Son on yıldır akıllı tarım nedir sorusu fazlası ile sorulmaya başlandı. Dünyanın sürdürülebilir olabilmesi açısından uzmanlar uzun süredir çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar sonrasında ise ortaya akıllı tarım diye yepyeni sonuç çıktı. 2000 yılından sonra dünyada onlarca sorun ortaya çıkmaya başladı. Bu sorunlar bölgesel ya da ülkesel problemler değil. Bunun aksine bu sorunların hepsi küresel sorunlar olarak dikkat çekiyor. Bir diğer yandan tüm küresel sorunlar bir anda ortaya çıkmaya başlamadı.

Bunun aksine dünyada biriken sorunlar özellikle bu dönemden sonra ortaya çıkmaya başladı. Sorunlar küresel olduğu için çalışmalar ve çözümler de küresel olmalıydı. Çözümler genellikle insanları iyiye ve doğruya yönlendirmek olarak ortaya çıktı. Dünyada meydana gelen nüfus artışı beraberinde gıda yetersizliğini de getirdi. Günümüzde bu sorunlar etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı bile. Ama dünyanın bazı noktalarında sorunların etkisi oldukça büyük. Ayrıca gıda sorunun hızı bir şekilde çözülmesi gerekiyor.

Çünkü toprak verimini yavaş yavaş kaybediyor. Erken önlem alınmaz ise tarım yakın bir zaman son bulacak. Dijital tarım uygulamaları da bu anlamda dikkat çekiyor. Çünkü akıllı tarımın en önemli özelliği tarımın yeniden akıllı bir şekilde işlenmesi. Tarıma zarar veren ya da tarımın ömrünü azaltan tüm etkenler bu süreçte ortadan kalkıyor. Dünyanın önde gelen gıda markaları bunun için çalışmalarını hızlandırdı. Markalar hem Pazar payını kaybetmek istemiyor hem de insanları buna teşvik etmek istiyor.

Akıllı Tarım Nedir ve Hangi Teknolojileri İçeriyor?

Dünyada akıllı tarım kavramı tek başına bir teknoloji değildir. Aksine birden fazla teknolojinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan bir teknolojidir. Akıllı tarım toprağın yeni teknolojiler ile daha verimli bir şekilde işlenmesidir. Yani toprağın sürdürülebilirliğini arttırarak ömrünü arttırmayı hedefliyor. Buna ek olarak topraktan mahsul edilen gıdaların doğallığını ve saflığını da korumayı hedefleyen tüm teknolojiler akıllı tarımdır. Dünyada ve Türkiye’de akıllı tarım uygulamaları için artık ekstra bütçeler de ayrılıyor.

Bütçenin nedeni bu sistemlerin pahalı olması değildir. Aksine insanları daha fazla bu sisteme çekmektir. Akıllı tarım nedir sorusu beraber bugün birkaç teknoloji daha gündeme geliyor. Bunların başında ise Nesnelerin İnterneti yer alıyor. Çünkü bu teknoloji sayesinde akıllı tarım ayrı bir boyuta geçiyor.  Akıllı tarım içerisinde yer alan tüm teknolojiler nesnelerin interneti ile destekleniyor. Çünkü tarımdaki dijital dönüşüm sadece nesnelerin interneti ile yapılabilir.

Nesnelerin İnterneti İle Akıllı Tarım Nedir?

Hem akıllı tarım hem de nesnelerin internet ilk başlarda çok ayrı iki teknoloji koluydu. Nesnelerin interneti ilk kullanım zamanlarında evin dışına çıkmamıştı. Fakat zaman içerisinde akıllı tarımın en önemli parçası olmayı başardı. Nesnelerin internet aslında günümüzde kullanılan teknolojik cihazların birbirine bağlanmasıdır. Evlere yerleştirilen akıllı sistemler komutlar ile teknoloji aletleri harekete geçirir. Tüm bu sisteme de nesnelerin internet i adı verilir. Akıllı tarım nedir sorusu ve nesnelerin interneti nedir sorusunun kesişimi de uzmanların bu iki sistemi birbirine entegre etmesi ile ortaya çıktı.

Akıllı Tarım ve Kolay Tarım İmkanı!

Nesnelerin internetinde kullanılan teknolojiler akıllı tarım ile bahçelere yerleştiriliyor. Örneğin sensörler sayesinde çiftçiler toprakta tüm minerallerin değerlerini anlık olarak telefonlarından görebiliyor. Buna ek olarak bitkilerin su ihtiyaçları da anlık olarak yine çiftçilere iletiliyor. Yani fazla ya da eksik sulama gibi sorunlar ortaya çıkmıyor. Bu durum aynı zamanda dünyadaki su sorunun da önüne geçmiş oluyor.

Bununla birlikte akıllı-tarım örnekleri arasında çiftçiler bahçesinde neler ekebileceğini de görüyor. Eldeki veriler çiftçilere bahçesinin hangi ürünü uygun olduğunu gösteriyor. Günümüzde çiftçiler bu sorunu çok fazla yaşıyor. Genellikle yanlış ekilen ürünler bahçenin verimini büyük oranda düşürüyor. Bu durum aynı zamanda insanların taze ve doğal sebze tüketimi de sağlanmış olacak. İnsanların tarıma olan uzaklığı onların taze ürün tüketmesine engel olamayacak. Ayrıca tarım ürünlerinin fiyatları da belli oranda aşağılara inecek.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve Web sitesinden akıllı tarım nedir ve ülkemizde nerelerde kullanılır gibi sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz. Ayrıca İnovasyon İçin Eğitim Vakfı internet sitesini ziyaret ederek de tarım 2.0 nedir gibi sorularınıza cevaplar alabilirsiniz.