Akıllı şehir uygulamaları her geçen gün farklı bir şehirde ortaya çıkıyor. Yakın bir geçmişte hayata geçen bu çalışmalar kısa sürede kendinden fazlası ile söz ettirdi. Bugün dünyanın dört bir yanında akıllı şehir ile alakalı çalışmalar kendine yer buluyor. Ülkeler bu çalışmaları yaparken şehirlerin durumlarına ve imkanlarına göre farklı çalışmalar yapıyor. Fakat çalışma nasıl ya da ne olursa olsun etkisini kısa sürede gösteriyor. Yapılan araştırmalar akıllı şehir ile alakalı yapılan tüm çalışmaların pozitif olduğu yönünde.

Akıllı şehirler bu kadar olumlu tepkiler ile karşılaştığı için arkasındaki çalışmalar da artmaya devam ediyor. Dünyanın önde gelen küresel şirketleri birer birer bu sektöre adımlarını atıyor. Akıllı şehir kavramı bir teknolojiyi ya da direkt olarak bir alanı kapsamıyor. Şehrin çalışmalarını iyileştirilecek ve hızlandıracak tüm teknolojiler bu şehirlerin çalışma alanı içerisine giriyor. Bu da büyük şirketlerin yapabileceği çalışmaları tamamen kendileri ile sınırlı bir hale getiriyor.

Türkiye’de Akıllı Şehirler

Akıllı şehir kavramı yavaş yavaş ülkemizde de kendini gösteriyor. Özellikle İzmir, Ankara ve İstanbul bu anlamda başı çeken şehirlerimiz. Fakat Türkiye’de akıllı şehirler maalesef küresel bir etkiye ulaşamadı. Bunun nedeni ise şehirlerdeki alt yapıların bu durum için tam olarak istenen seviyeye ulaşmamış olması. Dünya verilen akıllı şehir örnekleri Türkiye için henüz geçerli değil. Yatırımcılar ve şehirler bu süreçte çalışmalarını arttırarak ülkemizi bu anlamda yukarı taşımayı hedefliyor.

Akıllı Şehir Uygulamaları Hangi Alanları Kapsar?

Şehirler insanların günlük tüm ihtiyacını gidermek üzere tasarlanmıştır. Bu durum yüzlerde yıldır aynı şekilde sürmüştür. İlk şehirlerden bugüne kadar amaç insanların ihtiyaçlarını çok uzaklara gitmeden kolay bir şekilde halledebilmesidir. Teknolojinin gelişimi ile şehirler de değişim içerisine girmeye başladı. Günden güne şehirlerin kalitesi bir üst seviyeye çıktı. İnsanlar zamanla kırsal hayattan vazgeçerek şehirlere doğru ilerledi. Fakat bir yerden sonra klasik şehirleşme insanlara ve dünyaya yeterli olmamaya başladı.

Tam da bu süreçte akıllı-şehirler makale ve çalışmalar ile insanlara duyuruldu. 4. Sanayi Devrimi ile ortaya çıkan bu uygulamalar aslında uzmanların beklediği bir süreçti. Bu yüzden de akıllı şehir uygulamaları birer birer devreye girmeye başladı. Yeni nesil bu şehirlerde amaç yine eskisi gibi insanların günlük ihtiyaçlarını karşılamak. Fakat bu sefer karşılanma yöntemi eskisi gibi değil. Bunun yerine daha teknolojik hamleler insanlara sunuluyor. Bu sayede insanların bilgiye ve ihtiyaçlarına ulaşması çok daha hızlı bir hale geliyor.

Dünyada Akıllı Şehir Çalışmalarının Amacı Nedir?

İlk olarak akıllı şehirler insanların ihtiyaçlarını gidermek amacı ile ortaya çıktı. Fakat zaman içerisinde bu durum fazlası ile gelişti ve yeni bir boyut kazandı. Küresel büyük sorunların da akıllı şehirler tarafından giderilebileceği ortaya çıktı. Bu sorunlar arasında tarımdan iklim sorununa kadar her nokta akıllı şehir uygulamaları ile giderilmekte. Bu yüzden akıllı şehir çalışmalarının hızlanması küresel anlamda önemli bir alan olarak dikkat çekiyor. Ayrıca bu çalışmaların hızlanması da büyük ölçüde destekleniyor. Dünyada başlıca dikkat çeken akıllı şehir çalışmaları ise şunlar:

  • Hollanda yolları güneş enerjisi ile aydınlatmak için farklı bir boya karışımı kullanıyor. Bu sayede sabah depolanan enerji gece yolları şerit olarak aydınlatıyor. Hollanda bu sayede trafik kazalarını en düşük seviyeye çekmeyi hedefliyor.
  • İspanya akıllı bilgi erişim sistemi ile şehirde meydana gelen değişimleri anlık olarak halkla paylaşıyor. Bu sistem için şehrin dört bir yanına sensörler, kameralar ve yüz tanıma sistemleri ekledi. Trafikten hava durumuna kadar her şey anlık olarak halka bu cihazlar ile iletiliyor.
  • Amerika’da bir firma akıllı su teknolojisi ile su faturalarını okumayı bilgisayarlara geçirdi. Bu sayede hem şikayetler hem de faturalar düşüşe geçti.
  • Hollanda akıllı çöp kutuları ile akıllı şehir uygulamaları konusunda kendinden söz ettirdi. Bu çöp kutuları doldukları zaman merkeze sinyal yolluyor. Bu sayede çöp araçları sadece çöple dolu olduğu zaman harekete geçiyor. Oldukça basit görünen bu çalışma bile ayda 100 bin Euro’ya yakın bir paranın kasada kalmasını sağlıyor.
  • Dünyadaki akıllı şehirler arasına Türkiye’de e – devlet uygulaması ile kendinden söz ettiriyor. Bu telefon uygulaması vatandaşların kamu binalarına gitmeden tüm işlemlerini online olarak halletmesine olanak sağlıyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve resmi web sitesinden akıllı şehirlerin çalışma alanlar ve çalıma şekilleri hakkında detaylı içerikler bulabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet adresinden de akıllı şehir uygulamaları hakkında detaylı makaleler okuyabilirsiniz.