler kullanıcısı sayısını arttırdıkça farklı bir boyut kazanır. Çünkü farklı perspektifler teknolojinin bilinmeyen yönlerini keşfetmeyi sağlar. Tarihte bunun çok sayıda örneği vardır. Örneğin barut ilk olarak Çin’de sadece havai fişekler için kullanılıyordu. Fakat farklı toplumlar barutu keşfettikleri zaman bunu ateşli silahlarda kullanmaya başladı. Bu durum aslında teknolojinin ne kadar evrensel olduğunu bizlere gösteriyor. Aynı durum kodlama alanının büyümesinde de etkili oldu.

Programlama dili nedir sorusu ilk başlarda bilgisayar ve internetin alt yapısı olarak görülüyordu. Öğrenmesi zor olduğu için de fazla kullanıcıya sahip değildi. Zaman içerisinde bu alandaki uzman kişiler aslında bu durumun bir eksiklik olduğunu fark etti. Ve programlama dillerinin kullanıcısı sayısını arttırmak için dilleri daha sade bir şekle soktu. Yeni programlama dilleri de bu süreçte ortaya çıkmaya başladı. İnsanların kullanabileceği programlama dillerinin hem sayısı artmış hem de kodlamayı kullanmak kolaylaşmıştı.

Kodlama Dilleri Günümüzdeki Haline Nasıl Geldi?

Programlama dili öğrenme süreci kolaylaşınca insanlar yeni arayışlara girmeye başladı. Çünkü artık dünyada kodlamadan anlayan ve bu alanda uzman olan kişi sayısı on binleri aşmıştı. İnternetin fazla yaygın olmadığı bu dönemlerde forum sitelerinden birbirleri ile iletişim kuran yazılımcılar yeni bir süreci ortaya çıkardı. Bu süreç de aslında kodlamanın olduğundan daha büyük olduğunu ispatlamaktı. Makine, mekatronik ve elektrik alanında ortaya çıkan ürünlerin kodlama ile artık eş zamanlı kullanılması süreci hızlandı.

Yazılımlar artık tonlarca ağırlıktaki makinelerin yaptığı işi çok daha basit bir şekilde yapmaya başladı. Ayrıca makinelerin kısıtlı iş imkanlarını genişletti ve onları insanlardan bağımsız çalışacak hale soktu. Kodlama dilleri bununla birlikte yeni iş imkanları da ortaya çıkardı. İnsanların yerine geçen makineleri kullanacak ve onların bakımını yapacak kişilerin oranı artmaya başladı. Yani kodlama aslında eskiyen meslekleri ortadan kaldırırken onların yerine yeni meslekleri devreye sokmaya başladı. Zaten dünyanın gidişatında da buna büyük bir ihtiyaç duyuluyordu.

İnovasyon ve Yazılımın Buluşması

Yazılım zaman içerisinde büyüme ve etki alanını arttırmaya devam etti. Telefon, bilgisayar ve şoförsüz araç gibi teknolojilerin hepsi yazılım ile her geçen yıl büyüdü. Yazılımdan farklı olarak eş zamanlı inovasyon kavramı da dünyada gündeme gelmeye başladı. İnovasyon zaman içerisinde kodlama dilleri gibi diğer alanlar kesişti. İnovasyon aslında yüzlerce farklı alanla kesişti fakat en verimli sonuçlar kodlama ile ortaya çıkmaya başladı. Çünkü insanların akıllarındaki projeleri hayata geçirecek en kolay ve ekonomik yol kodlamadan geçiyor.

Bu durum gençlerin de ilgisini kısa sürede çekmeyi başardı. Gençler için inovasyon büyük bir iş kapısı ve yüksek kazanç anlamına geliyor. Bu yüzden de gençler artık kodlama eğitimi alarak hayallerindeki projeleri gerçeğe döndürüyor. Üstelik kodlama öğrenmek için üniversite eğitimi şart değil. Gençler online olarak ya da yüz yüze kurslara giderek kodlama eğitimlerini tamamlayabiliyor. Daha sonrada inovasyon çalışmalarına başlıyor. Ülkemizde inovasyon yeni yeni yükselmeye başlasa da yurt dışında uzunca bir süredir tercih edilen bir iş alanıdır.

Şirketlerin İnovasyon ve Kodlamaya Bakış Açısı

Hem inovasyon hem de kodlama büyük gelirler anlamını taşıyor. Bu durum da sadece gençlerin ilgisini çekmiyor. Aynı zamanda şirketler de bu alana artık yönelmiş durumda. Üstelik yönelen şirketlerin büyük bir kısmı küresel alanda ses getiren şirketlerdir.  Google gibi pek çok şirket artık yazılım üzerinden dönüyor. Bu şirketler için işin artık para isteyen kısmı ürünler değil ürünleri yapacak kaliteli eleman. Bu durum da maaşların yüksek oranda artmasını sağlıyor. Ayrıca inovasyon odaklı ürünler artık pazarda çok daha hızlı başarıya ulaşıyor. Bu da şirketlerin bu alana yönelmesini sağlayan bir etken oluyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek kodlama dilleri hakkında detaylı içerikler bulabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesinden de inovasyon odaklı çalışmalar hakkında yazılmış blog yazılarına kolayca ulaşabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesinden de programlama dillerinin kullanım alanları hakkında detaylı makaleler okuyabilirsiniz.