4.Sanayi Devrimi gündeme geldiğinden beri derin öğrenme nedir sorusu çokça sorulmaktadır. Bu devrimin yapay zeka ve makine öğrenmesi kavramları ile birlikte oldukça kullanıldığı derin öğrenme, insanlara pek çok teknolojinin ve hizmetin kapısını açıyor. Endüstri 4.0 bizlere farklı teknolojilerin birlikte kullanıldığında yeni kapıların açılacağını gösterdi. Derin öğrenme teknolojisi de yapay zeka ve makine öğrenmesinin ortaklığı ile ortaya çıkan, kimilerine göre tehdit kimilerine göre ise gelecekteki teknolojilerin temelini oluşturan bir teknoloji adımı.

Derin öğrenme beraberinde yapay zeka ve makine öğrenmesi nedir sorularını da bizlere sorduruyor. 90’lı yıllarda kodlama ve yazılım alanında yapılan yenilikler ve gelişmeler bizlere pek çok yeni teknolojiye ulaşma imkanı tanıdı. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı olarak önceki yazılarımızda 4. Sanayi Devrimi ile bizlere ulaşan yeni teknolojileri sizlere açıklamıştık. Bu yazımızda da derin öğrenme teknolojisinin ne olduğunu ve hangi alanlarda kullandığımızı sizler için yazdık.

Derin Öğrenme Nedir ve Diğer Teknolojiler İle İlişkisi Nedir?

Derin öğrenmeyi tam olarak anlamak için yapay zeka ve makine öğrenmesini açıklamamız gerekiyor. Yapay zeka, bilgisayar kontrollü robotların ya da direk bilgisayarların canlılara ait özellikleri taklit etme ve yerine getirmesine verilen isimdir. Makine öğrenmesi ise kurallar ile hareket etmek yerine elindeki verilere göre karar veren ve veriler doğrultusunda kodları uygulayan makinelerdir. Bu sayede bilgisayarlar kendi kendine yeni şeyler öğrenebiliyor ve onları uygulayabiliyor. Derin öğrenme ne demek sorusu da bu iki teknolojinin birleşmesi ile ortaya çıkıyor.

Derin öğrenme teknolojisi makine öğrenmesinin bir yöntemi ya da farklı bir şeklidir. Makineye verilen veriler ile bu verilen sonuçlarını tahmin edecek yapay zekayı eğitmek için derin öğrenme teknolojisinden yararlanıyoruz. Yani geleceğin en önemli teknolojilerinden olan yapay zeka makine öğrenmesi ve derin öğrenmenin ortak çalışması ile ortaya çıkmaktadır. Şu anki teknoloji ve imkanlar doğrultusunda yapay zekanın gelişmesi ve daha etkin kullanılabilmesi için en önemli silahımız derin öğrenmedir.

Derin Öğrenme İçin Kullanılan Yazılımlar

Yazılım dilleri günümüzde oldukça iç içe geçmiş durumda. Fakat derin öğrenme teknolojisinin gelişmesine sebep olan en büyük kodlama dili Python ’dur. Python derin öğrenme nedir ve nasıl çalışır sorusuna en iyi cevap veren kodlama dilidir. Hem Python dilinin hem de derin öğrenmenin günümüzde bu kadar popüler olmasına sebep olan şey de tam olarak budur. Çünkü Python tarihine baktığımız zaman yeni gibi gözükse de çıkışı 90’lı yılların ortasına kadar uzamaktadır.

Derin Öğrenme Teknolojisinin Kullanıldığı Alanlar

Derin öğrenmenin yapay zeka ve makine öğrenmesi ile olan birlikteliği göz önünde bulundurunca kullanıldığı alanların da ne kadar geniş olduğunu tahmin edebilirsiniz. Ama herkesin bildiği ve hayranlık duyduğu örneklerden başlayacak olursak Siri, Alexa ve Cortana gibi asistanlar derin öğrenmenin en iyi örneklerindendir. Asistanların insanların konuşmalarını algılaması için derin öğren teknolojisi kullanılmaktadır. Benzer bir şekilde çeviriler de derin öğrenme nedir ve nerelerde kullanılır sorusuna verilebilecek en iyi örneklerdendir.

Bunlara ek olarak Uber ve Tesla’nın gündeme getirdiği ve geliştirdiği otonom yani sürücüsüz araçlar da derin öğrenmenin sunduğu imkanlar doğrultusunda gelişen bir diğer teknolojidir. Facebook’ta arkadaşlarınızı resimlerinden algılaması, sohbet robotları, eski resimleri renklendirmede ve online alışverişlerde derin öğrenme teknolojisi karşımıza çıkıyor. Derin öğrenme aklınıza gelebilecek her sektör içerisinde kendine yer edinmiş durumda. Tıp alanında da kişiye özel ilaç üretimi için derin öğrenme teknolojisi insanlara yardım ediyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek derin öğrenme, yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojilerinin gelecekte alacakları roller hakkında uzman ekibimizce çekilmiş videolara ulaşabilirsiniz. İnovasyon İçin Eğitim Vakfı resmi internet sitesinden derin öğrenme nedir ve derin öğrenme ile neler yapılabilir sorularına cevap bulabilirsiniz. Aba Innolab resmi internet sitesinden ise derin öğrenme yöntemleri hakkında detaylı yazılara ulaşabilirsiniz.