Günümüzde Startup projesi yapmak oldukça yaygın bir seçenek halini aldı. Gençler artık bir Startup yapmak için birbirleri ile yarışıyor. Fakat bir Startup yapmak insanları her zaman başarıya ulaştırmaz. Buna ek olarak her Startup çalışmasının başarılı olacağının bir garantisi olmaz. Her gün dünyada binlerce Startup çalışmasına start veriliyor. Gerek uzun gerek ise kısa vadeli çalışmalar insanların bir uğraşı haline geliyor. Peki, bu Startup çalışmalarının kaç tanesi başarıya ulaşıyor?

Cevap maalesef pek de memnun edici değil. Çünkü Startup çalışmalarının yüzde 5’lik bir kısmı başarıya ulaşıyor. Bu oran oldukça küçük bir kısma denk geliyor. Yani insanların sadece küçük bir kısmı Startup çalışmalarında başarıyı kucaklıyor. Bunun nedeni ise doğru Startup yönlendirmesi yapan girişimcilerin sayı oldukça az olması. Startup çalışmalarında fikrin kalitesi ve büyüklüğü başarıyı getirmez. Bu durum insanların en çok yanıldığı noktadır. Bir fikir ne kadar iyi olursa Startup o kadar iyi olur diye bir kural yok.

Startup yapan her insan zaten fikrinden emindir. Fakat başarıya ulaşan projeler sadece doğru yönlendirme ve destek alan projeler olmuştur. Yatırımcısından ekip üyesine kadar herkes zaten Startup çalışmalarında yönlendirmelere ve çalışmalara bakar. Silikon Vadisi aslında bu durumu en iyi özetleyen yerdir. Çünkü dünyada Startup denilince akla ilk gelen yer Silikon Vadisi’dir. Silikon Vadisi’nin onay verdiği ve desteklediği projelere bakara doğru Startup hakkında daha kesin bilgilere bakabiliriz.

Silikon Vadisi ve Doğru Startup Projesi

Amerika’da yer alan Silikon Vadisi dünyada Startup kültürünün merkezi olarak ifade ediliyor. Dünyanın en iyi Startup’ları her zaman ilk burada sergilenmiştir. Zaman içerisinde ilerleyen bölgedeki Startup kültürü beraberinde avantajları da getirmiştir. Bunların başında ise bölgenin kazandığı tecrübe olmuştur. Bu tecrübe sadece Startup geliştiricilerini kapsamıyor. Aynı zamanda bölgede yer alan yatırımcılar da Startup konusunda tecrübe kazanmıştır. Pek çok geliştirici Silikon Vadisindeki yatırımcıların kapısını çalar çalmaz yatırımcıya fikir verir.

Yatırımcılar ekibin yakalayacağı başarıdan ihtiyacı olduğu paraya kadar her şeyi anlar. Tabi bu durumun tam tersi durumlar da ortaya çıkar. Yani fikir kaliteli olsa bile yatırımcılar ekibin başarısız olacağını önceden sezer. Çünkü bu yatırımcılar daha önce on binlerce projeyi değerlendirmeye almıştır. Bunun yanı sıra Facebook’tan Apple markasına kadar onlarca dünya devine de yine bu yatırımcılar destek olmuştur. Dünyanın önde gelen markaları hep Startup olarak meydana gelmiştir. Startup projesi olarak başlayan bu çalışmalar zaman içerisinde dünya markası olmayı başarmıştır.

Startup Projesi Nasıl Değerlendirilir?

Yatırımcıların gözünde Startup çalışmalar detaylı bir şekilde incelenir. Her yatırımcının farklı bir değerlendirme mekanizması vardır. Kimi yatırımcılar ekipleri detaylı bir şekilde inceler. Bazı yatırımcılar ise izlenecek olan proje yolunu araştırır. Bunun gibi onlarca etken yatırımcılar tarafından değerlendirmeye alınır. Bir diğer yandan her girişimin izleyeceği yol da farklıdır. Fakat bazı önemli noktalar var ki bunlar her Startup çalışmasında olmak zorundadır. Çünkü bu adımlar Startup çalışmalarının iskeletini meydana getirir.

Doğru Startup Çalışmalarını Ortaya Çıkması İçin Ekip Kurmak

Belki de herkesin ilk dikkat ettiği nokta projedeki ekiptir. Ekip her zaman yatırımcının üzerinde durduğu bir konudur. Ayrıca ekip projenin de başarılı olup olmayacağını belirleyen bir etkendir. Çoğu kişi fikirlerini tek başına hayata geçirmek istiyor. Peki, bu kişiler başarılı oluyor mu? Tabi ki de hayır. Çünkü Startup geliştirmek son derece yorucu ve destek isteyen bir süreçtir. Ekip olmadan başarıya gitmek neredeyse imkansızdır. Tarih boyunca da başarıya ulaşan hiçbir Startup çalışmasında süreç tek ilerlememiştir.

İnsanlar belli bir noktada yardıma her zaman ihtiyaç duymuştur. Ayrıca Startup projesi yaparken ekibin en iyilerden olmasına gerek yoktur. En iyilerin olması her zaman avantajdır. Ama bundan öte olarak ekibi etkileyen noktalar vardır. Yurtdışı Startup fikirleri hayata geçerken her zaman takım oyuncusu özelliği olan kişiler ekibe dahil olur. Çünkü ekibin lideri takip etmesi ve en az lider kadar fikre inanması gerekir. Aksi takdirde zaman içerisinde ekipten ayrılmalar meydana gelir.

Startup Öncesi Pazar Araştırması ve Deneyimi Yaşamak

Dünyanın en iyi Startup fikrini hayata geçirmek herkesin hayalidir. Ya da en zorlu yollardan geçerek Startup fikrini hayata geçirmek bir başarı olarak ifade edilebilir. Fakat eğer bir Startup projesi pazarda başarılı değil ise başarılı değildir. Pazar başarısı belki Startup sahipleri için önemli olmaz. Fakat yatırımcılar için ilk ve en önemli başarı değeri Pazar başarısıdır. Çünkü yatırımcılar fikirden önce yatırımlarının karşılığını almak ister. Bu yüzden de Startup sahipleri önceden bir Pazar araştırması yapmalıdır. Hatta mümkün ise projeden önce Pazar deneyimi yakalaması onları doğru bir Startup çalışmasına sürükleyecektir.

Startup ve İnovasyonu Birleştirmek

Günümüzde inovasyon başarının bir diğer adı demek. Çünkü bir çalışmada inovasyon var ise başarı er ya da geç gelecektir. Bu durum Startup çalışmaları için de geçerli. İnovasyon ve Startup genellikle 2 ayrı konu olarak ilerler. Önemli olan nokta bu iki ayrı noktayı birleştirerek ortaya bir ürün çıkarmaktır. Zaten insanlar Startup ve inovasyon kavramlarını araştırdıkça ortak onlarca noktasını görecektir. Bu noktaların ortaya çıkaracağı sonuçlar da insanlara başarıyı ve kazancı getirecektir. Bugün başarıya ulaşan Startup projesi listelerinde ilk sıralarda her zaman inovasyon ile geliştirilen çalışmalar yer almıştır.

Startup projesi ve start up yardımları hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Dünyadaki en başarılı Start up projeleri hakkında yazılar okumak için ise İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesinden yazılar okuyabilirsiniz.