90’lı yıllarda tavan yapan yazılım sektörüne JavaScript dili de 1995 yılında dahil olmuştur. Özellikle internet üzerine yapılan çalışmaların artması bu alanda kullanılacak kod dillerine olan ihtiyacı da artırmıştır. Hâlihazırda kullanılan programlama dilleri internet sektörü için bir yere kadar çözüm üretmiştir. Fakat Java dilinin ortaya çıkması ile birlikte bu sektör içerisinde çalışma yapan kişiler büyük bir rahata erişmiştir. 2015 yılında kararlı sürümüne geçen Java dünya üzerindeki popülerliğini de her geçen gün arttırmıştır. Günümüzde Java en popüler kullanım alanlarında ilk 3’e girmeyi başarmıştır.

JavaScript Kodlama Dilinin Etkilendiği Diller

Java tek başına ortaya çıkan bir değildir. Pek çok kodlama dili Java’nın ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Bu dillerin artı ve eksi yönleri göz önünde bulundurularak daha kolay ve daha çok kullanım amaçlı bir dil geliştirilmiştir. Bunların başında da C programlama dili gelmektedir. Zaten C dilinin etkilemediği bir yazılım dili neredeyse yok denecek kadar azdır. C programlama diline ek olarak Python dili de Java’nın ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Python dilinin yanı sıra JQuery, CSS ve HTML programlama dilleri üzerine yapılan çalışmalar da Java dilinin gelişmesine sebep olmuştur.

Java Script Dilinin Faydaları Nelerdir?

Her kodlama dilinin kendine göre artı ve eksi yanları bulunmaktadır. Bu artı ve eksi yanları programların kullanılabilirliğini arttırıcı ya da azaltıcı etkide bulunmaktadır. Java dilinin popülerliğine bakıldığı zaman artı yönlerinin ne kadar fazla olduğunu görülmektedir. Günümüzdeki internet sitelerinin yüzde 90’dan fazlası JavaScript diliyle yazılmıştır. Bu durumda bize Java’nın artı yönlerinin fazla olmasını ve diğer programlara göre bu artı yönlerin daha faydalı olduğunu göstermektedir. Bu dilin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz;

  1. Diğer pek çok kodlama diline göre bu dilde herhangi bir derleyici kullanmaya gerek yoktur. Çünkü tarayıcılar HTML ile yorumlanır,
  2. Oldukça basit ve öğrenmesi kolay bir dil olması bu dili diğer dillerden ayıran önemli bir özelliktir,
  3. Hem hataları bulmak hem de bulunan hataları çözmek oldukça kolaydır,
  4. Web sayfası öğelerine ya da özel durumlara göre ayarlanabilme özelliği bulunmaktadır,
  5. Java pek çok platformda ve tarayıcı da çalışabilmektedir,
  6. Java ile birlikte input değerlendirmesi yapılabilir ve manuel very kontrolünü azaltabilirsiniz,
  7. Web sitelerinin interaktifliğini arttırır ve gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başarır,
  8. Java Script dilinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de hem hafif hem de diğer dillere göre oldukça hızlı olmasıdır.

Java Script Dili Nasıl Öğrenilir?

JavaScript dersleri online ya da yüz yüze kurslar ile öğrenilebilir. Ayrıca hem ülkemizde hem de dünya üzerinde son derece yaygın bir programlama dili olduğu için sorun yaşadığınız noktalarda internet üzerinden kolayca yardım bulabilirsiniz. Ülkemizde en yaygın olarak Udemy üzerinden ücret karşılığında Java dersleri alınmaktadır. Burada hem İngilizce hem de Türkçe olarak Java dersleri bulabilirsiniz. Ayrıca ücretsiz olarak da pek çok sitede derslere ulaşmanız mümkün.

Bunlar arasında en popüler ve en bilineni ise online video izleme platformu olan Youtube. Youtube içerisinde pek çok Java dersine ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca BTK Akademi üzerinden de Java ve pek çok kodlama dilinin eğitimlerine ulaşabilirsiniz. Öğrenimi kolay ve kullanımı basit olsa da bu kodlama dili yapabilecekleriniz tamamen sizler ile kısıtlıdır. Ne kadar çok araştırır ve ne kadar çok çalışırsanız Java sizler için sonsuz olanaklar sağlar. Bu durum sadece Java için değil tüm kodlama dilleri için geçerlidir.

JavaScript ne demek ya da benzeri soruların cevapları için İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart resmi YouTube kanalından kodlama dillerinin geleceği hakkında öğretici ve bilgilendirici videolara ulaşabilirsiniz. Aba Innolab sitesindeki diğer yazılarımıza göz gezdirerek yazılım, teknoloji ve sağlık gibi önemli konularda uzman kişiler tarafından yazılmış makalelere ve yazılara ulaşabilirsiniz.