Groovy programlama dili gelişen yazılım mühendisliği ile ortaya çıkan bir programlama dilidir. İlk olarak 2003 yılında duyurulan Groovy o dönemlerde pek fazla kullanıcıya ulaşamadı. Java tarafından piyasaya çıkartılan Groovy için beklentiler büyük olsa da gerek eksiklerinin olması gerek ise nesne odaklı programlama dillerine insanların alışık olmamasından dolayı uzun bir süre geliştirilmeyi bekledi. Ayrıca o dönemlerde piyasaya çıkan büyük çaplı yazılım dilleri Groovy’nin büyümesini engellemiştir.

Java tarafından piyasaya sürülse de o dönem etkin olan Java ve C dilleri arasından yükselmek pek mümkün bir durum değildi. Fakat Java Groovy için çalışmalarını bırakmadı. Groovy dili için çalışmalarına 4 yıl kadar devam eden Java 2007 yılında Groove sürümünü piyasaya çıkardı. Bu 4 yıl içerisinde büyük gelişme yaşayan ve kullanılabilirliği oldukça artan yeni nesil Groovy bu sefer istediğini yakaladı ve kendinden söz ettirmeyi başardı.

Groovy Programlama Dili Nerelerde Kullanılır?

Groovy’nin kullanım alanlarından önce Groovy nedir sorusuna cevap vermek gerekir. Groovy daha önce de bahsettiğimiz gibi Java tarafından geliştirilmiş ve Java içerisinde faaliyet gösteren hem emredici hem de nesne odaklı bir programlama dilidir. Yani Java içerisinde çalışan son derece kuvvetli bir programlama dilidir. Gerek Java tarafından geliştirilmesi gerek ise Java içerisinde çalışıyor olmasından dolayı Groovy Java’nın etkin olduğu her alan içerisinde kullanılabiliyor.

Groovy genel olarak internet sitelerinde kullanılan bir programlama dilidir. 2007 yılında yeni versiyonu ile oldukça ses getiren Groovy pek çok büyük firmanın internet sitesini oluşturmasına yardımcı olmuştur. İlk olarak linkedin, Mastercard ve Airbus yeni Groovy dilini keşfetmiş ve internet sitelerini bu programlama dili ile oluşturmuştur. Yakın zamanda ise online film ve dizi izleme platformu olan Netflix Groovy kullanan internet siteleri kervanına katılmıştır. Groovy basit kullanımı ve rakiplere göre sunduğu avantajları ile ilerleyen dönemlerde daha pek çok internet sitesinin temelini oluşturacak gibi duruyor.

Groovy Dili Kullanmanın Avantajları

Her programlama dilinin kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Groovy dili de baştan sona mükemmel ya da sıkıntılı bir programlama dili değildir. Groovy’de ilk olarak dikkat çeken nokta ise Java kullananların son derece kolay bir şekilde kavrayabileceğidir. Ayrıca Groovy programlama dili için Github internet sitesinden çok fazla yardım bulabilirsiniz. Groovy komutları ne işe yarar ya da nerelerde kullanılır gibi sorulara pek çok internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yaygın kullanılan bir dil olması sıkıntı yaşadığınız noktalarda çok kolay destek bulmanıza olanak sağlar. Ayrıca Groovy dilinin arkasında Java gibi sektörün saygın bir ismi olduğu için Groovy durmadan güncellenmektedir. Java kütüphanelerini kolay bir şekilde Groovy içerisinde kullanmanız da oldukça sevilen bir özelliktir. Günümüzde kendisinden çokça söz ettiren ilerleyen yıllarda hem çok daha kullanıcıya hem de çok daha fazla internet sayfasının kullanımında görülecek bir programlama dilidir.

İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesinden ve Youtube kanalından bu ve benzer konular ile alakalı makale ve videolara ulaşabilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart ve Aba Innolab resmi internet sitelerinden Groovy nedir ve Groovy programlama dili ile alakalı daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.