Uyku düzeni farklı nedenlere bağlı olarak belirli dönemlerde istikrarlı bir seyir izlemeyebilir. Uyku istikrarını etkileyen birbirinden farklı değişkenler bulunmaktadır. Günlük hayatta yaşanan kaygı ve stres, düzenli bir uyku sistemi oluşturmaya engel olabilir. Uykunun düzenli bir hale gelmesi için öncelikle yatma ve kalkma saatlerinin düzenli olmasına dikkat edilmelidir. Kişi her gün hangi saatte yatıyorsa bu saate riayet etmeye özen göstermelidir. Uyku için yatağa geçme süresi geç bir saat olabilir. Ancak istikrarlı bir şekilde, kişinin kendince belirlediği uyku saatine uygun hareket etmesi, düzenli bir uykunun olmazsa olmazıdır. Uykunun düzenli bir şekilde alınmasını etkileyen faktörlerden önemli bir tanesi de oda içerisinde yer alan ışıklardır. Mavi ışık, uyku sistemini ciddi anlamda etkileyebilmektedir.

Uyku Düzeni Sağlamak İçin Ortamdaki Işık Düzeyi Önemlidir

Uyku düzeni üzerinde, odada bulunan elektronik cihazların yaydıkları ışığın etkisi göz ardı edilmemelidir. Işığın, uykuya geçmeyi ya da uykunun kaliteli bir şekilde alınmasını engellediği bilinmektedir. Rahat bir şekilde uykuya geçebilmek için odadaki ışık miktarı, minimum düzeye indirilmelidir. Beynin uykuya dalamaması bu tarz küçük hususlara dikkat edilmemesinden kaynaklanabilir. İnsan vücudu derin bir uykuya geçemediğinde dinlenme tam olarak gerçekleşmemektedir. Uykuya geçme saati kaç olursa olsun, yatma ve kalkma sürelerine azami ölçüde dikkat edilmelidir. Uyku düzeninin bozulması anksiyete dalgasının ortaya çıkmasına da neden olmaktadır. Uykunun bozulmuş olması, bireydeki kaygı nedenlerinin başında yer almaktadır. Uyku bozukluğu, çocuklarda ve gençlerde kaygı ve stresin oluşumuna yol açtığından, kesinlikle dikkate alınmalıdır.

Hangi Saatte Yatıldığı Önemli Değildir

Uyku düzeni denildiğinde herkesin aklına, erken yatıp erken kalkmak gelmektedir. Aslında durum tam olarak böyle değildir. Uykunun düzenli bir şekilde alınması demek, yatma ve kalkma saatlerinin belirli olması demektir. Gece 03:00’te yatan birey, sabah saat 10:00’da kalkıyorsa ve sürekli olarak uyku için bu saate riayet ediyorsa, o kişinin uykusunun düzenli olduğu söylenmektedir. Kişi sabah saat 06:00’da da uyku için yatağına geçse ve her gün bu şekilde davransa düzenli bir uyku alacaktır. Uykunun düzenini bozan durum, uyku saatlerinin sürekli olarak değişmesidir. En verimli uyku saatleri bilimsel olarak açıklansa da uykunun düzenli olması konusu farklı bir durumu ifade etmektedir. Yetişkinlerde uyku düzeni nasıl sağlanır sorusuna en güzel cevap; yatma ve kalkma saatlerinin aynı olmasına dikkat edilmesi olacaktır. Yoksa günde 4 saat uyku ya da günde 8 saat uyku yeterli mi gibi sorular, uyku düzeni sağlama konusundan farklı bir konuyu ifade etmektedir.