Fitoterapi bitkileri kullanarak hastalıkla mücadele etme ve bitkiler sayesinde hastalıkları tedavi etme anlamına gelmektedir. Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nde kurulan terapi merkezi sayesinde bu alandaki çalışmalar başlamıştır. Bu alanda 120 kadar hekimi en kaliteli eğitimi vererek mezun etmeyi başardık. Türkiye’nin önemli hekimleri bu alanda eğitimler alarak Bakanlık sertifikalarını almıştır. Türkiye’nin dört bir tarafından bu hekimler, alana dair, öğrendikleri tedavi yöntemlerini uygulamaktadır. Ayrıca aromaterapi eğitimlerini de başlatmış bulunmaktayız. YÖK’ten çıkarılan karar ile birlikte aromaterapi hakkında tezsiz yüksek lisans programı başlamıştır. Bu alanda YÖK’ten onaylı ilk eğitimin alınmasına imkan doğmuştur. Fitoterapi Doktorları ve uzmanları sayesinde bitkiye dayalı tedavi yöntemleri daha da gelişecektir.

Bu Alanda Hangi Bitkiler Bulunur?

Fitoterapi bitkileri sayesinde tıp alanında alternatif ve rasyonel tedavi yöntemleri önem kazanmaktadır. Bu bitkilerden bazıları şöyledir: Sarı Kantaron, Yaban Mersini, Kuşburnu, Guarana, Ekinezya, Yeşil Çay ve Rezene. Bitkilere dayalı tedavinin yurdu aslında Anadolu’dur. Bizler, ülkemizde bitkiye dayalı tedavi merkezleri kurarak yurt dışından insanları ülkemize çekebiliriz.

Örneğin, Isparta’da üretilen güllerin suyunu kullanarak yaşlandırmayı önleyici tedaviler uygulanabilir. Buralarda açılacak tedavi merkezleri sayesinde pek çok insan ülkemizi sağlık için ziyaret edebilir. Ne yazık ki, ülkemizde bu tür merkezler bulunmamaktadır. Bitkiye dayalı olarak sağlık merkezleri kurulmalıdır. Bunu yapmak aslında oldukça basittir.

Neden Fitoterapi?

Neden fitoterapi sorusuna çok sayıda cevap vermek mümkündür. Özel bitkilerin yetiştiği yerlere yakın olan şehirlerden bu bölgelere sağlık için turist çekilebilir. Ancak halen daha bu konu ortada yalnızca fikirler bulunmaktadır. Devlet destekli olarak bu tür girişimlerin kısa sürede dönüşü oldukça iyi olabilir. Fito terapi alanında elde edilen tüm veriler bilimsel çalışmalara dayanmaktadır. Klinik çalışmalar sonucunda sağlık alanında olumlu sonuçlara dayalı olarak bitkisel tedavi yöntemleri gelişmiştir. Son dönemde sağlık alanında bitkisel tedavi yöntemlerine de bir yönelme mevcuttur. Üreticide ve tüketicide kalite bilinci ciddi anlamda oluşmaktadır.

Bu durumun en önemli nedenleri, kişilerin kendi sağlıklarında daha aktif rol almak istemeleri, mevcut tıbbi tedavilerin yan etkilerinin olması, bazı tıbbi tedavilerden istenen sonuçların alınamaması, tıbbi tedavilerin yan etkileri nedeniyle yaşam kalitesinin azalması olarak gösterilebilir. Pek çok hastalığın daha ilk aşamasında fitoterapi sayesinde tedavi edilmesi mümkündür. Anadolu’da yetişen tıbbi bitkilerin ekonomiye kazandırılması gerekmektedir.